Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2013,
11.42

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

šolsko leto otroci varnost

Sreda, 28. 8. 2013, 11.42

1 leto, 8 mesecev

Starši, z zgledom podučite otroka, kako se varno vesti na cesti!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, ni le naloga policije, temveč tudi in predvsem staršev, ki morajo svojega otroka o varnosti na cesti primerno podučiti.

Ob začetku šolskega leta, ki je tik pred nami, je na cesti veliko razposajenih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu, predvsem prvošolcev. Zato je zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh ena od prednostnih oziroma najpomembnejših nalog policije.

Policisti tako v okviru svojih nalog pregledujejo okolice šol, ustreznost prometnih signalizacij na šolskih poteh in načrte varnih šolskih poti, po katerih bodo otroci prihajali in odhajali iz šole.

Otroci si predpise razlagajo po svoje Izkušnje policistov kažejo, da so otroci kot udeleženci v prometu nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje, poleg tega pa težko pravilno ocenijo hitrost in oddaljenost bližajočega se vozila. Ravno zato moramo drugi udeleženci v prometu skrbeti za njihovo varnost. Policisti tako voznikom svetujejo, naj bodo še posebej pozorni na otroke in njihovo nepredvidljivost ter temu prilagodijo tudi način vožnje. Še posebej pozorni moramo biti v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci igrajo.

Seveda pa morajo svojo "domačo nalogo" pri vzgoji prometne varnosti najprej narediti straši. Pred začetkom šolskega leta tako policisti svetujejo, da starši preverite znanje svojih otrok glede varnosti na cesti, pa ne le na šolski poti, temveč tudi takrat, ko ste na sprehodu, kolesu ali v avtomobilu. Verjamemo, da ni treba posebej poudarjati, da ste z lastnim ravnanjem svojim otrokom največji zgled, zato naj vam ne bo težko, tudi na kratki poti, recimo uporabiti varnostni pas.

Policisti ob šolskih okoliših Sicer pa bodo policisti, tako kot vsako leto, s pomočjo prostovoljcev ob prvih šolskih dneh navzoči v bližini šol. Še pred začetkom šolskega leta pa policisti preverjajo cestnoprometno signalizacijo v okolici šol in o svojih ugotovitvah obveščajo vzdrževalce cest. Vodstva šol obveščajo o dolžnosti varovanja otrok na šolski poti in skupaj z vodstvi posameznih šol pripravijo načrte varnih poti v šolo.

Da bi zagotovili čim večjo varnost najmlajših, šolam predstavijo tudi možnosti sodelovanja z drugimi institucijami pri varovanju otrok, recimo avtomoto društva, združenje šoferjev in avtomehanikov, občinske svete za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, pridobijo pa tudi informacije o vsakdanjih organiziranih prevozih otrok v šolo in domov.

Policisti v prvih šolskih dneh izvajajo poostren nadzor prometa v okolici šol, še posebej v času otrokovega prihoda in odhoda domov. Pri tem preverjajo varno hojo otrok in prečkanje ceste, opremljenost prvošolcev z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi za varnost ob zmanjšani vidljivosti. Prav tako preverjajo tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok in uporabo varnostnih pasov.

V prvih šolskih dneh policisti tako za starše prvošolcev kot tudi učence pripravijo tudi predavanja o prometni varnosti, vsako leto pa prvošolcem razdelijo pobarvanke Varno na poti v šolo in domov. Pa vendar, starši ste tisti, ki morate svoje otroke poučiti, kako se obnašati v prometu, sami pa ste s svojim ravnanjem svojim otrokom največji zgled.

Ne spreglejte