SiolNET. Novice Slovenija
4,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenijo je pobelil sneg, težave v cestnem in železniškem prometu

4,10

termometer

Sneženje
Foto: Marko Rabuza

Sneženje, ki je nižinam v notranjosti Slovenije prineslo od 10 do 25 centimetrov snega, je ponehalo. Popoldne se bo od zahoda začelo jasniti, napovedujejo meteorologi. Snežne razmere težav povzročajo predvsem v cestnem in železniškem prometu, zaradi težkega snega, ki je pretrgal telekomunikacijske vode, je ponekod motena tudi oskrba z elektriko.

Pristojne službe že odpravljajo težave pri dobavi električne energije. Uprava za zaščito in reševanje zato poziva občane, da klic v sili na številko 112 uporabljajo le za nujne primere.

Umirjajo se tudi razmere v železniškem prometu. Delavci Slovenskih železnic, ki so še na terenu, so odstranili drevesa in kamenje s prog, tako da sta progi Ljubljana-Zidani Most ter Zidani Most-Celje znova odprti, je povedal Janez Krivec iz Slovenskih železnic. Promet med Zidanim Mostom in Celjem poteka po enem tiru, med Ljubljano in Zidanim Mostom pa po obeh tirih. Do popoldneva lahko na teh progah zaradi del še prihaja do približno polurnih zapor.

Sneg je nekaj preglavic povzročil tudi v cestnem prometu. Zaradi zdrsov tovornih vozil sta bili zjutraj nekaj časa zaprti primorska avtocesta in hitra cesta Nova Gorica-Razdrto.

Primorsko avtocesto bodo občasno zapirali

Od 11. ure naprej je zaradi priprav na odstranjevanje delovne zapore več kratkotrajnih, desetminutnih popolnih zapor primorske avtoceste med Postojno in Uncem na Ravbarkomandi proti Ljubljani. Trenutno pa je na primorski avtocesti zaradi predmeta na prehitevalnem pasu oviran promet na razcepu Srmin proti Italiji.

Zaradi težkega snega je nevarnost podiranja dreves in lomljenja vej, še posebej na območju Zasavja, je še razvidno iz spletne strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste. Na cesti Litija-Zagorje je promet pri Renkah urejen izmenično enosmerno. Zaradi poplavljenega cestišča pa je zaprta cesta Grgelj-Fara na odseku Laze pri Predgradu-Brsnik.

Na prometnoinformacijskem centru voznikom svetujejo, da vozijo pozorno in se na pot ne odpravljajo, če to ni nujno. Vožnjo naj prilagodijo razmeram na cesti in se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme, pričakujejo pa naj daljše potovalne čase. Promet ponekod upočasnjujejo tudi plužne in posipne skupine.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, na cesti čez prelaz Jezersko ter na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko sedlo so obvezne verige, na cesti Novo mesto-Metlika velja prepoved prometa za tovorna vozila nad 7,5 tone. Na cesti Spodnja Idrija-Godovič velja prepoved prometa za tovorna vozila, priklopnike in polpriklopnike.

Težak sneg podiral drevesa

Sneženje je ponoči po podatkih uprave za zaščito in reševanje povzročalo nekaj težav po celi državi. Težak sneg je podiral drevesa, ki so ovirala promet, gasilci in cestni delavci so jih že odstranili. V Rušah pa so gasilci odstranili dve drevesi, ki sta ogrožali stanovanjski objekt in tako preprečili poškodbo stavbe.

Zaradi obilnih padavin so povečani nekateri vodotoki. Reka Dragonja se v spodnjem toku razliva in še narašča. Reka Vipava se razliva v srednjem in spodnjem toku. Narašča reka Ljubljanica, ki se bo razlila na območjih vsakoletnih poplav, opozarja agencija za okolje.

Sneženje Foto: Marko Rabuza

Včeraj je bila meja sneženja večinoma med tisoč in 1.200 metri nadmorske višine, zvečer pa se je začela spuščati in se ponoči od severa spustila do nižin.

Padavine so dopoldne ponehale, dnevne temperature pa bodo od minus dve do dve stopinji Celzija nad ničlo. V severni in severovzhodni Sloveniji bo pihal severni veter, burja na Primorskem bo popoldne ponehala.

V nedeljo bo sprva precej jasno, zjutraj bo mrzlo, temperature bodo marsikje minus 10 stopinj Celzija. V noči na ponedeljek bo sneg po nižinah prešel v dež, tako da bo odjuga pobrala sneg, ki bo zapadel konec tedna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin