Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2018,
12.26

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Evropsko sodišče Evropsko sodišče za človekove pravice

Torek, 16. 1. 2018, 12.26

6 let, 3 mesece

Sodišče v Strasbourgu prisodilo odškodnino odvetniku Petru Čeferinu

Strasbourško sodišče odvetniku Čeferinu prisodilo odškodnino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Peter Čeferin | Foto STA

Foto: STA

Odvetnik Peter Čeferin je bil v Sloveniji dvakrat kaznovan zaradi žaljenja sodišča, danes pa mu je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu prisodilo odškodnino. Ugotovili so, da mu je bila kršena pravica do svobode izražanja.

Čeferin je na sodišče v Strasbourgu vložil tožbo proti dvakratni denarni kazni, ki jo je prejel zaradi žaljenja sodišča, zlasti sodnih izvedencev, med sodnim procesom proti moškemu, ki ga je branil obtožb trojnega umora.

Prvo kazen je Čeferin dobil zaradi izjav, ki jih je glede sodnih izvedencev podal med obravnavo na okrožnem sodišču marca 2004. Med drugim je dvema izmed njih - psihologu in psihiatru - očital "neosmišljeno nakladanje", "umotvore" in "strokovno šibkost". Kot je še dejal, si je "psihiater pomagal s psihološkimi metodami, ki jih absolutno ne razume", psiholog pa "z zastarelimi psihološkimi metodami iz kamene psihološke dobe ter neznanstvenim psihodinamskim konceptom".

Drugo kazen mu je nato dodelilo višje sodišče, ker naj bi v več tako ustnih kot pisnih izjavah v okviru pritožbenega postopka prav tako žalil sodišče. Gre za kritične izjave na račun sodnih izvedencev, tožilca in prvostopenjskega sodišča.

V prvem primeru bi moral odšteti 150 tisoč takratnih slovenskih tolarjev (približno 625 evrov), v drugem pa je kazen znašala 400 tisoč slovenskih tolarjev (približno 1.670 evrov).

Čeferin je vztrajal, da ni bil žaljiv

Na obe kazni se je Čeferin pritožil in vztrajal, da v svojih izjavah ni bil žaljiv in da je bila kritika na račun sodnih izvedencev "popolnoma upravičena in utemeljena na znanstvenih dejstvih". Trdi, da je bil njegov namen zgolj zagotavljanje najboljše mogočee obrambe za svojega klienta.

Njegovi pritožbi so zavrnile vse institucije, med njimi tudi ustavno sodišče, ki druge sploh ni sprejelo v obravnavo. Sodišča so odločitev glede kazni med drugim potrjevala z argumentom, da je pri Čeferinovih izjavah šlo za žalitve, ki so presegle meje sprejemljive kritike. V tem primeru s kaznovanjem ne bi bilo prekomerno poseženo v pravico odvetnika do svobode izražanja. Evropsko sodišče za človekove pravice | Foto: Reuters Foto: Reuters

Strasbourg na Čeferinovi strani

Kljub temu je sodišče v Strasbourgu pritrdilo Čeferinu, da je dejansko bil kršen deseti člen konvencije o človekovih pravicah, ki zagotavlja svobodo izražanja. Kot med drugim utemeljujejo, sodišča v Sloveniji niso priskrbela "relevantnih in zadostnih" razlogov, ki bi upravičila poseg v omejitve pritožnikove svobode izražanja.

Kazni, ki sta bili dodeljeni Čeferinu, nista bili neznatni, pa tudi če bi bili zmernejši, ne bi izničili negativnega učinka na izvrševanje svobode izražanja, kar je toliko bolj nesprejemljivo v primeru odvetnika, ki mora zagotoviti učinkovito obrambo svojega klienta, v danes objavljeni odločitvi navaja sodišče.

Čeferin bo dobil 800 evrov denarne odškodnine, ki se nanaša le na prvo kazen, saj druge ni plačal. Prav tako so mu na podlagi nepremoženjske škode, ki jo je utrpel s kršitvijo desetega člena konvencije, namenili še dodatnih 2.400 evrov odškodnine. Za stroške mu morajo povrniti tri tisoč evrov.

Ne spreglejte