Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2018,
18.38

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

2

Natisni članek

politične stranke zakon koalicija SMC

Sreda, 7. 2. 2018, 18.38

6 let, 2 meseca

SMC pri spremembah zakona o političnih strankah podpira le Levica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

2

Jani Möderndorfer | Foto Bor Slana/STA

Foto: Bor Slana/STA

Predlog SMC o spremembah zakona o političnih strankah za zdaj podpirajo le v Levici. V koalicijski DeSUS vidijo SMC kot največjo oviro pri celoviti prenovi zakona, zato ne bodo podprli njihove delne rešitve, ki bi lahko sprožila očitke o spremembah zaradi enega človeka. Medtem so v SD odpravi nejasnosti naklonjeni, vendar pa stališča o omenjenem predlogu še nimajo.

Poslanci SMC želijo s predlaganimi spremembami zakona o političnih strankah odpraviti napako v zakonu, ki so jo opazili, ko je v javnost prejšnji mesec prišla novica o spornem posojilu SDS.

Kot je pojasnil poslanec SMC Jani Möderndorfer, so ob spreminjanju zakona v prejšnjem mandatu leta 2014 spregledali, da se je zgodila zamenjava nekaterih členov, na katere se nanašajo določbe v zakonu o kazni za kršitve, zaradi česar zdaj stranki sploh ni mogoče izreči kazni odtegnitve financiranja.

Na ponedeljkovem kolegiju predsednika državnega zbora predlog skrajšanega postopka obravnave zakona ni dobil zadostne podpore. "Gre za manjši popravek," je poudaril Möderndorfer. Dodal je, da sta jih na napako opozorila center nevladnih organizacij in računsko sodišče, ko je prejšnji mesec v javnost prišla novica o tem, da je SDS najela posojilo v znesku, ki pomeni neposredno kršitev tega zakona.

SD za zdaj še brez stališča o predlogu SMC

V poslanski skupini SD so poudarili, da so naklonjeni spremembam omenjenega zakona za odpravo nejasnosti za nedvoumno uporabo člena o sankcijah v primeru kršitev uzakonjenih predpisov. Glede predloga SMC se bodo v zakonodajnem postopku, ki se zdaj nadaljuje po redni poti, še pogovorili.

Kot so še poudarili, pa vsekakor nasprotujejo obravnavi po skrajšanem postopku: "Bi pa ob nizu vloženih poslanskih zakonov, pospremljenih s predlogom skrajšanega postopka, ki smo jim priča zadnje dni tudi iz SMC, želeli pripomniti, da tovrstno hitenje z zakonodajnimi predlogi, ki terjajo resen premislek, tem vsebinam bolj škodi kot koristi."

Jurša: Očitali nam bodo, da smo zakon spreminjali zaradi enega človeka

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je medtem pojasnil, da so vprašanja, kako zakon celovito prenoviti, odpirali skoraj ves mandat, a je bila pri tem največja ovira ravno SMC. Zato DeSUS ne podpira predloga spremembe zakona, ki so ga v SMC po besedah Jurše vložili tik pred zdajci in ki področja ne ureja celovito.

Prav tako koalicijskih partneric s predlogom pred vložitvijo oziroma ob njej niti niso vprašali za podpise podpore, niti jih s predlogom seznanili, so do poteze SMC kritični v DeSUS. Jurša je priznal, da bi bila s predlagano rešitvijo zadeva z moralnega vidika pravilno urejena, a dodal: "V tem trenutku nam bo nekdo očital, da smo spreminjali zakon zaradi enega človeka."

Kustec-Lipicerjeva: SD in DeSUS hočeta krivdo naprtiti SMC

Po mnenju vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer so bile rešitve, ki so jih za prenovo zakona predlagale stranke z izjemo Levice in SMC, "krojene po željah in potrebah teh strank, niso pa bile dobre ne za ljudi ne za našo demokracijo".

Kustec-Lipicerjevo čudi, da stranke svojih predlogov niso same vložile v zakonodajni postopek. "Da zdaj raje kalimerovsko krivdo za svoje lastne interese poskušajo naprtiti SMC, ki se je temu odločno uprla, pa vse pove o njih samih in njihovih slabih namerah," je prepričana Kustec-Lipicerjeva.

V NSi so pojasnili, da mnenja o predlogu še nimajo, a da je vprašanje, ali bo v tem mandatu sploh prišel na vrsto, ker se obravnava po rednem postopku. V SDS se na predlog še niso odzvali.

Ne spreglejte