Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2024,
7.04

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

počitnice gibalna oviranost invalidnost potovanja PR članek

Torek, 16. 1. 2024, 7.04

3 mesece, 1 teden

Vključujoči turizem: dostopnost brezskrbnih počitnic za vse

Oglasno sporočilo
Dom Dva topola, Floramare | Novo ime resorta je sestavljeno iz besed flora, ki se nanaša na zeleni park v neposredni okolici, in mare, ki zrcali bližino morja. | Foto Dom Dva topola

Novo ime resorta je sestavljeno iz besed flora, ki se nanaša na zeleni park v neposredni okolici, in mare, ki zrcali bližino morja.

Foto: Dom Dva topola

Zagotavljanje enakih možnosti in pravic za vse posameznike, ne glede na njihove sposobnosti, je pomemben kazalnik družbenega napredka. Dobra novica je, da to prepoznava čedalje več podjetij in drugih organizacij, ki inkluzivnost uvrščajo med svoje temeljne vrednote. Na tem področju se tudi v turistični panogi dogajajo pozitivne spremembe. Eden takšnih primerov je Floramare Resort v Izoli, ki zaradi svoje dostopnosti ponuja brezskrbne počitnice tako gibalno oviranim gostom kot tudi njihovim družinam in vsem drugim.

Velik potencial vključujočega turizma

Gibalno ovirane osebe predstavljajo pomemben segment naše družbe, a je zaradi takšnih ali drugačnih razlogov pogosto spregledan. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije več kot milijarda ljudi, kar je približno 15 odstotkov svetovnega prebivalstva, živi s kakšno obliko invalidnosti. Prav zato je nujno, da kot družba poiščemo načine za večjo vključenost gibalno oviranih – ne zgolj na področju osnovnih življenjskih potreb in dostopnosti izobraževanja ter zaposlitve, temveč tudi pri izbiri počitniških destinacij.

Notranji bazen ima vstop in izstop prilagojen gibalno oviranim, hotelsko osebje pa je na voljo tudi za fizično pomoč gostom pri vstopu in izstopu. | Foto: Dom Dva topola Notranji bazen ima vstop in izstop prilagojen gibalno oviranim, hotelsko osebje pa je na voljo tudi za fizično pomoč gostom pri vstopu in izstopu. Foto: Dom Dva topola

Floramare Resort: edini popolnoma prilagojeni resort v Sloveniji

V tej luči se dogaja tudi preobrazba Floramare Resorta, ki je bil v preteklosti namenjen izključno gibalno oviranim gostom, zdaj pa se odpira za vse, pri čemer kakovost in poudarek na prilagojenih storitvah ostajata nespremenjena. Hotel, ki se ga mnogi spomnijo pod imenom Dva topola resort, je sicer edini popolnoma opremljen in prilagojen resort za gibalno ovirane v Sloveniji. Tudi nova zasnova sledi dolgoletni viziji invalidskega podjetja Dva topola, d. o. o., ki upravlja resort. Ustanovitelj in lastnik podjetja je Društvo distrofikov Slovenije, v katerem se združujejo osebe z mišičnimi in živčno-mišičnimi obolenji, ki že več kot 30 let sledi ciljem omogočanja zdravja in rehabilitacije distrofikov ter zaposlovanju invalidov. Novo ime resorta je sestavljeno iz besed flora, ki se nanaša na zeleni park v neposredni okolici, in mare, ki zrcali bližino morja.

Resort Floramare | Foto: Dom Dva topola Resort Floramare Foto: Dom Dva topola

"Vsi prostori in storitve v sklopu Floramare Resorta so enostavno dostopni za gibalno ovirane, starejše in tiste z otroškimi vozički. Z odprtjem resorta za druge goste smo poskrbeli za dobro psihosocialno počutje vseh. Omogočili smo, da se gibalno oviranim pridružijo partnerji, starši ali prijatelji in da oddih preživijo skupaj. V skladu z vizijo dajemo velik poudarek na široko dostopnost, možnost sobivanja in ustvarjanje sprejemajoče skupnosti," je povedala poslovodja Tea Černigoj Pušnjak.

Urejena plaža za popoln odklop

Resort v neposredni bližini morja ponuja urejeno zasebno plažo. | Foto: Dom Dva topola Resort v neposredni bližini morja ponuja urejeno zasebno plažo. Foto: Dom Dva topola

Dvajset metrov od hotela je urejena plaža, eno redkih kopališč na slovenski obali, ki je popolnoma prilagojeno ljudem z omejenimi gibalnimi sposobnostmi. Plaža ponuja urejen vstop v morje po betonski klančini, terapevtski bazen z ogrevano morsko vodo, ob katerem je dvigalo za lažji prehod v vodo, in mnoge druge prilagojene storitve. V resortu so gostom na voljo tudi svetovanje fizioterapevtskih strokovnjakov, različne fizioterapevtske in protibolečinske terapije ter masaže.

Gibalno oviranim je prilagojena tudi savna. | Foto: Dom Dva topola Gibalno oviranim je prilagojena tudi savna. Foto: Dom Dva topola

"Osebe z omejeno gibljivostjo se pri iskanju lokacije za oddih srečujejo s številnimi fizičnimi omejitvami, pogosto pa tudi z občutkom odrinjenosti. Poslanstvo našega resorta je od nekdaj ustvarjati ustrezno okolje za to ranljivejšo skupino in poleg tega ponuditi ustrezno zdravstveno podporo. Toplo vabimo vse, ki prepoznajo vrednost popolne dostopnosti zase in za svojo družino ter, tako kot mi, stremijo k idealu sobivanja in enakopravnosti," dodaja poslovodja Tea Černigoj Pušnjak.

Prostorne sobe | Foto: Dom Dva topola Prostorne sobe Foto: Dom Dva topola

Več informacij je na voljo na spletni strani www.floramare.si.

To je le primer, kako lahko turistična panoga sledi družbenim spremembam in jih aktivno soustvarja. Z vsakim korakom in inovacijo v smeri večje inkluzivnosti se izpolnjujejo pričakovanja sodobnih potrošnikov in odpirajo nova poglavja za prihodnost potovanj.


Naročnik oglasnega sporočila je Dom Dva topola. 

Ne spreglejte