Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 6. 2011,
11.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rak nevarnost

Sobota, 11. 6. 2011, 11.09

8 let

Strokovnjaki opozarjajo na nevarnost uporabe solarijev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Združenje slovenskih dermatovenerologov je že pred leti začelo opozarjati na nevarnost uporabe solarijev, saj izločajo obe vrsti nevarnih žarkov, UVA in UVB, ki oboji lahko povzročajo kožnega raka.

Za ponudnike solarijev je pomemben datum začetek julija, saj morajo do takrat opraviti meritve glede skladnosti solarijev z evropskimi standardi.

Dokazljivo povzročajo raka

V Sloveniji posebnih raziskav glede nevarnosti solarijev ni bilo, strokovnjaki tako povzemajo tuje ugotovitve. Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2009 solarije uvrstila v t. i. skupino ena, kar pomeni v skupino tistih kancerogenih stvari, ki dokazljivo povzročajo raka, še posebno kožni melanom pri ljudeh, je pojasnil direktor Inštituta za neionizirna sevanja Peter Gajšek.

"Uporabniki morajo biti pozorni na odmerke sevanj"

Po njegovih besedah ni nobenega dvoma o tem, da vsakršno izpostavljanje UV sevanju negativno deluje oz. deluje v smislu določenih poškodb, še posebno, kadar gre za nekontrolirano izpostavljanje v kombinaciji na prostem in dodatno še v solarijih. Zato morajo po njegovih besedah vsi uporabniki solarijev biti pozorni na odmerke sevanj, torej na čas izpostavljenosti UV žarkom, tako umetnim kot tudi naravnim, glede na tip svoje kože.

32,8 odstotka anketirancev misli, da je solarij zdrav način sončenja

Združenje slovenskih dermatovenerologov je že pred leti začelo opozarjati, da je uporaba solarijev škodljiva. Po nedavno opravljeni sicer širše zastavljeni anketi na vzorcu prek 700 vprašanih je solarije že obiskalo 22,9 odstotka vseh vprašanih, od teh jih 37 odstotkov solarij obiskuje redno več kot enkrat letno. Anketa je pokazala še, da jih 32,8 odstotka vprašanih celo misli, da je solarij zdrav način sončenja oz. da je uporaba solarijev koristna pred odhodom na morje, je izpostavila predsednica združenja Tanja Planinšek Ručigaj.

"Ta pridobitev barve pred morjem je škodljiva"

"Združenje opozarja, da solariji niso koristni in ta pridobitev barve pred morjem ni koristna, ampak škodljiva, zato ker ne samo da lahko povzroči staranje kože, ampak lahko vpliva na nastanek kožnega raka oz. povečujejo možnost, da kožni rak nastane," pravi Planinšek Ručigajeva.

Solarije v glavnem uporabljajo mlajša dekleta

Uporaba solarijev se sicer po njenih besedah zmanjšuje, vendar je vprašanje, kaj je vzrok temu, ali recesija ali pa zavedanje o tem, da so UV žarki škodljivi. Solarije v glavnem uporabljajo mlajša dekleta, pri čemer dermatologinja opozarja, da v nekaterih tujih državah velja prepoved uporabe solarijev za mlajše od 18 let, medtem ko slovenska zakonodaja uporabe mlajšim od 18 let ne priporoča.

Pojavnost kožnega raka se vsako leto veča

Izpostavljenost UV žarkom vpliva na možnost pojava kožnega raka, katerega pojavnost se vsako leto veča. Po podatkih registra raka se je v Sloveniji v petih letih podvojilo število na novo odkritih primerov. Če gledamo oba spola skupaj je kožni rak prvi po pojavnosti med vsemi raki v Sloveniji, je ugotovitve povzela predsednica Združenja slovenskih dermatovenerologov.

Po pravilniku o minimalnih sanitarno zdravstvenih pogojih za opravljanje dejavnosti higienske nege in drugih podobnih dejavnosti morajo zavezanci do julija letos opraviti meritve oz. pregledati, ali so njihovi solariji skladni z določili pravilnika in predvsem z evropskimi standardi.

Tretjina solarijev v celoti ustreza standardom

Nekaj zavezancev se je za meritve že odločilo, je povedal Gajšek. Doslej izvedene meritve so pokazale, da približno tretjina solarijev v celoti ustreza standardom, tretjina pogojno, tretjina pa sploh ne. Z ustreznimi prilagoditvami sijalk, filtrov in kombinacijo obeh pa je mogoče v celoti izpolniti zahteve mednarodnih standardov in pravilnika, pravi Gajšek.

Ob tem poudarja da imajo tisti solariji, ki so opravili teste in so skladni s pravilnikom, na vidnih mestih nalepljene ustrezne nalepke in certifikate in vsakdo, ki gre v solarij, naj bo na to pozoren. "Ta jamči, da je ta solarij prilagojen evropskim standardom in ne seva več, kot je to dovoljeno," pojasnjuje Gajšek in dodaja, da je tako odločitev na ljudeh, v kakšen solarij bodo hodili.

Pove še, da si prizadevajo, da bi v Sloveniji imeli vzpostavljen register ponudnikov solarijev in da bi vsak potrošnik lahko prek spleta preveril, kateri solariji v bližini so opravili te teste in so skladni z zahtevami, to pomeni, da so na nek način bolj varni od ostalih.

Ne spreglejte