Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2024,
11.36

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Bavarski dvor grožnja incident policija

Četrtek, 14. 3. 2024, 11.36

1 mesec, 2 tedna

Strokovnjak o incidentu v središču Ljubljane: Po vojni smo vsi lahko generali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Moški z nožem grozi na Bavarskem dvoru. | "Če se postavim v vlogo vodje intervencije, je bil njegov imperativ, da skozi pogovor situacijo toliko pomiri, da se zadeva reši," je za Siol.net povedal Denis Čaleta.  | Foto Bojan Puhek

"Če se postavim v vlogo vodje intervencije, je bil njegov imperativ, da skozi pogovor situacijo toliko pomiri, da se zadeva reši," je za Siol.net povedal Denis Čaleta.

Foto: Bojan Puhek

"Živimo v demokratični družbi in policija je pod drobnogledom javnosti. Včasih policist naredi še korak več, da z določenimi milejšimi prisilnimi sredstvi ali ukrepi omili oziroma reši situacijo. Res pa je, da se je to dogajalo v središču Ljubljane, vsem na očeh, določeni vidiki življenja so bili moteni, med državljani se ob tem vzpostavi občutek nelagodja. Vse to so dejavniki, ki so na tehtnici in ki jih mora upoštevati vodja akcije, ki se na kraju odloča, kako in kaj. Verjetno bi se dalo to hitreje rešiti, a po vojni smo lahko vsi generali," je včerajšnji incident na Bavarskem dvoru, ko je 23-letnik grozil z nožema, komentiral strokovnjak za varnostna vprašanja Denis Čaleta. 

Bavarski dvor v Ljubljani so v sredo popoldne preplavile modre luči, promet se je ustavil, dogajanje pa je privabilo množico radovednih pogledov. 23-letni moški je z dvema nožema grozil mimoidočim, ob prihodu policije se na njihova opozorila ni odzival. Po uri pogajanj je specialna enota policije moškega onesposobila. 

Moški z nožem grozi na Bavarskem dvoru.
Novice 23-letnika po grožnjah odpeljali v bolnišnico #video #foto

Zbrana množica je dokumentirala vsak trenutek, nekateri so dogodek na svojih družbenih omrežjih prenašali celo v živo. Ljudje so lahko v realnem času spremljali vsak korak storilca in policije. Dan po dogodku so se pojavile kritike na račun posredovanja policije, ki je recimo storilca dvakrat poskušala onesposobiti z električnim paralizatorjem, a ta ni deloval. 

"To je fizikalno logično. Glede na to, da je imel storilec na sebi ohlapna oblačila in vezir na obrazu, predvidevam, da se je ob uporabi paralizatorja električni tok ustavil na ohlapnih oblačilih in ni prišel v stik s telesom. To pomeni, da tokokrog ni vzpostavljen in paralizator zaradi tega ne deluje," je za Siol.net pojasnil Denis Čaleta, strokovnjak za varnostna vprašanja in predsednik Inštituta za korporativno varnost.  Denis Čaleta je za Siol.net komentiral dogajanje na Bavarskem dvoru v Ljubljani. | Foto: Matic Prevc/STA Denis Čaleta je za Siol.net komentiral dogajanje na Bavarskem dvoru v Ljubljani. Foto: Matic Prevc/STA

Čaleta: Bilo je kot v gledališču

V tem primeru je šlo za tako imenovano amok situacijo. "To so situacije, ki so relativno psihično nestabilne, in takoj na začetku je težko oceniti, ali je človek oborožen samo s hladnim orožjem, v tem primeru noži, ali mogoče še nosi kaj pod tem puloverjem, ki je bil zelo ohlapen, recimo kakšno eksplozivno sredstvo. Na vse to je treba biti pozoren pri posredovanju. Glede tega je absolutno zaželeno, da je krog okoli situacije tem večji. V tem primeru pa so bili ljudje zelo blizu, bilo je kot neko gledališče," poudari Čaleta.  

Mlajši moški je noža izpustil, ko je na kraj prispela oseba, ki je z njim v sorodu. | Foto: Bojan Puhek Mlajši moški je noža izpustil, ko je na kraj prispela oseba, ki je z njim v sorodu. Foto: Bojan Puhek

Po besedah Čalete je vodja intervencije skušal situacijo skozi pogovor pomiriti do te mere, da se reši. Med posredovanjem je zadeva sicer eskalirala, ko je moški hitreje stopil proti policistom in ko so ti dvakrat neuspešno uporabili električni paralizator, potem pa se je spet malo umirila. 

"Ob tem se postavi tudi vprašanje, ali so bili ljudje na mestu ustrezno usposobljeni za uporabo prisilnih sredstev. Je pa dejstvo, da stoodstotne varnosti ni oziroma tudi o uporabnosti sredstev ne moremo biti stoodstotno prepričani, kot smo recimo laično ugotovili, zakaj paralizator najverjetneje ni deloval. Zakaj so še drugič uporabili paralizator, če že prvič ni deloval, je težko reči. Če bi bile vse aktivnosti, ki jih je izvajal moški, bolj agresivne, pa sem prepričan, da bi ga že prej onesposobili in bi policija uporabila še kakšno drugo prisilno sredstvo. Nenazadnje je bilo najpomembneje zagotoviti varnost za vse udeležence ter javni red in mir," sklene Čaleta. 

Uvedeni so bili klasični nadzorni postopki zaradi uporabe prisilnih sredstev. Primer nedelovanja električnih paralizatorjev bo obravnavala posebej ustanovljena komisija.

23-letnika so onesposobili pripadniki specialne enote in ga naložili v reševalno vozilo.  | Foto: Bojan Puhek 23-letnika so onesposobili pripadniki specialne enote in ga naložili v reševalno vozilo. Foto: Bojan Puhek

Policija je 23-letnika zaradi podobnega incidenta obravnavala že leta 2020. Kot so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, gre za osebo, ki potrebuje zdravniško pomoč.  | Foto: Bojan Puhek Policija je 23-letnika zaradi podobnega incidenta obravnavala že leta 2020. Kot so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, gre za osebo, ki potrebuje zdravniško pomoč. Foto: Bojan Puhek

Ne spreglejte