Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2022,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Teološka fakulteta v Ljubljani

Natisni članek

informativni dan Slovenska zgodovina študij Teološka fakulteta advertorial

Torek, 1. 2. 2022, 7.00

2 meseca, 1 teden

Študij s poudarkom na razumu in odkrivanju resnice

Vsebino omogoča Teološka fakulteta v Ljubljani
Mag. Jurij Pavel Emeršič | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Ni pomemben zgolj cilj, pot je tista, ki šteje. Eden od pomembnih korakov, s katerimi se srečajo dijaki zadnjih letnikov, je odločitev, kje bodo nadaljevali svoje izobraževanje, na katero fakulteto se bodo vpisali. Čeprav vedo, katera področja jih zanimajo, pa se številni modro sprašujejo, kam jih bo posamezna izobrazba pripeljala, kje se bodo lahko zaposlili, kaj bodo počeli. S teologom in zgodovinarjem smo se pogovarjali o njegovih spominih na študij teologije ter številnih uspehih, do katerih ga je vodila njegova pot. V videih si poglejte tudi zbrane misli nekaterih uspešnih posameznikov, ki so študirali na Teološki fakulteti UL.

Mag. Jurij Pavel Emeršič, teolog in zgodovinar. Fotografija s profesorske ekskurzije na Malti. | Foto: Osebni arhiv Mag. Jurij Pavel Emeršič, teolog in zgodovinar. Fotografija s profesorske ekskurzije na Malti. Foto: Osebni arhiv Mag. Jurij Pavel Emeršič je teolog in zgodovinar ter mož in oče petih otrok. Je priljubljen profesor zgodovine, ki ga radi pohvalijo kar dijaki sami, ter hkrati strokovnjak, ki raziskuje področje polpretekle zgodovine, pri čemer je njegova posebnost to, da z jasno besedo in strokovnim pristopom razbija neresnice, v katere se Slovenija zapleta vse od druge svetovne vojne. Tako vstopa v vrsto redkih zgodovinarjev v Sloveniji, ki zmorejo detabuizirati nekatera zgodovinska poglavja, ki so večinoma še vedno neizrečena.

Pokojni dr. Janez Zdešar ga je pred leti spodbudil, naj se ideološko nekontaminirani zgodovinarji začnejo med seboj povezovati in odkrivati prihodnjim rodovom resnico, in prav to ga žene pri vsakdanjem delu, pri poučevanju ali pri strokovnih in znanstvenih razpravah. Pravi, da se je zvestobe resnici naučil tudi na Teološki fakulteti.

Uspešni posamezniki, ki so svojo izobrazbo pridobili na Teološki fakulteti:

Sprehodi z enega na drugi breg Ljubljanice

Po maturi leta 1997 je Jurij Pavel Emeršič začel dvopredmetni študij zgodovine in teologije v Ljubljani. "Študijski smeri sta se med seboj zelo dobro dopolnjevali, poznavanje evropske zgodovine in filozofije pa sem še dodatno okrepil s šestmesečnim študijem v Nemčiji, ki ga je organiziral eden od profesorjev Teološke fakultete. V Ljubljani so bili sprehodi z enega na drugi breg Ljubljanice del mojega vsakdana, kot 'dvopredmetni' pa sem si lahko privoščil tudi kak postanek in klepet v kavarni, saj so bili na obeh fakultetah do naših izostankov bolj tolerantni."

Kako poteka dvodisciplinarni študij teologije, si oglejte v videu:

Študij teologije odpira številna vrata

V videu si poglejte, kako na svoja študijska leta ter študij teologije gledajo danes teologi, zaposleni na fakulteti:

Ko sta v ospredju povezanost in pomoč:

Na eni od številnih ekskurzij z dijaki | Foto: Osebni arhiv Na eni od številnih ekskurzij z dijaki Foto: Osebni arhiv  "Po uspešnem koncu študija sem začel poučevati zgodovino na Gimnaziji Želimlje, kar počnem že skoraj 20 let. Dijake in dijakinje spodbujam, naj bodo pri proučevanju preteklosti kritični do tega, kar preberejo na internetu, v leksikonih in učbenikih. Svetujem jim uporabo več virov in zdrave pameti, ki vodi do resnice," česar se je mag. Emeršič med drugim naučil tudi med študijem teologije.

"Poleg formalne izobrazbe pa je bil študij teologije tudi dobra podlaga za poglobitev osebne vere; cenim predvsem poudarek na razumu, ki pomaga odkrivati Resnico, ter na bibličnih vedah, ki so mi omogočile, da sem začel na gimnaziji v zadnjih letih poučevati še Sveto pismo pri predmetu Vera in kultura."

V spodnjem videu so predstavljeni program Religiologija in etika ter možnosti zaposlitve, ki jih študij na Teološki fakulteti omogoča:

Oglejte si še program Zakonski in družinski študiji:

S kritičnim razmišljanjem do odkrivanja resnice

Tri generacije (Jurij Pavel s prvorojencem in svojim očetom) | Foto: Osebni arhiv Tri generacije (Jurij Pavel s prvorojencem in svojim očetom) Foto: Osebni arhiv Kot nam je zaupal mag. Emeršič, se iz časov osnovnošolskega izobraževanja spominja "nekaterih ideološko obarvanih učnih vsebin, a se me kakšna romantična predstava o jugoslovanstvu hvala Bogu ni prijela, saj sem imel očeta, ki je bil realist in oporečnik z zelo veliko zgodovinskega vedenja, kar mi je pomagalo pravočasno prepoznati resnico. Vsekakor pa si takih sprenevedanj pri obravnavanju zgodovinskih dogodkov ne želim za današnje generacije".

"Ob poklicnem delu sem ves čas prisoten v različnih civilnodružbenih iniciativah, pišem strokovne članke, spremne besede in kolumne za različne družbenokritične portale,  zgodovinske knjige in revije. Pri tem se osredotočam zlasti na polpreteklo slovensko zgodovino."

Prejem Tomaževe nagrade leta 2008 | Foto: Osebni arhiv Prejem Tomaževe nagrade leta 2008 Foto: Osebni arhiv

"Pri soočanju s tem zgodovinskim poglavjem sem se srečal z nekaj zelo pogumnimi duhovniki in laiki, ki so pokončno kljubovali komunističnemu režimu. Njihove zgodbe so me spodbudile k podiplomskemu študiju na Teološki fakulteti, ki sem ga končal leta 2008 in za svoje magistrsko delo prejel Tomaževo nagrado in nagrado ministrstva za Slovence po svetu."

Več o magistrskem programu na Teološki fakulteti si poglejte v videu:

Ne spreglejte