Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2014,
17.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

žled škoda

Sreda, 5. 3. 2014, 17.08

8 let

Ste lastnik gozda, kjer je žled povzročil škodo? Do 12. marca morate škodo priglasiti.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zavod za gozdove Slovenije je poenostavil postopek evidentiranja škode v gozdovih. Lastniki morajo do 12. marca vložiti priglasitev škode, za podatke o škodi pa bo poskrbel zavod.

Sindikat zavoda sicer opozarja, da za popis škode nimajo zagotovljenih sredstev ter da je njihova oprema pomanjkljiva.

V skladu z dogovorom med Upravo RS za zaščito in reševanje ter Zavodom za gozdove Slovenije se škoda v gozdovih oz. delež poškodb v gozdovih zaradi posledic žledoloma ocenjuje po gozdnih odsekih, podatki pa bodo uporabljeni za oceno škode po posameznih lastnikih gozdov in gozdnih parcelah.

Način uvedli zaradi razsežnosti pojava Ta način ocene škod v gozdovih je bil uveden zaradi velike razsežnosti pojava, varnosti popisovalcev in v pomoč občinam za hitro in učinkovito oceno škode.

Kot so sporočili z zavoda, so obvestilo o načinu ocenjevanja škode že posredovali občinam. Podatki o poškodovanosti po gozdnih odsekih bodo v aplikaciji za ocenjevanje škode Ajda avtomatsko pripisani na raven posamezne parcele znotraj odseka, in sicer po večinskem principu. Posebnega vnosa poškodovanosti gozdov po posameznih gozdnih parcelah ne bo.

Oškodovanci oddajo obrazec na pristojno občino, ne na zavod za gozdove Sindikat Zavoda za gozdove Slovenije je danes sporočil, da so gozdarski strokovnjaki na zavodu prisiljeni izvajati dodatna dela v močno oteženih in nevarnih delovnih razmerah in s popolnoma neustrezno opremo.

Ministrstvo od zavoda zahteva natančen popis poškodovanosti gozdov na terenu do 15. marca, čeprav na zavodu še vedno nimajo zagotovljenih dovolj sredstev za terenske prevoze, da je njihova terenska oprema močno izrabljena oz. pomanjkljiva ter da ima zavod več kot 50 nezasedenih sistemiziranih delovnih mest, kar pomeni že skoraj deset odstotkov delovne sile.

"Zaradi nerazumnega varčevanja resornega ministrstva in države bo nastala večmilijonska dodatna materialna in okoljska škoda v gozdovih ter povečana ogroženost človeških življenj v gozdnem prostoru," je sindikat zapisal v sporočilu za javnost.

Ne spreglejte