Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
16.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mladi HIV okužba

Sreda, 1. 6. 2011, 16.43

7 let, 12 mesecev

Število okužb z virusom hiv med mladimi upadlo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Število okužb z virusom hiv med mladimi na svetu je v zadnjem desetletju upadlo za 12 odstotkov.

Vendar to še zdaleč ne dosega cilja 25 odstotkov, ki so si ga pred desetimi leti zadali svetovni voditelji, kaže najnovejša raziskava, ki jo je objavil Sklad ZN za pomoč otrokom (Unicef).

Dnevno se z virusiom hiv okuži 2500 mladih

"Napredek je, vendar niti približno ni zadosten," je ob objavi rezultatov raziskave v Johannesburgu povedal Elhadj As Sy, odgovoren za vzhodno in južno Afriko pri Unicefu. Med mladimi v starostni skupini med 15 in 24 let jih je pet milijonov okuženih z virusom hiv. To je 12 odstotkov manj kot leta 2001, vendar se jih dnevno še vedno okuži okoli 2500.

Ženske so bolj ranljive

Najbolj ranljiva skupina so mlade ženske. Predstavljajo namreč več kot 60 odstotkov s hivom okuženih mladih - ta delež pa v podsaharski Afriki dosega celo 72 odstotkov. V tem delu celine naj bi živelo med štiri in pet milijonov mladih, okuženih z virusom hiv.

"Družbe si predolgo zatiskajo oči" K širjenju hiva med mladimi prispevajo zgodnja spolna aktivnost, nosečnost in jemanje drog, je dejal Sy in družbe po svetu pozval, naj se soočijo s težavami, kot so spolnost med najstniki in zloraba drog. "Družbe si že predolgo zatiskajo oči pred najpomembnejšimi dejavniki pri tveganju za okužbo," je menil Sy in dodal, da je sedaj čas, ko je potrebno vzpostaviti kolektivno odgovornost.

Zdravila zmanjšajo tveganje za prenos bolezni za 96%

Raziskava je tudi pokazala, da se večina najstnikov, okuženih s hivom, svojega stanja sploh ne zaveda. Ta podatek je še posebno zaskrbljujoč, saj je neka druga nedavna raziskava pokazala, da lahko hiv pozitivni ljudje, ki jemljejo primerna zdravila, zmanjšajo tveganje za širjenje virusa za kar 96 odstotkov.

Tokratna raziskava je bila prva, ki je bila usmerjena prav v skupino mladih, objavilo pa jo je sedem mednarodnih organizacij, med katerimi so bili Unicef, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovna banka. Čez teden dni bo potekalo tudi visoko srečanje Združenih narodov o aidsu, na katerem bodo ocenili napredek v boju proti tej bolezni.

Ne spreglejte