Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 8. 2011,
8.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

univerza

Sobota, 20. 8. 2011, 8.21

8 let

Študentske organizacije s posredovanjem sob pomagajo študentom do namestitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mnogi študentje si bodo morali zaradi pomanjkanja prostora v študentskih domovih tudi letos namestitev poiskati sami.

Pri tem jim lahko pomagajo tudi študentske organizacije, ki brezplačno posredujejo različne vrste namestitev na področju študija. Poleg tega pa študentom in najemodajalcem med drugim nudijo tudi brezplačno pravno pomoč.

Brezplačno pravno svetovanje pri sklepanju najemnih pogodb Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOUL) z m2 brezplačno posredovalnico sob študentom posredujejo eno-, dvo- in več posteljne sobe, garsonjere, stanovanja in tudi hiše. Poleg tega študentom in lastnikom tudi brezplačno pravno svetujejo pri sklepanju najemnih pogodb, pri pridobitvi subvencioniranega bivanja pri zasebnikih ter seznanjajo lastnike stanovanj z možnostjo pridobitve subvencije, so sporočili iz ŠOUL. Posredovalnica je dosegljiva na spletnem naslovu svetovalnica.com.

V bazi m2 brezplačne posredovalnice sob je trenutno okoli 400 ponudnikov stanovanj ali sob s področja Ljubljane. Po njihovih podatkih najhitreje oddajo enoposteljne in dvoposteljne sobe, kjer sta prosti obe postelji. Pomembno prednost pa imajo stanovanja in sobe v bližini fakultet.

Cene za nastanitev take vrste se v povprečju gibljejo od 120 do 180 evrov na osebo za dvoposteljno sobo in od 200 do 270 evrov za enoposteljno sobo. Stroški pa se v večini primerov plačujejo posebej, so še zapisali v ŠOUL.

V Študentski organizaciji Univerze v Mariboru in Zavodu PIP so za svoje študente, ki jim ne bo uspelo priti do proste postelje v študentskem domu, tudi letos pripravili borzo študentskih sob in stanovanj Kamrica. Najemnikom in najemodajalcem je prav tako na voljo tudi brezplačna pravna pomoč, so sporočili iz ŠOUM.

Kamrica deluje v okviru portala za mlade Dostop.si, kjer sta zbrana tako ponudba kot povpraševanje po sobah in stanovanjih. Najemnikom in najemodajalcem pa Zavod PIP brezplačno nudi številne druge ugodnosti, med drugim še pravno pomoč, pripravo najemne pogodbe, posredovanje v primeru spora, pa tudi možnost arhiviranja najemnih pogodb.

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) pa ponuja brezplačno posredovalnico študentskih sob na spletnem naslovu www.mojcimer.si, kjer največ obiskov beležijo prav v avgustu. Poleg iskanja prostih sob, stanovanj in potencialnih sostanovalcev omenjena spletna stran nudi tudi aktualne informacije s področja študentskega bivanja in bivanjske problematike, so sporočili iz ŠOUP.

Na voljo številni svetovalni centri Na resorju za socialo in študentsko problematiko ŠOUP so se za to odločili predvsem zaradi tega, da bi študentom omogočili lažje iskanje, najemodajalcem pa olajšali delo pri oddaji oglasov prostih najemniških kapacitet na Primorskem in drugod po Sloveniji.

Študentom, ki iščejo brezplačne pravne nasvete pri sklepanju najemnih pogodb in urejanju najemnih razmerij, pa je na voljo tudi Primorski pravni center (PPC) v Kopru.

Sicer se rok za podaljšanje vlog za pridobitev subvencije za bivanje pri zasebnikih izteka. Vlogo je potrebno oddati do danes. Vlogo za podaljšanje bivanja v študentskih domovih pa je potrebno vložiti do 22. avgusta.

Ne spreglejte