Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2019,
8.52

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

3

Natisni članek

morje temperature vreme Koper

Sreda, 22. 5. 2019, 8.52

4 leta, 11 mesecev

Naše morje je letos hladnejše od povprečja, a daleč od rekordov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

3

Jadransko morje | Temperatura morja je trenutno pod povprečjem, a daleč od rekordov, pojasnjujejo na Arsu. | Foto STA

Temperatura morja je trenutno pod povprečjem, a daleč od rekordov, pojasnjujejo na Arsu.

Foto: STA

Nestanovitno vreme se v zadnjem obdobju odraža tudi na temperaturi slovenskega morja, ki je imelo včeraj na merilni postaji Koper 14,4 stopinje Celzija, kar je dobre tri stopinje manj od dolgoletnega povprečja za maj. Kljub temu smo glede na podatke agencije za okolje (Arso) še daleč od najnižjih izmerjenih temperatur v tem obdobju.

V torek so na merilni postaji Koper morju namerili 14,4 stopinje Celzija, medtem ko je bila v dolgoletnem nizu podatkov od leta 1981 povprečna temperatura v maju na tej postaji 17,5 stopinje Celzija, so pojasnili na Arsu.

Vreme
Novice Dopoldne oblačno, popoldne sončno s plohami in nevihtami #video

Najnižja izmerjena temperatura morja v maju 10,7 stopinje Celzija

Najnižja izmerjena temperatura morja v tem obdobju je bila 10,7 stopinje Celzija, najnižje dnevno povprečje pa 11,4 stopinje Celzija. Po podatkih Arsa so še bolj oddaljeni vročinski rekordi, saj je morje v maju že imelo tudi 26,2 stopinje Celzija z dnevnim povprečjem 25,3 stopinje Celzija.

poletje
Novice Pri Accuweather napovedali, kakšno vreme nas čaka poleti

Najnižja izmerjena temperatura slovenskega morja v maju je bila 10,7 stopinje Celzija. | Foto: Najnižja izmerjena temperatura slovenskega morja v maju je bila 10,7 stopinje Celzija.

Iz Arsove tabele je razvidno, da se je letošnji maj začel s temperaturami morja okoli 16 stopinj Celzija, kasneje pa je temperatura padla do dobrih 13 stopinj. Skladno z dolgoletnim povprečjem se morje v maju postopno segreva, in sicer v razponu med okoli 15 in 19 stopinjami Celzija.

Rogla
Novice Ledeni možje: Tako hladnega vremena ni bilo že 41 let #video

V primeru toplejših dni se morje lahko hitro ogreje

Kot ugotavljajo na Arsu, je bila tako temperatura v začetku letošnjega maja nekoliko nadpovprečna, nato pa se je morje ohlajalo. V zadnjih dneh smo celo blizu rekordno nizkim temperaturam morja za določen dan, saj je bila v torek temperatura morja tudi že samo 13 stopinj Celzija.

Po drugi strani pa na agenciji za okolje poudarjajo, da se lahko v primeru toplejših dni razmere hitro spremenijo, morje pa se lahko do začetka kopalne sezone prvega junija ogreje tudi prek kopalne temperature 18 stopinj Celzija. Maja lani je tako na primer temperatura morja z dobrih 19 stopinj Celzija že padla na komaj kaj več kot 16 stopinj Celzija, do konca meseca pa se je morje nato segrelo vse do 24 stopinj Celzija.

Ne spreglejte