Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 7. 2020,
20.11

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

20

Natisni članek

policija protesti Srbija

Sreda, 8. 7. 2020, 20.11

3 leta, 9 mesecev

Srbi spet na ulicah, na spletu posnetki nasilja policistov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

20

Meščani Beograda, Novega Sada in Niša so danes znova na ulicah, kjer protestirajo proti napovedi strožjih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. V Beogradu se je zbralo več tisoč ljudi. Protestniki so po včerajšnjem dogajanju k odgovornosti pozivali vodilne v policiji.

Udeleženci protesta so se okoli 18. ure začeli zbirati pred filozofsko fakulteto, nato pa se je sprevod, v katerem so bili tudi opozicijski voditelji, ki so bojkotirali nedavne parlamentarne volitve, podal proti srbski skupščini, piše STA.

Srbske oblasti želijo preprečiti ponovitev neredov, ki so izbruhnili med protesti v torek zvečer, zato je danes na beograjskih ulicah ogromno policistov, poročajo tamkajšnji mediji.

Ko so protestniki prispeli do srbskega parlamenta, so policistom vzklikali: "Pojdite na Kosovo!" Tam se je zgodil tudi incident, v katerem je bil poškodovan vodja Gibanja svobodnih državljanov (PSG) in znani srbski igralec Sergej Trifunović. Po poročanju medijev so protestniki Trifunovića polivali z vodo in obmetavali s pločevinkami piva. V glavo je dobil tudi udarec s fotoaparatom. Trifunović se je tik pred nedavnimi volitvami odločil, da jih ne bo bojkotiral, še piše STA.

Dogajanje je televizija N1 prenašala tudi na Facebooku:

Zahtevajo ustanovitev novega kriznega štaba

Nezadovoljni državljani zahtevajo ustanovitev novega kriznega štaba za boj proti koronavirusu, v katerem politika ne bo imela besede. Oblastem očitajo, da so lagale o podatkih o obolelih in žrtvah bolezni covid-19. Zahtevajo tudi takojšnjo izpustitev pridržanih med torkovimi protesti, podatke o poškodovanih in objektivno poročanje javne radiotelevizije RTS, piše STA.

Med zbranimi protestniki so tudi opozicijski voditelji – vodja Stranke svobode in pravice Dragan Đilas, vodja Narodne stranke Vuk Jeremić, vodja stranke Dveri Boško Obradović, vodja Demokratske stranke Zoran Lutovac in vodja stranke Gibanje za preobrat Janko Veselinović.

Protesti so izbruhnili v torek zvečer, potem ko je srbski predsednik Aleksandar Vučić zaradi vse slabše epidemiološke slike za petek znova napovedal policijsko uro ter prepoved javnega zbiranja več kot petih ljudi na prostem in v zaprtih prostorih.

Po včerajšnjih protestih so po družbenih omrežjih zakrožili posnetki nasilja policistov in organiziranih skupin nad protestniki. Več v posnetkih zgoraj in spodaj.

Vučić: Cilj protestov je oslabitev Srbije

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je medtem dejal, da je bil cilj torkovih protivladnih protestov v Beogradu oslabiti Srbijo. Dejal je, da so vanje vpleteni tudi regionalni in tuji dejavniki.

"Ni dvoma, da so se na začetku zbrali ljudje, ki so mislili, da so tam zaradi koronavirusa in nezadovoljstva zaradi zaostrovanja ukrepov, kar bi bilo razumljivo vsakemu normalnemu človeku," je na izredni novinarski konferenci povedal Vučić, piše STA. Vendar pa je bil shod "agresiven, političen, neprijavljen in protizakonit", je dejal po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

V ravnanju policistov ne vidi ničesar spornega

Na kritike opozicije in nevladnih organizacij, da je policija uporabila čezmerno silo, je srbski predsednik odgovoril, da v ravnanju policistov ne vidi ničesar spornega. "Naloga policije v vsaki državi je, da zaščiti poslopja državnih ustanov in najpomembnejše objekte. Tega v nobeni državi ni mogoče početi nekaznovano," je poudaril, še piše STA.

Protesti Srbija
Novice Kaos v Beogradu: vdrli v skupščino in zažigali policijska vozila #video #foto
p
Novice Čustven posnetek s protesta: Oče je umrl, ker ni bilo respiratorjev #video
Ne spreglejte