Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
20.05

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

3

Natisni članek

Rajko Kozmelj Marjan Šarec Slovenija Varnost

Sreda, 26. 9. 2018, 20.05

5 let, 7 mesecev

Sova z novim direktorjem tudi do novih pooblastil? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

3

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) naj bi jutri na seji vlade dobila novega direktorja po izboru premierja Marjana Šarca. Zorana Klemenčiča naj bi zamenjal širši javnosti neznan Rajko Kozmelj.

 

Kozmelj, nekdaj desna roka prvega kriminalista v državi, je poznavalec varnostnih razmer z inštituta Za demokratičen nadzor nad oboroženimi silami. Šarca naj bi prepričal z idejo, da naj trenutno zelo oslabljena Sova dobi pooblastila tudi za nadzor znotraj Slovenije, ne le v primeru nevarnosti od zunaj. Kot je to tudi drugod po svetu, poročajo v oddaji Danes na Planet TV.

Povabilo na mesto direktorja ga je presenetilo

Povabilo k prevzemu krmila ene od najbolj zaprtih organizacij v Sloveniji je Kozmelja presenetilo.

Trenutna težava v Sloveniji je, da togi zakon Sovi operacije v Sloveniji prepoveduje kljub temu, da terorizem ni več nekaj, kar se dogaja daleč, ampak so nekdanji borci Isis celo med nami, so še poročali v oddaji.

"To, kar smo naredili v obdobju od vzpostavitve naše države, ni ravno dobro. In tega ne smemo nikoli več ponoviti," je povedal Kozmelj.  V tujini so to težavo rešili z ustanovitvijo dveh popolnoma ločenih ustanov. V Veliki Britaniji MI5 in MI6, v ZDA CIA in FBI. Sova ima za zdaj izključno funkcijo slovenske različice CIA. 

CIA | Foto: Reuters Foto: Reuters

Osnutek spremembe zakona o Sovi bi rešil večino težav

"Dve opozorili smo dobili, v primeru Žavbi in v primeru Štajerske varde, da nekatere stvari pri nas ne delujejo. Vrzeli so in ne smemo zapraviti te priložnosti. Javnost moramo še bolj obvestiti, ta pa mora razumeti, da je to potrebno," je povedal Kozmelj.

Osnutek spremembe zakona o Sovi, ki bi rešil večino težav, je novinarjem Planet TV lani pokazal njen nekdanji direktor Andrej Rupnik, ki ga je tudi pripravil. "Drugi člen bo omogočil delovanje na območju Slovenije. Osmi člen pa posredovanje pridobljenih informacij tožilstvu ali sodišču."

Slovenski tajni agenti stavkajo že devet mesecev

Slovenski tajni agenti sicer zaradi zahtev po višjih plačah stavkajo že devet mesecev.

"S Šarcem se sicer nisva še pogovarjala o denarju in od kod ga bo potegnil," je priznal Kozmelj. Bo pa v primeru potrditve njegove kandidature lahko računal na deset odstotkov manj kot pred desetimi leti, so še poročali v oddaji.

Ne spreglejte