SiolNET. Novice Slovenija
0,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Te nenavadne ptice so obiskale Cerkniško jezero #foto

0,82

termometer

Flamingosi
Foto: Notranjski park

Na Cerkniškem jezeru so nepričakovano opazili šest osebkov velikih plamencev oziroma flamingov. "Pri nas so se ptice ustavile za dan ali dva, da si opomorejo pred nadaljevanjem poti. Najedle so se, odpočile in kmalu bodo odletele dalje," so danes sporočili iz Notranjskega regijskega parka.

"Plamenci niso selivke, se pa, tako kot večina vrst ptic, nekateri osebki po končani gnezditveni sezoni potepajo naokrog in iščejo morebitna nova območja z dobrimi pogoji. V takšnih potepih tu in tam kak plamenec prileti tudi v Slovenijo. Zadnja leta jih opazimo v naši državi kar vsako leto, a le malo osebkov v vsega nekaj opazovanjih," so sporočili iz parka in dodali, da "jih je največkrat opaziti v Sečoveljskih solinah, vendar tudi tam le enkrat ali dvakrat na leto".

Plamenci so na območje Cerkniškega jezera prileteli že tretjič. Plamenci so na območje Cerkniškega jezera prileteli že tretjič. Foto: Notranjski park

Na območje Cerkniškega jezera so do zdaj prileteli dvakrat

Po uradnih zabeležkah cerkniških ornitologov so doslej flaminga v parku po njihovih besedah opazili samo enkrat, in sicer decembra 2014. Po neuradnih podatkih pa so dva flaminga opazili tudi lansko jesen.

"Je pa izjemna redkost, da flamingo zaide v notranjost celine. Plamenec je namreč morska vrsta ptice, ki gnezdi ob morju. Zadržuje se v plitvinah, kjer se tudi hrani. S svojim posebnim kljunom brede po blatu, ki ga nato filtrira in iz njega pobira drobne živali in alge," so še povedali.

Flamingosi Foto: Notranjski park

Najdemo jih tudi drugod po Evropi

V Evropi sicer gnezdi približno 50 tisoč parov teh ptic, največ jih je v Franciji. Počasi se širijo tudi v druge sredozemske države, v Italiji gnezdijo na več mestih.

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5
Cerkniško jezero Novice Cerkniško jezero po 18 letih povsem izsušeno #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin