Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 3. 2020,
11.50

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,52

48

Natisni članek

Šmarje pri Jelšah okužba Koronavirus Maribor

Petek, 20. 3. 2020, 11.50

4 leta, 1 mesec

Potrjenih 341 primerov okužb, v Ljubljano prispelo 300 tisoč mask iz Kitajske #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,52

48

V Sloveniji je bilo danes do 14. ure potrjenih 341 okužb z novim koronavirusom. Med okuženimi je 21 otrok in tudi mariborski podžupan Samo Peter Medved. Opravljenih je bilo 10.980 testiranj. Civilna zaščita je medtem v osrednjem skladišču v Ljubljani prevzela 300 tisoč zaščitnih mask, ki sta jih donirala fundacija spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacija lastnika Alibabe Jacka Maja.

V Slovenijo je danes popoldne prispelo 300 tisoč doniranih mask iz Kitajske. "S tem se bo še nekoliko razbremenil pritisk na zdravstveni sistem, to bo dodatno olajšanje," je ob prevzemu povedal obrambni minister Matej Tonin. Ta se je posebej zahvalil predsedniku Evropske nogometne zveze Aleksandru Čeferinu, fundacijam, ki so donacijo omogočile, pa tudi transportnemu podjetju, ki je prevoz opravilo brezplačno.

Fotogalerija
1 / 8

Velika zasluga pri donaciji gre Aleksandru Čeferinu

Poudaril je, da dnevno dobivajo informacije o potrebah zdravstvenega sistema. "Dnevno naši logisti po vsej Sloveniji razvažajo najnujnejšo opremo," je pojasnil obrambni minister. Kot je dodal, vsak dan dobijo tudi poročilo, koliko opreme je prišlo v njihova skladišča in koliko robe je bilo izdane. Precej besede pri donaciji je sicer imel Čeferin, ta je poklical svojega prijatelja in ustanovitelja Alibabe Jacka Maja in ga prosil za pomoč. Prevoz zaščitnih mask iz Belgije je organizirala uprava za zaščito in reševanje.

Precej besede pri donaciji je imel Aleksander Čeferin, ki je poklical svojega prijatelja in ustanovitelja Alibabe Jacka Maja in ga prosil za pomoč.  | Foto: Reuters Precej besede pri donaciji je imel Aleksander Čeferin, ki je poklical svojega prijatelja in ustanovitelja Alibabe Jacka Maja in ga prosil za pomoč. Foto: Reuters

Skupaj s četrtkovo donacijo bi tako imeli na zalogi 800 tisoč zaščitnih mask, a je številka že upadla, saj jih sproti delijo zdravstvenim zavodom, ki jih najbolj potrebujejo, je povedal minister. Povedal je še, da je bil v stiku tudi z generalnim direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom, ki je napovedal dodatno donacijo sto tisoč kirurških mask. Prav tako se je Tonin znova zahvalil tudi gospodarski in obrtni zbornici, ki nameravata angažirati svoje člane pri zagotavljanju zaščitne opreme.

Tonin: Dnevno dobivamo potrebe od zdravstvenega sistema. Video: Planet.


Država se sicer v zadnjih dneh trudi, da bi zdravniškemu osebju zagotovila dovolj zaščitnih mask. V četrtek je v Slovenijo prispela pošiljka 413 tisoč navadnih kirurških mask, ki naj bi jih po napovedih poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana najprej razdelili zdravstvenim ustanovam, torej bolnišnicam, domovom za starejše, nekaj jih bo morda lahko šlo tudi v lekarne, poroča STA.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na Twitterju še enkrat obvestil vse ponudnike zaščitne opreme, naj ponudbe naslovijo na Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve, saj ta vodi postopke javnih naročil za nakup vse zaščitne opreme za preprečevanje širjenja virusa.

