Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
11.56

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

prenočitev rast Surs Slovenija turizem turisti

Četrtek, 25. 1. 2024, 11.56

3 mesece

Slovenski turizem v 2023 podiral rekorde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Kranjska Gora | Domači turisti so lani ustvarili dobro četrtino turističnih prenočitev. ​​​​​​​Lani so turisti najbolj obiskovali gorske občine in prestolnico. | Foto Shutterstock

Domači turisti so lani ustvarili dobro četrtino turističnih prenočitev. ​​​​​​​Lani so turisti najbolj obiskovali gorske občine in prestolnico.

Foto: Shutterstock

Slovenijo je leta 2023 obiskalo 6,19 milijona turistov, kar je za 5,5 odstotka več kot leta 2022. Ti so ustvarili 16,13 milijona prenočitev, kar je za 3,5 odstotka več kot v 2022. "Leto 2023 je bilo za turizem najuspešnejše doslej, saj je bilo prenočitev za dva odstotka več kot v turistično doslej najuspešnejšem letu 2019," so navedli na statističnem uradu.

"Turisti so se obnašali bolj trajnostno, česar si v Sloveniji tudi želimo," je podatke na današnji novinarski konferenci komentiral minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Panoga je kljub katastrofalnim poplavam v vrhuncu sezone dosegla odlične rezultate, je še poudaril in ocenil, da je turizem na pravi poti. "Slovenija ima dobro razpršene trge, naša ponudba pa je zelo raznolika," je dejal.

Z rezultati so zadovoljni tudi na Slovenski turistični organizaciji (STO). "Rahlo rast napovedujemo tudi za letos, smo pa previdni, saj je veliko dejavnikov tveganja, ki lahko vplivajo na gibanje turističnega prometa," je dejala direktorica STO Maja Pak Olaj.

Domači turisti so lani prispevali 4,57 milijona prenočitev, 28 odstotkov vseh. Tuji turisti so jih ustvarili 11,55 milijona, 72 odstotkov vseh. Domačih je bilo lani za 17 odstotkov manj, tujih pa za 14,7 odstotka več kot leta 2022. V primerjavi z letom 2019 se je število prenočitev domačih turistov povečalo za štiri odstotke, tujih za dva odstotka.

Največ gostov iz Nemčije

Med tujimi je bilo največ gostov iz Nemčije, in sicer 1,9 milijona oz. 16 odstotkov. Sledili so turisti iz Italije, Avstrije, Češke, Nizozemske in Hrvaške. Lani je bilo 27 odstotkov več gostov s Hrvaške, 18 odstotkov več iz Italije, 16 odstotkov več s Češke in 11 odstotkov več gostov iz Avstrije, so navedli statistiki.

Bled | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Lani so turisti najbolj obiskovali gorske občine in prestolnico. Število turistov se je v medletni primerjavi najbolj, za petino, povečalo v Ljubljani. Za skoraj 14 odstotkov se je število obiskov povečalo v mestnih občinah, zraslo je tudi v gorskih občinah. Medtem se je število obiskov v primerjavi z letom prej zmanjšalo v zdraviliških in obmorskih občinah.

Število nočitev se je povečalo v vseh vrstah turističnih občin, razen v nemestnih in obmorskih občinah. Največ nočitev so ustvarili v gorskih občinah. Med nastanitvenimi obrati so prevladovali hoteli. Največjo rast v medletni primerjavi so beležili v zasebnih sobah, apartmajih in hišah, sledili so hoteli in apartmajska naselja.

Taipei, Tajska
Trendi Mednarodni turizem se bo letos vrnil na predpandemsko raven

Konec leta povsod zabeležili rast

Decembra lani so turistični nastanitveni obrati v Sloveniji poročali o 329.182 prihodih turistov, kar je bilo za 10,6 odstotka več kot decembra predlani. Prenočitev je bilo 794.926 ali za 8,7 odstotka več, je še navedel statistični urad.

Domači turisti so ustvarili 38 odstotkov vseh decembrskih prenočitev. Njihovih prihodov je bilo 113.000, prenočitev pa 302.000 ali za odstotek več kot decembra leto prej. Največkrat so prenočili v občinah Kranjska Gora, Piran in Podčetrtek. V Kranjski Gori so decembra našteli več kot desetino vseh domačih prenočitev v tej občini v letu 2023.

