Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 2. 2021,
10.58

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

60

Natisni članek

COVID-19

Petek, 19. 2. 2021, 10.58

3 leta, 2 meseca

Ponovno se krepijo nekatera žarišča po državi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

60

"Ponovno se krepijo nekatera žarišča po državi. Med občinami glede na potrjene nove okužbe izstopajo: Ljubljana 94, Koper 62, Kranj 39, Maribor 29, Domžale 21, Kamnik 18, Nova Gorica 17, Rogaška Slatina 16, Jesenice in Izola 14, Novo mesto 13, Šentjur in Postojna 12," je na novinarski konferenci opozorila uradna vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša in ob tem ljudi znova pozvala k spoštovanju omejitvenih ukrepov.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sodelujejo poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc in Slovenka Natalija Bevc, ki živi v Nemčiji in bo spregovorila o izkušnjah glede ukrepov v času epidemije v Nemčiji.

Včeraj je bilo opravljenih 4.556 PCR testiranj in 19.723 hitrih antigenskih testov. S PCR testiranji je bilo potrjenih 910 novih okužb.

"Med občinami glede na potrjene nove okužbe izstopajo Ljubljana 94, Koper 62, Kranj 39, Maribor 29, Domžale 21, Kamnik 18, Nova Gorica 17, Rogaška Slatina 16, Jesenice in Izola 14, Novo mesto 13, Šentjur in Postojna 12," je dejala uradna vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša in ob tem znova pozvala k spoštovanju omejitvenih ukrepov.

Kot je navedla, 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev na ravni države znaša 529 in se zadnje dni nekoliko znižuje. Regiji z najvišjo 14-dnevno pojavnostjo okužb ostajata obalno-kraška in primorsko-notranjska, prva s 748 in druga s 659 primeri na 100.000 prebivalcev.

Incidenca | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc Sedemdnevna pojavnost se po besedah Bratuše ne znižuje več tako zelo hitro, kot bi si želeli. Na ravni države znaša 249, najvišjo sedemdnevno pojavnost okužb pa ima obalno-kraška regija, ki bi, če bi ukrepi še vedno veljali po regijah, že prešla v rdečo fazo in bila zelo blizu tudi črni fazi. Rdeči fazi se približuje tudi primorsko-notranjska regija.

Danes imamo nekoliko več hospitaliziranih kot dan prej in sicer je danes hospitaliziranih 623 covid pacientov (včeraj 619). V bolnišnicah se danes zdravijo štirje bolniki več kot včeraj. Na intenzivni negi je 114 pacientov, dva manj kot včeraj. Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 51 bolnikov, odpuščenih pa 40. Umrlo je sedem oseb.

Oba pogoja za oranžno fazo sta še vedno izpolnjena.

Do vključno četrtka je bilo glede na poročanje v Elektronski register cepljenih oseb s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 85.536 oseb, z drugim odmerkom pa 49.384, še kažejo podatki NIJZ.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V četrtek odkrili 910 novih primerov okužb

Šestan: Državni načrt aktiviran že 124. dan

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je spomnil, da je v prvem valu epidemije sodelovalo 206.000 pripadnikov CZ. Razdelili so 35 milijonov kosov zaščitne in varovalne opreme, zagotovili 143 zabojnikov za zdravstvene zavode in domove za starejše (DSO), pomagali policiji na mejnih prehodih, oskrbovali ranljive skupine in razkuževali objeke.

V drugem valu pa se je fokus CZ preusmeril v pomoč zdravstvu in domovom za starejše. Vzpostavili so povečane kapacitete, z bolničarji nudili kadrovsko pomoč, organizirali in vzpostavljali rdeče cone v DSO, pomagali pri vzpostavitvi točk za množično testiranje, razvažali hitre teste,...

"Državni načrt zaščite in reševanja aktiviran že 124. dan. Do petka v izvajanje nalog vključenih več kot 170.000 pripadnikov CZ," je poudaril Šestan.

Slovenka iz Nemčije: Delo se je skrajšalo

Slovenka Natalija Bevc, ki živi v Nemčiji, je izčrpno spregovorila o izkušnjah glede ukrepov v času epidemije v Nemčiji. Poudarila je, da se je delo v Nemčiji skrajšalo na kratki delovni čas. Delavci prejemajo 60 odstotkov neto plače oziroma starši npr. z enim otrokom 67 odstotkov plače.

Vrtci v Nemčiji so praktično odprti le za otroke staršev, ki dejalo v sistemsko relevantnih poklicih.

Dejala, da so nemške šole bistveno slabše opremljene z računalniki in dostopnostjo do spleta kot v Sloveniji. "Tudi nemški starši so zaradi šolanja na daljavo izjemno obremenjeni," je priznala.

Zajc: Noben odlok v nobeni obliki ne posega v razmerja med poslovnimi subjekti

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je pojasnil številne nejasnosti v zvezi z odloki o omejevanju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki so se pojavile v zadnjih dneh. "Odlok omejuje le poslovanje podjetij s potrošniki. V nobeni obliki ne posega v razmerja med poslovnimi subjekti. Poslovanje s poslovnimi subjekti je dovoljeno. Ob tem se upošteva omejitve drugi odlokov in priporočila NIJZ," je poudaril in prevzel del odgovornosti za napačne interpretacije med gostinci. Ti namreč omenjajo skupinske tožbe proti državi.

"Tožb gostincev si zaradi tega ne želim. Vsekakor pa ima vsak, ki meni, da mu je bila storjena krivica, na voljo vse pravna sredstva," je dejal.

Pojasnil je, da lahko gostinec sklene pogodbo s podjetjem in izvaja storitve ponujanja hrane in pijače, s podjetjem ustvari mehurček in gostinski obrat se ne obravnava kot element javnega prostora. Čepa ima gostinec sklenjeno pogodbo o ponudbi hrane in pijače z več podjetji, pa se gostinski obrat obravnava kot javni prostor, v katerem veljajo omejitve zbiranja ljudi.

"Trudimo se, da bi gostinski in turistični panogi čim bolj pomagali. S tem namenom smo sprejeli vrsto ukrepov. Sektorju je bilo skozi ukrep skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo izplačano 110 milijonov evrov. Gostinstvo in turizem pa je za delno kritje fiksnih stroškov prejelo preko 60 milijonov evrov," se je še pohvalil Počivalškov državni sekretar.

Ne spreglejte