Pri iskanju rešitev pomagajo tudi domači podjetniki

Kranjsko podjetje Seti, ki sicer izdeluje papirnate serviete je iznašlo enostavno rešitev. Servieti narejeni iz celuloze podobne blagu, so za to namreč popolni, do ponedeljka jih lahko izdelajo milijon in pol. Tako bi si ljudje v zelo kratkem času iz njih lahko sami naredili masko, ker jo je pri nas trenutno skoraj nemogoče dobiti. S tem zgledom želijo Slovence vzpodbuditi, da kupijo serviete in si doma sami izdelajo masko. Tudi z infekcijske klinike so potrdili, da takšne maske ščitijo pred koronavirusom.


S koronavirusom okužen tudi mariborski podžupan

Iz kabineta mariborskega župana Saše Arsenoviča so pred tem sporočili, da je s koronavirusom okužen tudi mariborski podžupan Samo Peter Medved. Pozitivne izvide testiranja je prejel danes. Ker je bil z delovnega mesta odsoten od 7. marca, s sodelavci na občini ni imel stikov.

Mariborski podžupan je po vrnitvi z dopusta na Južnem Tirolskem opravil test, ki je bil sprva negativen, v kabinet pa kljub temu z vso odgovornostjo ni vračal. Zaradi slabega počutja je spet odšel na testiranje, ki je žal pokazalo pozitiven rezultat, so sporočili iz županovega kabineta. Medved ostaja v samoizolaciji.

S koronavirusom je okužen tudi mariborski podžupan Samo Peter Medved. | Foto: STA , S koronavirusom je okužen tudi mariborski podžupan Samo Peter Medved. Foto: STA ,

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je trenutno zaradi okužbe z novim koronavirusom hospitaliziranih 11 bolnikov, torej trije manj kot v četrtek. Dva bolnika sta v intenzivni enoti in priključena na respirator. Eden izmed preostalih pacientov potrebuje dodatno oskrbo s kisikom. Nadaljnjega širjenja okužbe med zaposlenimi niso zaznali.

Kot so sporočili iz UKC Maribor, je do tega trenutka zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov v domači izolaciji 113 njihovih zaposlenih, pri čemer ne gre le za zdravstveno osebje. Ob tem pričakujejo, da bo po novem opravljenem testu v začetku prihodnjega tedna prva skupina poslanih v izolacijo znova na delovnem mestu, poroča STA.

UKC Ljubljana
Novice V UKC Ljubljana maske šivajo kar sami #video

V ljubljanskem UKC okužbo ugotovili pri enem od bolnikov

Trenutno je v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana hospitaliziranih 23 bolnikov, obolelih za covid-19. Med njimi jih je šest v enoti intenzivne terapije. So pa okužbo potrdili tudi pri enem od bolnikov, ki je tam že nekaj časa hospitaliziran zaradi drugih zdravstvenih težav, so sporočili iz UKC.

Kontejnerji pred UKC Ljubljana | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ker pri omenjenem bolniku za zdaj še ne morejo ovreči možnosti bolnišnične okužbe, z vsemi zaposlenimi, ki so bili z njim v stiku, "izvajajo ustrezne ukrepe". Bolnika so sicer ustrezno premestili, so navedli na Twitterju. Med hospitaliziranimi sicer ni otrok, so že čez dan pojasnili v UKC in navedli, da je z novim koronavirusom okuženih 21 otrok, bolezen pa pri njih poteka v blagi obliki, piše STA.

UKC Ljubljana, ki je največja bolnišnica v Sloveniji, se ob epidemiji novega koronavirusa sicer spopada s pomanjkanjem zaščitnih mask, zato so jih njihove šivilje začele šivati tudi same. Danes pa so se že javno zahvalili 13 podjetjem, ki so jim donirala zaščitno opremo. Popoldne pa so navedli še donacijo podjetja Outfit7, ki jim je darovalo 50 tisoč evrov in začelo globalno kampanjo ozaveščanja, ki bo z govorečim Tomom in prijatelji dosegla več milijonov oseb na dan.

koronavirus
Novice Ali lahko zaradi koronavirusa zbolite dvakrat? #video

Število okuženih v šmarskem domu starejših še naraslo 

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se je okužba z novim koronavirusom do danes razširila že na štiri zaposlene in sedem stanovalcev, je danes za STA povedala direktorica doma. Do četrtka so bili okuženi trije zaposleni in šest stanovalcev.