Tuji turisti so decembra lani ustvarili 216.000 prihodov in skoraj 493.000 prenočitev, kar je za 14 odstotkov več kot pred letom dni. Največ njihovih prenočitev so našteli v občinah Ljubljana, Bled in Kranjska Gora. V Ljubljani je bilo ustvarjenih 30 odstotkov vseh teh prenočitev v decembru.

Decembra največ gostov iz Italije

Turisti iz Italije so decembra lani ustvarili 125.600 prenočitev, kar je 26 odstotkov vseh tujih prenočitev. Največkrat so prenočili v občini Ljubljana. Turisti s Hrvaške so jih opravili 69.100, za 38 odstotkov več kot leto prej. Sledili so turisti iz Avstrije, Nemčije, Srbije in Madžarske.

V zdraviliških občinah je bila decembra lani ustvarjena skoraj tretjina vseh prenočitev, največ v občini Brežice. Sledile so gorske občine, Ljubljana in obmorske občine. V primerjavi z decembrom 2022 se je število prenočitev najbolj povečalo v Ljubljani in obmorskih občinah.

Domači in tuji turisti so še vedno največ prenočitev decembra lani ustvarili v hotelih, to je 448.700 prenočitev oz. 56 odstotkov vseh. Sledile so zasebne sobe, apartmaji in hiše ter kampi. V primerjavi z decembrom 2022 se je število prenočitev najbolj povečalo v zasebnih sobah, apartmajih in hišah.

Z več promocije tudi boljše plače

Tako Han kot Pak Olaj sta napovedala nadaljnje aktivnosti za promocijo slovenskega turizma. "Predvsem si želimo višje dodane vrednosti, kar bo vodilo tudi v boljše plače zaposlenih v panogi," je dejal minister.

Spomnil je, da je Slovenija v zadnjih dveh letih zagnala pomemben investicijski cikel, v okviru katerega so vlagali v turistične nastanitvene obrate, smučarska središča pa so prestrukturirali v celoletne gorske centre. Obnovili so tudi objekte in površine javne turistične infrastrukture v lokalnih destinacijah.

"Seveda se ne bomo ustavili pri tem," je poudaril in med drugim napovedal razpisa za spodbujanje uvajanja okoljskih znakov za leto 2024 ter javni razpis za razvoj turizma v turističnih destinacijah v okviru evropske kohezijske politike. V okviru zadnjega bo na voljo sedem milijonov evrov.

Pripravljajo se na spremembo zakona o gostinstvu, ki ga po ministrovih pojasnilih pišejo skupaj s podjetniki, želi pa si, da bi bil usklajen s socialnimi partnerji.

STO se ob številnih intenzivnih ciljno usmerjenih oglaševalskih kampanjah letos med drugim pripravlja tudi na evropsko nogometno prvenstvo in olimpijske igre. Nadaljujejo sodelovanje s slovenskimi vrhunskimi športniki, obenem pa so ob vstopu v novo dvoletno osrednjo promocijsko komunikacijsko temo – umetnost in kultura – predstavili še sodelovanje z glasbeno skupino Joker Out, ki bo nagovarjala zlasti mlajše generacije.

"Ključni cilj je dvig ugleda in privlačnosti Slovenije kot destinacije umetnosti in kulture," je dejala Pak Olaj.

STO bo letos med drugim zagnala tudi kampanjo na Spotifyju, s katero bodo prvič vstopili v svet zvočnega oglaševanja. "S tem pristopom želimo Slovenijo predstaviti na svež in inovativen način," je sklenila.

Natakar v Nemčiji
Novice Ministrstvo bi tujce zaposlilo še v gostinstvu in turizmu
Dom Dva topola, Floramare
Trendi Vključujoči turizem: dostopnost brezskrbnih počitnic za vse
Benetke
Trendi V Benetkah od junija prepoved za velike turistične skupine
Turistična zveza Slovenije (TZS), Dnevi slovenskega turizma
Trendi Turistična zveza podelila priznanja lepim in gostoljubnim krajem
Ne spreglejte