SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Štajerska avtocesta po zemeljskem plazu znova prevozna

3

termometer

Štajerska avtocesta med priključkoma Slovenskega Bistrica jug in Slovenske Konjice proti Ljubljani, ki je bila zaradi zemeljskega plazu od sobote zvečer popolnoma zaprta, je sedaj ponovno prevozna.

Promet poteka po prehitevalnem pasu, do konca tedna pa naj bi odprli še vozni pas, je zpovedal Marjan Koler iz Družbe za avtoceste v RS (Dars). Na ogledu terena se je Dars s predstavniki geomehanikov, nadzornega inženirja in projektanta dogovoril, da bodo najpozneje do konca tega tedna izvedli ukrepe, s katerimi bodo omogočili odprtje tudi voznega pasu za promet. Tretji, tako imenovani pas za počasna vozila, pa bo zaprt do končne sanacije območja, je dejal Koler. Trenutno poteka odstranjevanje zemljine na pasu za počasna vozila Trenutno torej poteka odstranjevanje zemljine na pasu za počasna vozila, na rob asfalta pa Dars namerava postaviti betonsko varnostno ograjo, ki bo ustrezno sidrana. Na najnižji točki pod zgornjo brežino bosta izvedena jarek in drenaža. Po Kolerjevih besedah bo Dars še naprej zagotavljal stalni nadzor nad dogajanjem na terenu. Vzdrževalci iz pristojne avtocestne baze Slovenske Konjice bodo opazovali plazovito območje in obveščali geomehanike. Začasni ukrepi omogočajo največjo možno pretočnost in varnost prometa. V prihodnjih nekaj tednih bodo izvedli tudi javni razpis za izvajalca sanacijskih del, na Darsu pa predvidevajo, da da bi bilo območje plazu lahko dokončno sanirano v prihodnjih nekaj mesecih, je dodal Koler.

O zemeljskih plazovih poročajo tudi iz Mestne občine Velenje O zemeljskih plazovih poročajo tudi iz Mestne občine Velenje. Tam je v soboto zaradi prepojenosti zemlje z vodo in velike teže snega na dveh mestih prišlo do zdrsa zemljine.

Najprej se je plaz utrgal v Ložnici in poškodoval cesto, ki je bila nekaj časa neprevozna, ogroža pa tudi stanovanjsko hišo, na kateri se je že pojavila razpoka. Nujna dela za zmanjšanje ogroženosti in preprečitev nadaljnje škode so izvedli takoj.

Drug plaz se je sprožil pod lokalno cesto nad cerkvijo v Vinski Gori. Plaz, ki obsega približno 30 krat 15 metrov veliko območje, ogroža lokalno cesto Paka-Lopatnik-Lipje pa tudi zapuščeno hišo, vendar nujni ukrepi niso bili potrebni, so sporočili z občine.

Zaradi snega in snežnih plazov drugod po Sloveniji pa so popolnoma zaprte ceste Volče-Solarji, Lokve-Čepovan, Predmeja-Lokve, Čepovan-Most na Soči, Dolenja Trebuša-Oblakov vrh, Željne-Rok-Baza-Podturn ter cesta čez prelaz Vršič, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin