Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 12. 2019,
13.32

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

10

Natisni članek

Boris Štefanec KPK kandidatura predsednik

Ponedeljek, 9. 12. 2019, 13.32

4 leta, 4 mesece

Štefanec misli, da se je izboljšal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

10

Igor Šoltes, Boris Štefanec, Argument | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Predsednik KPK Boris Štefanec je danes razkril, da vnovič kandidira za ta položaj. Kot je pojasnil na novinarski konferenci, za takšno odločitvijo stojijo tako njegova družina kot sodelavci, sam pa je prepričan, da je "bistveno boljši kandidat" za predsednika KPK, kot je bil pred šestimi leti, saj ima že šest let izkušenj.

Boris Štefanec je na novinarski konferenci ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti korupciji spomnil, da je bila na ta dan leta 2003 sprejeta mednarodna konvencija ZN za boj proti korupciji, njena podpisnica pa je tudi Slovenija.

Eden pomembnejših členov konvencije je njen šesti člen, ki govori o tem, da so vse države pogodbenice dolžne zagotoviti obstoj organa, ki se v posamezni državi bori zoper korupcijo. Slovenija je tej zavezi prisluhnila in že leta 2004 ustanovila Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), ki je oktobra letos zaznamovala 15-letnico delovanja.

"Še nihče si ni privoščil poskusa vplivanja nanj kot predsednika ali na njegova namestnika"

KPK | Foto: STA , Foto: STA , Konvencija predpisuje tudi zagotavljanje neodvisnosti delovanja organa. Kot je poudaril Štefanec, so s tem področjem relativno zadovoljni, saj si še nihče ni privoščil poskusa vplivanja nanj kot predsednika ali na njegova namestnika.

Od podpisnic konvencije pa ta tudi zahteva, da zagotovijo finančne in kadrovske pogoje za delovanje komisije. V KPK so s tem "relativno zadovoljni, ne pa popolnoma". Vsako leto znova se borijo za ustrezno višino sredstev, včasih so uslišani, ne pa vedno, je pojasnil.

Na splošno je predsednik KPK ocenil, da je Slovenija kot družba še "relativno zelo obremenjena s korupcijo", obenem pa opozoril, da "zlasti izvršilna oblast ne prisluhne dovolj KPK". Zato od nje pričakuje ustrezne reakcije.

Štefanec je, kot rečeno, tudi pojasnil, da je Uradu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja posredoval prijavo za vnovično kandidaturo za predsednika KPK. Njegova namestnika Uroš Novak in Simon Savski pa kandidature za predsednika nista oddala.

Pahor ponovno pozval k prijavam kandidatur

Predsednik republike Borut Pahor je ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji danes ponovno pozval k prijavam na javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednika KPK. K oddaji prijav je pozval "vse, ki lahko s svojo moralno integriteto in strokovno avtoriteto uspešno vodijo KPK".

Koliko prijav so prejeli doslej, v uradu predsednika republike danes niso pojasnili. Novi predsednik bi lahko bil imenovan do 19. februarja.

Andreja Katič | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Katičeva opozarja na nerazumevanje koncepta boja proti korupciji

Predlog protikorupcijske novele predstavlja napredek na področju boja proti korupciji, je prepričana ministrica Andreja Katič. Kot je opozorila, pa so pri pripravi novele naleteli na veliko nerazumevanja za koncept boja proti korupciji. Predsednik KPK Boris Štefanec meni, da predlagane spremembe ne zagotavljajo bistveno boljših pogojev dela KPK.

TI: Zagotoviti okolje, kjer korupcija ni sprejemljiva

Transparency International (TI) Slovenia je ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji poudaril pomen vodenja, ki zagotavlja okolje, kjer korupcija ni sprejemljiva. Kot je zapisala predsednica TI Slovenia Alma Sedlar, si želijo, da vodilni odločevalci v državi javnosti predstavijo nadaljnje korake za vzpostavljanje integritete in transparentnosti.

Ne spreglejte