Direktorica doma Gordana Drimel je za STA povedala, da so v četrtek bris vzeli pri treh zaposlenih in dveh stanovalcih, vsi izvidi so negativni. V šmarskem domu so od izbruha okužbe zaposlene dodatno angažirali za razkuževanje prostorov, vzpostavljajo pa tudi dodatne izolacijske prostore. Poostreno spremljajo zdravstveno stanje stanovalcev in sproti obveščajo svojce obolelih.

Luka Jović
Sportal Neumnost brez primere v času koronavirusa

Prav tako je vodstvo doma v stalnem stiku z občinskim štabom civilne zaščite, zdravstvenim domom, epidemiologom nacionalnega inštituta za javno zdravje. V domu imajo skupno 197 stanovalcev, za katere skrbi več kot 100 zaposlenih. Iz šmarskega zdravstvenega doma so domu upokojencev iz svojih sredstev zagotovili nekaj zaščitne opreme, pomoč pa so jim ponudili tudi že nekateri drugi domovi za starostnike po Sloveniji.

Po zadnjih uradnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Šmarju pri Jelšah z novim koronavirusom okuženih 31 ljudi. Župan Matija Čakš je sicer že pred dnevi dejal, da je primerov po njihovih ocenah bistveno več.

Koronavirus
Novice V šmarskem domu upokojencev okuženi že trije zaposleni in šest varovancev

V soboški bolnišnici okužen eden od zaposlenih

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je eden od sodelavcev okužen z novim koronavirusom. Ob tem so takoj sprožili varovalne ukrepe za zaščito bolnikov in zaposlenih. Sodelavca so izključili iz delovnega procesa, brisi vseh, ki so bili z njim v stiku, pa so negativni. Kot so sporočili, sodelavce, katerih bris je bil negativen, v skladu z usmeritvami glede na zahteve vključujejo v delovni proces.

V bolnišnici se nadaljujejo vsi nujni procesi in vse nujne obravnave bolnikov, za tiste, pri katerih sumijo na okužbo z novim koronavirusom ali pa je bila okužba pri njih potrjena, pa skrbijo posebej razporejeni delavci v posebni novi enoti covid-19. Ta je sestavljena iz podenote za sum na covid-19 ter podenote za bolnike s potrjeno okužbo. Druga je v posebni zgradbi.

V bolnišnici še pravijo, da po najboljših močeh skrbijo za zaščito zaposlenih in se trudijo, da bi jim zagotovili vsa zaščitna sredstva. Če zaradi preprečitve okužbe zaposleni v bolnišnici začasno ne bi mogli živeti doma, bi jih lahko namestili v bližnjem dvorcu Ris Rakičan.

koronavirus ZDA
Trendi Koronavirus v ZDA: če si slaven in bogat, te bodo testirali #video

V izolski bolnišnici prvi primer okužbe

Iz Splošne bolnišnice Izola (SBI) so danes sporočili, da je bila njihova sodelavka pozitivna na novi koronavirus. Pri tem se je sama izolirala in že sedem dni ni bila na delovnem mestu, v bolnišnici pa so sprejeli vse potrebne ukrepe. Možni bolnišnični kontakti so bili testirani in vsi izvidi so negativni, tako da izolacija osebja ni bila potrebna. Ostale kontakte obravnava epidemiolog, so navedli v sporočilu za javnost.

Bill Gates
Novice Koronavirus: kako dolgo bo vse skupaj trajalo? Bill Gates ima odgovor.

 

Ne spreglejte