Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 12. 2019,
13.48

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

4

Natisni članek

Marko Bošnjak Banka Slovenije viceguverner oddaja stanovanja

Petek, 20. 12. 2019, 13.48

4 leta, 3 mesece

KPK: Viceguverner Bošnjak ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

4

Marko Bošnjak, guverner | Foto STA

Foto: STA

KPK je v preiskavi ravnanja viceguvernerja Marka Bošnjaka ugotovila, da bi moral sam Banki Slovenije predložiti listine in pojasnila, s katerimi bi se lahko zavrnilo očitke o domnevnem neplačevanju davkov od dohodka iz oddajanja stanovanja v Ljubljani. Ravnal je v nasprotju s pričakovano integriteto, so sporočili iz KPK.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v tej zadevi pridobila podatke in dokumentacijo tako od finančne uprave kot od urada predsednika, ki je pristojen za postopek imenovanja viceguvernerjev, ki jih imenuje državni zbor. A, kot so zapisali, se v svojih ugotovitvah o tem primeru niso opredelili do elementov sumov kršitev davčne zakonodaje, torej do nadzora, za katerega je pristojna finančna uprava.

Senat KPK je ugotovil, da je ravnanje Marka Bošnjaka, ko delodajalcu ob posredovanju pojasnil in dokumentacije ni želel razkriti posameznih listin oz. omogočiti preverjanja izvirnosti listin ter podati popolnih pojasnil in informacij, v nasprotju s pričakovano integriteto funkcionarja, torej s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo posameznika na takšnem položaju.

Marko Bošnjak, guverner
Novice Viceguverner Banke Slovenije ni dokazal plačila davka pri oddaji stanovanja #video

Banka Slovenije, ki ima pričakovana ravnanja svojih zaposlenih opredeljena v svojem etičnem kodeksu, je konec junija zaradi očitkov Bošnjaku - ki je mandat viceguvernerja nastopil marca 2016, ta pa mu bo potekel marca 2022 - KPK zaprosila za preiskavo. Banka Slovenije namreč nima pristojnosti za pridobivanje informacij od finančne uprave.

KPK je uvedla postopek zaradi suma kršitev dolžnega ravnanja funkcionarja Banke Slovenije z namenom, da se v okviru nadzornih pristojnosti KPK dodatno preverijo relevantne okoliščine o njegovih domnevnih kršitvah. Bošnjak je zoper odločitev KPK sprožil upravni spor z zahtevo za izdajo začasne odredbe za zadržanje javne objave izpodbijanega dokumenta, kar je sodišče zavrnilo, so še navedli v KPK.

Ne spreglejte