SiolNET. Novice Slovenija
2,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Štefaneca ni med predlaganimi kandidati za novega šefa KPK

2,30

termometer

Igor Šoltes, Boris Štefanec, Argument | Med predlagane kandidate za novega predsednika KPK izbirna komisija ni uvrstila dozdajšnjega prvega moža protikorupcijske komisije Borisa Štefaneca. | Foto: Ana Kovač
Med predlagane kandidate za novega predsednika KPK izbirna komisija ni uvrstila dozdajšnjega prvega moža protikorupcijske komisije Borisa Štefaneca. Foto: Ana Kovač

Izbirna komisija kot primerne kandidate za imenovanje za predsednika protikorupcijske komisije predsedniku republike Borutu Pahorju predlaga Tino Brecelj, Uroša Novaka, Janeza Pogorelca in Roberta Šumija. Med predlaganimi kandidati med drugim ni dozdajšnjega predsednika KPK Borisa Štefaneca. Ta je danes izrazil "skrajno razočaranje", ker ga ni med predlaganimi kandidati. Izbirna komisija je svojo odločitev sprejela soglasno, je ob predaji seznama povedal predsednik komisije Janez Stare.

Kot je povedal predsednik komisije Janez Stare, je komisija seznam oblikovala na podlagi predložene dokumentacije kandidatov in osebnega pogovora z njimi, na povabilo nanj se je od devetih odzvalo osem kandidatov.

Predsednik republike Borut Pahor mora po poročanju STA novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) imenovati v 30 dneh, pri čemer lahko izbira zgolj med kandidati s predloženega seznama. Lahko pa se tudi odloči, da ne imenuje nobenega izmed njih in postopek javnega poziva ponovi. Še preden bo imenoval novega predsednika KPK, naj bi se ta tudi predstavil javnosti.

Brane Kralj Novice KPK: Kralj je kršil zakon, ko je poskušal vplivati na imenovanje direktorja

Štefaneca ni med predlaganimi kandidati za novega predsednika KPK

Zdajšnjemu predsedniku KPK Borisu Štefanecu sicer mandat poteče marca. Če Pahor do takrat ne bi imenoval novega predsednika KPK, bo Štefanec delo predsednika KPK opravljal do imenovanja naslednika. Ta je sicer izrazil razočaranje, da ga ni med predlaganimi kandidati.  "Ne rečem, da sem najboljši od devetih prijavljenih kandidatov, nikakor pa nisem, če se primerjam s preostalimi primernimi kandidati, neprimeren," je dejal v odzivu za STA.

Obenem je spomnil, da je bil pred šestimi leti od 55 kandidatov edini uvrščen na seznam primernih kandidatov, po imenovanju pa tudi že šesto leto opravlja funkcijo predsednika KPK. Zato se mu zdi nerazumljivo, da nekdo zdaj meni, da s toliko izkušnjami ni primeren kandidat.

Po mnenju predsednika Stareta, Štefanec za komisijo ni predstavil posebne vizije za nadaljnjo delo. | Foto: Ana Kovač Po mnenju predsednika Stareta, Štefanec za komisijo ni predstavil posebne vizije za nadaljnjo delo. Foto: Ana Kovač

Čeprav ima dobro mnenje o svojem namestniku Urošu Novaku, se mu med drugim zdi nelogično, da je bil uvrščen na seznam primernih kandidatov glede na to, da delo namestnika opravlja šele leto in pol in da je bil pred šestimi leti v primerjavi z njim ocenjen kot neprimeren kandidat. "Zdaj pa je samo po letu in pol izkušenj primeren, jaz pa neprimeren," po poročanju STA pravi Štefanec.

Ta sicer tudi verjame, da se nič v Sloveniji ne zgodi po naključju, zato mu je "jasno, da je tu nekdo uperil svoje lovke in je bila sprejeta odločitev, da Štefanec ne sme biti predsednik KPK".

Alenka Bratušek Novice KPK znova: Bratuškova s samokandidaturo za komisarko kršila zakon

Brez nove vizije

Eden od razlogov, da je bil ocenjen kot neprimeren, je bila po besedah predsednika Stareta predstavljena vizija prihodnjega dela KPK. Štefanec pravi, da za komisijo ni pripravil posebne vizije, temveč je predložil nekoliko dopolnjeno vizijo dela KPK, ki jo je sprejel senat KPK, ko sta bila v njem še tudi Igor Lamberger in Alma Sedlar, kar je tudi povedal komisiji.

"Vizija velja do konca tega mandata. Če bi zdaj pripravil neko drugo vizijo, bi mi zagotovo očitali, kako smo lahko delali po prejšnji viziji, če zdaj predlagamo neko drugo. KPK je po tej viziji delal šest let, zato me čudi, da je zdaj spoznana kot šibka," je še dejal.

Poleg svetovalke predsednika vrhovnega sodišča Tine Brecelj, trenutnega namestnika predsednika KPK Uroša Novaka, višjega sekretarja službe vlade za zakonodajo in predavatelja Janeza Pogorelca ter vodje centra za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji in docenta na mariborski univerzi Roberta Šumija so se za položaj predsednika KPK potegovali še Štefanec, načelnik upravne enote Ribnica Primož Bučan, novinar Rajko Gerič, upokojenec Jožef Majer in strokovni vodja Avto šole Lisjak Rajko Marković.

Marko Bošnjak, guverner Novice KPK: Viceguverner Bošnjak ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin