Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 9. 2021,
12.21

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

135

Natisni članek

Ljubljana protest policija

Četrtek, 16. 9. 2021, 12.21

2 leti, 7 mesecev

Takšno razdejanje je ostalo po protestu. Hojs: Gre za levi fašizem. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

135

Policisti so po sredinih izgredih v Ljubljani za zdaj pridržali devet ljudi. V izgredih je bilo lažje poškodovanih sedem policistov, zaradi uporabe prisilnih sredstev pa je bil poškodovan en udeleženec nasilnega shoda. "Napadalci so bili očitno organizirani in povezani, slišati je bilo tudi navijaške vzklike," je na novinarski konferenci dejal Tomislav Omejec z Generalne policijske uprave. Njegovo izjavo si oglejte zgoraj.

Nasilni protesti proti ukrepom vlade.
Novice Vandale razgnali s solzivcem in vodnim topom. Več policistov poškodovanih. #foto #video

Olaj: Poškodovanih tudi nekaj policijskih vozil

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil generalni direktor policije Anton Olaj, policisti pregledujejo posnetke in zbirajo obvestila, potekajo tudi ogledi krajev sredinih dogodkov. Policija bo po njegovih zagotovilih storila vse, da odkrijejo storilce, pri čemer se bodo osredotočili na tiste, ki so pozivali k nasilnim dejanjem. "Vsi, ki pozivajo in organizirajo shode, se morajo zavedati, da bodo nosili odgovornost," je poudaril.

Na sredinem protestnem shodu proti uveljavitvi pogojev PCT v Ljubljani so se namreč zgodili incidenti in množična kršitev javnega reda in miru. Olaj je spomnil, da so nekateri izgredniki v poslopje državnega zbora in policiste metali nevarne predmete, kot so granitne kocke, steklenice in pirotehnika.

Pri tem je bilo poškodovanih sedem policistov, nihče od njih sicer ni ostal na zdravljenju, je povedal Olaj. Poškodovano je bilo tudi poslopje DZ in nekaj policijskih vozil.


Generalni direktor policije Anton Olaj

Policisti so pridržali devet ljudi, od tega jih je sedem osumljenih storitve kaznivega dejanja, dva pa storitve prekrškov. Poleg tega so v sredo obravnavali več deset prekrškov in kaznivih dejanj, pa je pojasnil vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU) Tomislav Omejec. Kot je še dejal, so bili napadalci očitno organizirani in povezani, slišati je bilo tudi navijaške vzklike.

Hojs: Meja med normalnim protestom in vandalizmom je zelo tanka

Kar se je dogajalo na sredinem protestu v Ljubljani, je nov škandal za demokratično družbo in vsi bi morali pozivati k temu, da se kaj takega ne ponovi, je danes dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs

"Včerajšnji protesti so spet pokazali, da je meja med tem, ko se neka normalna ali miroljubna demonstracija sprevrže v nasilje, in vandalizmom zelo tanka," je ob robu srečanja upravnega odbora Evropskega azilnega podpornega urada v Portorožu poudaril Hojs. Kot je dodal, se je v sredo ponovno dokazalo, "kaj pomeni uresničitev t. i. levega fašizma v praksi".

"Policija je bila pripravljena, odzvala se je v primernem času," je dejal Hojs glede kritik o neprimerni oceni tveganja. Ko so na policiji ocenili, da bi se lahko kaj zgodilo, so vpoklicali dodatne policiste, kar je po ministrovih besedah povsem običajen  postopek. V nasprotnem primeru "bi me najbrž danes spraševali, zakaj je tam stalo 30, 50 'robocopov', če pa je bil napovedan miroljuben protest".

Srečanje Borut Pahor | Foto: STA , Foto: STA , "Dialog in protesti da, nasilje ne. Glede tega moramo biti popolnoma enotni, ker nasilje ogroža vse nas. Vsa različna stališča lahko svobodno izrazimo le na dostojen in miren način. Sinočnji izgredi ne smejo naleteti na našo ravnodušnost, kaj šele na razumevanje ali odobravanje. Vsi vemo, da glede ukrepov za zajezitev epidemije covid-19 obstajajo različna mnenja. V okviru strokovnih usmeritev jih skušajo pristojne oblasti, kolikor je mogoče, upoštevati. Takoj, ko so zdravstvene razmere to dopuščale, sem na njihovo prošnjo 28. aprila letos na pogovor sprejel predstavnike civilnih iniciativ, ki nasprotujejo cepljenju in drugim ukrepom za zajezitev virusa. Poslušal sem njihova mnenja in jim povedal, da sem jih sprejel zato, ker menim, da mora potekati dialog o teh vprašanjih," je glede protestov sporočil predsednik republike Borut Pahor in dodal:

"Dejal pa sem, da popolnoma zaupam strokovnim odločitvam v boju z epidemijo, in k temu pozivam tudi preostale. Tedaj, in sicer prav pred kratkim, tudi na tiskovni konferenci po posvetu z ministrom za zdravje in strokovno skupino 10. septembra, sem poudaril, da se mi zdi odločilnega pomena, da kot skupnost ostanemo skupaj, in tako moramo iti skozi to stisko, v kateri smo se znašli. Med nami so razlike, vendar moramo delati vse, da teh razlik ne poglabljamo, ampak se medsebojno spodbujamo. Vselej sem pripravljen na dialog o vseh pomembnih vprašanjih za našo skupnost. Razumem tudi, da smo zaradi težav in omejitev, ki jih virus prinaša v naša življenja, vsi utrujeni in marsikomu zmanjka potrpljenja. Vendarle pa od sogovornikov upravičeno pričakujem, da se bodo odrekli vsakršnemu nasilju."
m
Novice Preberite, kaj je o nasilnem protestu zapisala novinarka TV Slovenija. Odzval se je tudi Janša.

Na mestni infrastrukturi za okoli sedem tisoč evrov škode

 Na Mestni občini Ljubljana podpirajo mirno in spoštljivo izražanje mnenj, kakršnokoli nasilje pa ostro obsojajo. Kot so sporočili je po grobi oceni na sredinem protestu nastalo za okoli sedem tisoč evrov škode zaradi poškodovanih tlakovcev in ulične opreme, kot so kocke, kamniti stebrički in korita. Ocena in sanacija škode še potekata. 

Na MOL so pojasnili še, da je bilo zažganih tudi nekaj uličnih košev za smeti, na podzemnih in ostalih zabojnikih za odpadke ni bilo opaziti škode.

Na spodnjih fotografijah si poglejte posledice včerajšnjega dogajanja:

Posledice protestov nasprotnikov PCT, granitne kocke. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

bolnišnica, pacient, zdravnik
Novice Razkrite zadnje številke o koronavirusu v Sloveniji #video

Posledice protestov nasprotnikov PCT, granitne kocke. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Posledice protestov nasprotnikov PCT, granitne kocke. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Dušan Ivković
Sportal Zapustil nas je legendarni Dušan Ivković

Posledice protestov nasprotnikov PCT, granitne kocke. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Ne spreglejte