Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2017,
16.47

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

15

Natisni članek

UKC Ljubljana Andraž Kopač Marija Pfeifer Karl Erjavec Dejan Židan

Sreda, 13. 12. 2017, 16.47

6 let, 4 mesece

Namesto Kopača na vrhu UKC Ljubljana Aleš Šabeder, Pfeiferjeva ostaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

15

Andraž Kopač in Marija Pfeifer | Foto STA

Foto: STA

Svet UKC Ljubljana je krivdno razrešil generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača, ne pa tudi strokovne direktorice UKC Ljubljana Marije Pfeifer. Za v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana so imenovali Aleša Šabedra, je po seji sveta povedal predsednik sveta Jože Golobič.

Po odločitvi sveta UKC, kateremu mora dati soglasje še vlada, se Kopača razreši s funkcije s 1. januarjem prihodnje leto. Kot je dejal Golobič po seji sveta, jih je Kopač seznanil z svojim odgovorom na predlagano razrešitev, a jih ni prepričal. Kaj konkretno so očitali Kopaču, Golobič tudi danes ni želel pojasniti, saj da bodo razloge navedli v sklepu o razrešitvi. Je pa dejal, da so razlogi "generalno znani že od prej".


Video: Planet TV

Glede Šabedra je dejal, da je bil izvršni direktor maloprodaje v dveh večjih podjetjih pri nas, ima izkušnje z vodenjem sistemov in izkušnje s pogajanji s sindikati. Na vprašanje, ali se je Šabeder pripravljen potegovati tudi za poln mandat na tem mestu, je Golobič odgovoril, da bi bilo treba vprašati njega. A verjame, da se bo prijavil na razpis.

Aleš Šabeder je od januarja 2014 direktor Semenarne Ljubljana. | Foto: Bojan Puhek Aleš Šabeder je od januarja 2014 direktor Semenarne Ljubljana. Foto: Bojan Puhek Kdo je Aleš Šabeder

Šabeder je od januarja 2014 direktor Semenarne Ljubljana, pred tem je bil na več vodilnih mestih v Mercatorju, med letoma 2006 in 2008 tudi v Petrolu.

Pred nekaj meseci so ga omenjali kot kandidata za izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kot smo tedaj poročali na Siolu, naj bi imel Šebeder podporo SMC in premierja Mira Cerarja.

"Ponovno poudarjam, da razlogov za razrešitev ni in je to nezakonito," je Kopač dejal po razrešitvi. Pred tem je svetu predlagal, da se sam umakne s položaja, ko bi bil imenovan nov generalni direktor. "Nobenega razloga ni za izredne razmere," je dejal. Na vprašanje, ali bo pravico iskal po pravni poti, je dejal, da ima za to vse možnosti.

Erjavec: Največja bolnišnica ni tovarna

V DeSUS in SD so se zlasti z začudenjem odzvali na imenovanje Šabedra. Prvak DeSUS Karl Erjavec ga ne pozna, pričakuje pa spet težave, saj da bi moral biti na tem mestu nekdo, ki pozna zdravstvo. "Največja bolnišnica ni tovarna ali podjetje," je opozoril Erjavec.

Prvaku SD Dejanu Židanu je Šabeder poznan kot direktor Semenarne Ljubljana in je zato nad imenovanjem presenečen. Vendar pa se prvak SD in kmetijski minister ni želel vnaprej opredeliti glede Šabedrove ustreznosti za vodenje UKC Ljubljana, da "mu ne bi naredil krivice".

SMC: Začetek novega obdobja

V največji vladni stranki, iz vrst katere prihaja tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, verjamejo, da je odločitev sveta UKC Ljubljana za menjavo na čelu največje bolnišnice "začetek obdobja, v katerem bo ta pomembna ustanova pozornost javnosti znova zbujala predvsem z dogodki in dosežki, ki ji bodo v čast."

Glede Pfeiferjeve pa je svet UKC sklenil, da jo zaradi prenehanja delovnega razmerja razreši 3. januarja 2018. Takrat namreč Pfeiferjeva izpolni pogoje za upokojitev. Po besedah Golobiča danes niso razpravljali o razlogih, zakaj so predlagali krivdno razrešitev Pfeiferjeve, saj bi bilo to neproduktivno in želijo prispevati k umiritvi razmer v UKC.

Tudi Pfeiferjeva je prepričana, da ni razlogov ne za njeno ne za Kopačevo razrešitev. Svet danes niti ni obravnaval očitkov, zaradi katerih je začel postopek njene razrešitve, je dejala po seji: "O tem, kar je bilo našteto v utemeljitvah, ki so bile za lase privlečene, se ni niti razpravljalo. Ni utemeljenih razlogov, da bi me lahko po krivdni poti razreševali. Mislim, da so to dojeli, pa tudi povezali, da moram po 'naravni poti' iti v pokoj."

Pfeiferjeva je v začetku meseca na sodišču dosegla pomembno zmago, ko je dokazala, da je izpolnjevala pogoje za položaj strokovne direktorice, na katerega je bila imenovana leta 2015. Pfeiferjeva se bo sicer 2. januarja prihodnje leto upokojila, na njeno mesto pa so izbrali Jadranko Buturović Ponikvar.

"Odločitve vodstva ustrezne"

Člani strokovnega sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so pred sejo sveta, za katero se je pričakovalo, da bodo na njej razrešili vodstvo UKC, članom Sveta zavoda UKC in medijem poslali pismo, v katerem opozarjajo na politično vmešavanje v strokovno avtonomnost zdravstvene dejavnosti. V pismu, naslovljenem na člane sveta UKC in na medije, so zapisali, da so jih v začetku septembra naprosili, da se izrečejo o vlogi in odgovornosti Pfeiferjeve pri urejanju otroške srčne kirurgije. Takrat so soglasno ocenili, da je bila vsa njena aktivnost za prizadevanje in zavzemanje za ureditev zatečenih razmer, izboljšanje kakovosti strokovnega dela in optimiziranje organizacijskih ukrepov ustrezna in v mejah realnih možnosti.

"Vsi opravljeni strokovni nadzori obravnave otrok, za katere so bili podani sumi neprimerne oskrbe, so potrdili, da so bile odločitve vodstva UKC Ljubljana ustrezne. Nerazumljivo je, da politiki očitno ne sprejemajo tudi dejstva, da je v obdobju mandata sedanje strokovne direktorice in generalnega direktorja postal odličen tudi ključni kazalnik obravnave, smrtnost bolnikov s prirojeno srčno napako," so zapisali.

Nedopustno vmešavanje

Tako menijo, da je celosten pristop k reševanju vprašanja otroške srčne kirurgije znotraj v UKC Ljubljana ustanovljenega centra za obravnavo otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami v zdajšnjih razmerah prava in strokovno utemeljena pot. Takšna usmeritev, pogojena z omejenimi kadrovskimi in prostorskimi viri, je edina realna in dolgoročno usmerjena v zagotavljanje varne in kar najbolj kakovostne oskrbe mladih bolnikov, so prepričani.

Zahteve po razrešitvi Pfeiferjeve in Kopača po mnenju članov strokovnega sveta ne kažejo na dobronamerno usmeritev v reševanje vprašanja programa otroške srčne kirurgije. "Politika in njeni subjekti morajo sprejeti dejstvo strokovne avtonomnosti zdravstvene dejavnosti, ki hkrati zavezuje k odgovornosti. Vmešavanje v te procese in prelaganje odgovornosti so nesprejemljivi in nedopustni," so še zapisali.

Ne spreglejte