Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2019,
19.18

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

9

Natisni članek

zdravstvo delo medicinske sestre

Petek, 30. 8. 2019, 19.18

4 leta, 7 mesecev

Po 30 letih prakse medicinske sestre ne bodo smele odstranjevati šivov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

9

Prvega septembra začnejo veljati nova pravila o kompetencah srednjih medicinskih sester. Čeprav so do zdaj opravljale enako delo kot diplomirane, od jeseni to ne bo več mogoče brez dodatne izobrazbe. In tako nekatere sestre po 30 letih prakse in izkušenj ne bodo več smele opraviti na primer niti pregleda srca z EKG.

zdravnik halja
Novice Zdravniške organizacije: aneks dve ne povečuje dostopnosti do zdravnikov #video

Srednje medicinske sestre lahko na primer merijo temperaturo in mu pomagajo pri verskem obredu, ne smejo pa odstranjevati šivov in sponk. Prevežejo lahko resno akutno rano do velikosti deset centimetrov, opekline ali kronične rane v velikosti enega centimetra pa ne. 

Ogorčene sestre ne vedo, kako bodo organizirale delo

Na ljubljanski pediatriji v tem trenutku še ne vedo, kako bodo delali po nedelji. Kot je za oddajo Danes na Planetu pojasnila Marina Purkart, glavna medicinka sestra, še vedno ne vedo, kako se organizirati do prvega septembra, kljub temu da so imeli s sodelavci sestanek. 

Težava je, ker si kompetence vsak zdravstveni zavod razlaga po svoje, popolnoma svojo različico naj bi imelo tudi ministrstvo za zdravje. Tako sindikati kot bolnišnice sicer podpirajo določitev kompetenc.

"Kompetence se priznajo tistim srednjim medicinskim sestram, ki so že leta opravljale delo diplomiranih medicinskih sester," je razložila Irena Ilešič Čujovič, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

Opozarjajo, da je rok prekratek

A rok prvi september je vseeno prekratek, so dejali na ljubljanski pediatriji. ''Takoj se bodo pojavile težave, ko bodo nastopili bolniške odsotnosti, porodniški dopusti, zdaj smo v situaciji, ko ne dobimo nadomestil ne za daljše odsotnosti ne za odhode," pravi Purkartova.

medicinska sestra | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Srednje medicinske sestre na pediatriji ne bodo več smele snemati EKG-jev in menjati infuzij z dodatki, na primer antibiotikov. Pri hudo bolnih bolnikih se bodo soočali še z dodatnimi ovirami. 

''Kako zagotoviti 24-urni nadzor in pa zagotovilo, da bo ob njem diplomirana medicinska sestra," je še poudarila Purkartova.

Na Sindikatu zdravstva in socialnega zdravstva mirijo - prehodno obdobje bo, novi standardi in normativi se bodo dokončno uveljavili šele s 1. januarjem prihodnje leto. "'To je ta jesenski čas, bo še čas za sprejetje in uveljavitev standardov in normativov," je dejala Čujovičeva.

V Zdravstvenem domu Ljubljana pravijo, da so opravili razgovore s predstojniki enot in medicinskimi sestrami in večjih težav tam ne pričakujejo. Kako bo drugje, bo jasno to nedeljo. ''Mislim, da se bomo vsi po najboljših močeh potrudili za pacienta, hkrati pa bomo v prekršku.'' 

medicinske sestre
Novice Dokument, ki razburja medicinske sestre #video
Ne spreglejte