Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 8. 2021,
12.54

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

68

Natisni članek

vrtec Koronavirus COVID-19 protokol PCT šola

Ponedeljek, 23. 8. 2021, 12.54

2 leti, 8 mesecev

Starši brez PCT bodo ostali pred vrati vrtcev in šol. Skupnost vrtcev: To je nemogoče!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

68

Šola šolarji učenci | Foto STA

Foto: STA

V skladu z odlokom, ki ga je vlada sprejela minuli teden, morajo tudi starši, ki pripeljejo svoje otroke v vrtce, izpolnjevati pogoj PCT. Izpolnjevanje pogoja PCT pa ni nujno, če se otroka prevzame pred vhodom vrtca, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport danes pojasnilo na spletni strani.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec in minister za zdravje Janez Poklukar sta sicer na petkovi novinarski konferenci zagotavljala, da za svojce vrtčevskih otrok za vstop v vrtec ne bo preverjanja pogoja PCT, morajo pa nositi maske in upoštevati higienska pravila.

Kot so navedli v današnjem sporočilu, morajo vsi, ki vstopajo v katerikoli vzgojno-izobraževalni zavod, izpolnjevati pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT).

Vrtci: Nemogoče je, da bi se vsi ukvarjali s tem

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj je za STA opozorila, da vrtci poslujejo na različnih lokacijah, imajo več različnih vhodov v vrtce in tudi različno poslovanje od 5. do 17. ure, in še različne prakse. "Skratka, nemogoče je, da bi se ravnatelji vrtcev ukvarjali s tem. Začetek novega šolskega leta je pred vrati in v tem obdobju bo treba poskrbeti za več stvari, predvsem pa za stopnjevanje odgovornosti vsakega posameznika in pa za pripravo varnega ter spodbudnega okolja za vse otroke, ki prihajajo k nam v vzgojno-izobraževalni proces," je poudarila.

"Ne preverjamo nobenega, če izpolnjuje pogoj PCT, in tudi nimamo ljudi, ki bi to lahko za kogarkoli preverjali. Tako je sprejemanje otrok danes potekalo enako kot doslej, če pa bo vlada jasno napisala, da morajo pogoj PCT izpolnjevati starši, sorodniki in preostali, ki prihajajo in predajo otroke, pa bomo v tem primeru zagotovili tudi sprejemanje otrok pred vrtcem, zato ker ne želimo staršev in otrok stigmatizirati," je pojasnila ravnateljica ljubljanskega vrtca Galjevica Barbara Novinec.

"Si zamislite, da sem kot ravnateljica v 34 garderobah oddelkov našega vrtca in na vratih od 6. do 9. ali 10. ure to preverjam? Verjetno bi moral nekdo od teh, ki so to zapisali, priti malo na teren," pa je pojasnila ravnateljica mariborskega vrtca Studenci Olga Fekonja in dodala, da si želi, da ji nekdo pove, kako bi to izvajali, kajti nimajo ljudi, ki bi stali na vhodu in preverjali pogoj PCT. Poudarila je, da starši upoštevajo higienska priporočila in že ves čas ne hodijo po vrtcu, ampak so v garderobi do pet minut, da pomagajo otroku pri obuvanju copatkov in potem jih na hodniku oz. garderobi predajo vzgojiteljici. Preverjanje pogoja PCT pri starših po njenem mnenju ni izvedljivo.

COVID 19
Novice V nedeljo potrdili več kot sto okužb

Pogoj PCT velja za vse, starejše od 15 let

Odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu, ki je bil v uradnem listu objavljen v petek in je začel veljati danes, določa, da morajo za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu pogoj PCT izpolnjevati vse osebe, ki opravljajo delo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, so zapisali.

Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let, o čemer jih vzgojno-izobraževalni zavod obvesti na vidnem mestu s pisnim obvestilom, so še pojasnili v sporočilu za javnost in dodali, da izpolnjevanje pogoja ni nujno, če se otroka prevzame pred vhodom v stavbo zavoda.

Odlok velja do vključno 29. avgusta.

Ne spreglejte