Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
20. 7. 2016,
9.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

Natisni članek

Dimitrij Rupel ZDA republikanci Bob Dole

Sreda, 20. 7. 2016, 9.19

6 let, 6 mesecev

Slovenska vez edinega človeka, ki ga je Melania pozdravila z odra

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83
Bob Dole, nekdanji senator, na konvenciji republikancev, Cleveland | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji predsedniški kandidat in vodja republikancev v ameriškem senatu, 93-letni Bob Dole, je bil edini gost, ki ga je ob včerajšnjem govoru na konvenciji v Clevelandu z odra pozdravila Melania Trump. Pozna ga tudi slovenska politika. Dolovo podjetje je namreč na prelomu tisočletja lobiralo za Slovenijo, ko je ta kandidirala za vstop v Nato.

Žena pravkar potrjenega republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa Melania Trump je v svojem govoru, ki je v nekaterih delih plagiat govora Michelle Obama z demokratske konvencije leta 2008, posebej izpostavila veterana Boba Dola.

Dole je bil po poročanju ameriških medijev edini nekdanji republikanski predsedniški kandidat, prisoten na konvenciji. Njegova omemba je sprožila glasen aplavz v areni v Clevelandu.

Bob Dole je požel dolg aplavz republikanskih delegatov.  | Foto: Reuters Bob Dole je požel dolg aplavz republikanskih delegatov. Foto: Reuters Za samostojno Slovenijo

Dole je v svoji dolgoletni politični karieri, ki ji je sledila lobistična, večkrat prišel v stik tudi s Slovenijo. Tako je že leta 1992 v ameriškem senatu "navijal" za priznanje samostojne Slovenije.

To je izsek poročila STA s predavanja ameriške profesorice in doktorice političnih znanosti Sabrine Petre Ramet o slovensko-ameriških odnosih v začetku 90. let:

"Stališče State Departmenta po 25. juniju 1991, ko je bila sprejeta odločitev o osamosvojitvi, je bilo, da ZDA podpirajo ozemeljsko celovitost SFRJ, obenem pa upajo na miren dogovor o rešitvi razmer. /.../ Medtem ko je kongres izražal podporo Sloveniji in Hrvaški, State Department svojega stališča ni spreminjal. /.../ Busheva administracija stališča ni spreminjala niti po decembru 1991, ko je EU sprejela odločitev o priznanju obeh držav. Kongres je tedaj začel kazati resne znake jeze, še posebej med njegovimi demokratskimi člani, je poudarila Rametova. Senator Bob Dole je januarja 1992 opozoril na veliko število držav, ki so priznale Slovenijo in Hrvaško, podobno je senator Jesse Helms poudaril, da so ZDA edina vodilna sila, ki tega še ni storila. 7. aprila 1992 je nato sledilo priznanje ZDA, ki ga je ob izrazih zadovoljstva spremljalo nelagodje nad poznim priznanjem."

Lobiral za slovenski vstop v Nato

Leta 1996 je bil Dole protikandidat Billa Clintona na ameriških volitvah. Zmagal je Clinton. Od leta 1997 do leta 2001 je bil med drugim predsednik Mednarodne komisije za pogrešane v nekdanji Jugoslaviji (ICMP) s sedežem v Haagu na Nizozemskem. Junija 1997 je kot senator obiskal Slovenijo.

Leta 2001 je vlada Janeza Drnovška Dola najela za lobiranje za povabilo v Nato. Poteza je sprožila dvome o smotrnosti tovrstne porabe davkoplačevalskega denarja, so tedaj poročali mediji. Zunanje in obrambno ministrstvo sta pozneje za Mladino povedali, da sta Dolu za lobiranje med novembrom 2001 in oktobrom 2002 plačali okrog 250 tisoč dolarjev.

Slovenija kot sporna referenca?

V začetku leta 2003 se je Dole po 35 letih delovanja v kongresu pridružil odvetniški pisarni Alston & Bird, kjer kot svetovalec dela še danes. Ob začetku dela je kot referenco po poročanju Washington Posta navedel svetovanje Sloveniji, Kosovu in Tajvanu.

Na zunanjem ministrstvu, ki ga je vodil Dimitrij Rupel, so tedaj zanikali, da bi še sodelovali z Dolom, in njegovo izjavo za Mladino komentirali takole: "Zaradi izboljšave svojih referenc se pogosto dogaja, da neki lobist, čeprav se je pogodba z določeno stranko že iztekla, tega ne sporoči zveznemu ministrstvu za pravosodje. S tem želi klient ustvariti vtis, da je pomemben akter na področju lobiranja, ki mu zaupajo številni tuji naročniki."

Rupel: Dole je ikona republikancev in zagovornik Slovenije

Dimitrij Rupel | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Slovenec, ki Boba Dola verjetno najbolje pozna, je Dimitrij Rupel (na fotografiji desno). Ta je bil od leta 1997 do leta 2000 veleposlanik v ZDA, nato (večkrat) zunanji minister. "Prvič sem ga srečal v času vlade Janeza Drnovška, ko sem bil veleposlanik Slovenije v ZDA. Dole je ugledna oseba, nekakšna ikona republikancev. Slovenija ga je najela za lobiranje za vstop v Nato, torej za to, da bi nam pomagal priti v stik z drugimi pomembnimi osebami, kar je nato tudi počel," se danes spominja Rupel, ki sodelovanje z Dolom opisuje kot prijetno.

"Imel je dobre povezave predvsem v krogu konservativcev. Že v času Clintonove demokratske vlade nam je omogočil tudi stike z drugo stranjo, kar se je pozneje izkazalo za pozitivno, saj je nato na oblast prišel George W. Bush."

Ne spreglejte