Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2022,
16.44

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

4

Natisni članek

Borut Pahor ustavno sodišče Andraž Teršek

Ponedeljek, 12. 9. 2022, 16.44

1 leto, 7 mesecev

Ti ljudje bi radi bili ustavni sodniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

4

Ustavno sodišče | Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata ali več kandidatov. | Foto STA

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata ali več kandidatov.

Foto: STA

Na poziv predsednika republike Boruta Pahorja za mesto ustavnega sodnika so prispeli trije predlogi. Prijavili so se Neža Kogovšek Šalamon, Andraž Teršek (ki se je za to mesto že prijavil, vendar ni bil uspešen) in Andraž Zidar. Pahor se bo o prijavah posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti ter izbral kandidata, so sporočili iz urada predsednika republike.

Ko bo Pahor sprejel odločitev o predlogu kandidatke oziroma kandidata za ustavnega sodnika, je še pred glasovanjem v državnem zboru predvidena tudi javna predstavitev predlagane kandidatke oziroma kandidata.

Andraž Teršek
Novice Andraž Teršek ni dobil zadostne podpore #video

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata ali več kandidatov, so še sporočili.

Izvoljeni kandidat bo zamenjal Marijana Pavčnika, ta je sredi maja ponudil odstop oziroma podal zahtevo po predčasni razrešitvi s funkcije ustavnega sodnika. Pavčnik bo funkcijo opravljal do 31. decembra.

Borut Pahor
Novice Pahor za ustavna sodnika predlaga Terška in Zobčevo
Andraž Teršek
Novice Teršek umaknil ustavno pritožbo glede glasovanja o njegovi kandidaturi v DZ
Ne spreglejte