Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2013,
17.02

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenska vojska Dobran Božič tank

Četrtek, 9. 5. 2013, 17.02

1 leto, 3 mesece

SV zaradi zapletov s patrijami v "bolj aktivno uporabo" tankov M-84

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska vojska bo svojo ognjeno moč nadgradila z "bolj aktivno uporabo" tankov M-84, ki segajo še v čas JLA, je pojasnil načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) Dobran Božič.

Tako so se odločili, ker je zaradi zapletov z osemkolesnimi oklepniki finske Patrie prišlo do zastoja v modernizaciji, je dejal.

Vzdrževanje bo letno stalo okoli 57.000 evrov Edino priložnost oziroma rešitev v začasnem obdobju do nabave nove opreme so videli v tem, da bojno moč nadomestijo s tanki M-84. Teh tankov je za tri čete, torej okoli 15, njihovo vzdrževanje pa bo letno stalo okoli 57.000 evrov, pravi Božič.

Dodatnih stroškov ne bo, saj, kot poudarja Božič, se tankov ne vrača v uporabo in torej niso potrebni obnove, ker jih že uporabljajo. "To so tanki, ki se danes zapeljejo iz garaže," je pojasnil Božič in dodal, da so se le racionalno obnašali. O uporabi tankov, s katerimi se bo nadomestilo manjkajoče patrije, je danes sicer pisal že Večer.

"Taki tanki so danes v Siriji, Iranu, Kuvajtu in še kje drugje" Božič ob tem zagotavlja, da tanki M-84 delujejo in so dobro opremljeni ter tehnično brezhibni, zanje imajo tudi potrebno strelivo in usposobljene pripadnike. Prav tako pa te tanke uporablja okoli 70 odstotkov vojska po svetu. "Taki tanki so danes v Siriji, Iranu, Kuvajtu in še kje drugje," je našteval Božič.

Morda M-84 niso tehnološko najbolj moderni, so pa dovolj dobri in ponujajo ognjeno moč, je še Božič pojasnjeval vzroke za odločitev o njihovi ohranitvi, razmišljal pa je tudi o psihološki plati te odločitve. "Da vojaki in vojakinje čutijo moč tanka na bojišču, je v redu tudi za njihovo psihologijo pri delovanju," je namreč dejal. Pa tudi želje zaveznikov, predvsem Američanov, so, pravi Božič, da bi te tanke stalno uporabljali na vadišču v Nemčiji in se tam urili na njihove stroške.

Znotraj vojske dve struji glede odločitve, katere tanke uporabitidve struji Tanki M-84 sicer niso edini tanki, ki jih je SV "podedovala" od JLA. Zato sta se znotraj vojske glede odločitve, katere tanke uporabiti, oblikovali dve struji. Ena zagovarja dejstvo, da so tanki M-84 močnejši, boljši in bolj zmogljivi, druga stran pa argumentira, da so tanki M-55 bolj sofisticirani, je še razložil Božič. Prevladala je odločitev za uporabo prvih.

Tank M-84 je sicer bojno gosenično vozilo z močnim oklepom, močno oborožitvijo in visokimi manevrskimi sposobnostmi, namenjeno je uničevanju nasprotnikovih oklepnih bojnih vozil, žive sile in drugih bojnih sredstev, piše na spletni strani Slovenske vojske.

Ne spreglejte