Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
18.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

policija

Četrtek, 23. 6. 2011, 18.13

7 let, 12 mesecev

Slovenska policija prejela zlati red za zasluge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik republike Danilo Türk je z zlatim redom za zasluge na varnostnem področju odlikoval policijo.

Kot so v uradu predsednika zapisali v pojasnilu odlikovanja, si ga je policija prislužila zaradi izjemnega prispevka k varnosti državljanov. Odlikovanje je prevzel generalni direktor policije Janko Goršek. Med zaslugami za odlikovanje je Türk naštel zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja, preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kriminalitete, zagotavljanje javnega reda in miru, varovanje državne meje, prispevek k varnosti cestnega prometa ter v skupnost usmerjeno delo. "Neprecenljiv prispevek k vzpostavitvi nacionalnega varnostnega sistema" V pojasnilu so poudarili še neprecenljiv prispevek k vzpostavitvi nacionalnega varnostnega sistema ter vzdrževanje visoke ravni varnosti tako v Sloveniji kot v Evropski uniji. Zagotavljanje varnosti prebivalcev celotne EU policija namreč dosega z uspešnim in učinkovitim varovanjem zunanje schengenske meje in sodelovanjem pri preiskovanjem različnih oblik kriminalitete, je prepričan predsednik.

Predsednik države se je v pojasnilu na sami podelitvi odlikovanja, ki sta se je udeležila tudi notranja ministrica Katarina Kresal in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, izpostavil "bistven prispevek" policije med osamosvajanjem Slovenije. Takrat se je pokazalo, kako dobro policijo imamo, je menil Türk ter nadaljeval, da se je takrat pri ljudeh zaradi udejstvovanja policije oblikoval občutek varnosti. Varnost je namreč "nekaj takega kot zrak", je namreč dejal predsednik, saj "če ga imamo, ga ne opazimo, če začne izginjati, pa je hitro velik problem".

"Varnost je človekova pravica" Türk je izpostavil tudi visoko oceno varnosti, ki jo Sloveniji podeljujejo mednarodne organizacije, hkrati pa je poudaril, da je varnost tudi človekova pravica. Generalni direktor policije Goršek je v krajšem govoru po prejetju odlikovanja dejal, da se je slovenska policija v dvajsetih letih z ogromno truda in odrekanja razvila v eno najboljših evropskih policij. Zato je menil, da lahko "brez kančka slabe vesti rečemo, da smo ponos slovenskih državljanom".

Osnovno poslanstvo policije je služenje in pomoč ljudem, je poudaril Goršek, ki v prihodnosti pričakuje nove varnostne izzive. Podelitev odlikovanja je zanj tako zahvala za pretekli trud, a tudi zaveza, da bodo tudi v prihodnost skrbeli za varnost oz. da bodo ostali steber varnosti.

Položili so vence v spomin padlim v vojni za Slovenijo V luči dneva državnosti in praznovanja dneva policije pa so dopoldne položili vence v spomin padlim v vojni za Slovenijo leta 1991. Poleg Gorška so k spominski plošči policistov in rezervnih policistov, padlih leta 1991, v avli notranjega ministrstva vence položili notranja ministrica Kresalova, državni sekretar na notranjem ministrstvu Damjan Lah, direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret in direktor Uprave kriminalistične policije Jurij Ferme.

K pomniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah v Ljubljani pa sta vence položili delegaciji notranjega in obrambnega ministrstva. Delegaciji sta vodila notranja ministrica in obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Ne spreglejte