Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2019,
4.09

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

7

Natisni članek

marelica kmetija proizvodnja

Sobota, 6. 7. 2019, 4.09

4 leta, 9 mesecev

Številni prodajalci mešajo domače in italijanske marelice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

7

Letošnja letina marelic v vipavskih nasadih je zelo bogata, saj so pridelali 300 ton. Ponagajalo jim ni niti nekaj neurij v zadnjem času. Nekateri prodajalci domače sadje mešajo s cenejšim iz uvoza. Med 300 naključnimi pregledi so inšpektorji letos odkrili 20 kršiteljev. Le redkokdo ve, da je prodajalec dolžan razkriti naslov kmetije in lokacijo nasada. Prav danes se medtem v Ajdovščini začenja Praznik mareli.

"Razmere so neurejene zaradi prekupčevalcev, takih in drugačnih. Vendar vedno več se išče domače in zato ni težav s prodajo," je za Planet razlagal Marko Marc, ki ima v svojem nasadu 900 dreves marelic. Na vsakem od dreves zraste deset kilogramov sadežev.

A kmetom, ki se trudijo, štrene mešajo prekupčevalci. Najpogosteje jih inšpektorji najdejo med samostojnimi podjetniki.

"Tak kmet pobere nekaj svojega sadja, nekaj pa ga kupi v tujini, na primer v Italiji. Vse skupaj zmeša in prodaja na trgu," kršitve opisuje Svetlana Rejc, kmetijska inšpektorica iz Nove Gorice.

Vzgoja marelic je zahtevna

Marelice | Foto: STA , Foto: STA , Cena pri preprodajalcih je seveda nižja. Za kilogram pravih domačih marelic pa je treba odšteti od dva do tri evre. Vzgoja marelic je namreč izredno zahtevna.

"Vseh sort bolezni je, ker nimamo dovolj sredstev za zaščito pred temi boleznimi, kot so bakterioze in škrlup," razlaga Marc.

Marelici se ne reče zaman sadna vrsta za optimiste. "Okrog deset odstotkov sadik letno propade in jih moraš zamenjati. Nato pa še nekje tri leta počakati, da sploh rodijo," dodaja Marc.

Izletniška kmetija Klemenšek Logarska dolina
Novice Ena od najbolj fotografiranih kmetij brez turizma ne bi mogla preživeti #video

Veliko marelic bo za marmelado in žganje

Letos jim je ponagajalo tudi vreme. Premrzel in preveč deževen maj ter prevroč junij sta na sadežih pustila posledice.

"Veliko je takšnih marelic, ki niso za prvi razred. V drugi razred gredo takšne, ki se nato uporabijo za marmelado in žganje," pojasnjuje Darija Marc, kmetijska svetovalka na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica

Vipavske lahko prepoznate po značilni oranžni embalaži z napisom "Sočna vse leto". Sicer pa lahko od prodajalca zahtevate, da vam pokaže naslov kmetije in lokacijo nasada. 

Družinska kmetija Sedmak pastirski psi tornjaki pes Pivka
Novice Družinska kmetija, ki že od nekdaj živi med medvedi in volkovi #video

"Vsak kmet, ki prodaja na trgu oziroma ima registrirano dopolnilno dejavnost, mora imeti evidenco. Potrdilo, da je kmet, in površino, na kateri je proizvod zrasel," pravila razlaga Rejčeva.

Domače marelice bodo na trgu le še približno dva tedna. To soboto in nedeljo pa jih lahko preizkušate na tradicionalnem prazniku marelic na Planini nad Ajdovščino.

Ne spreglejte