SiolNET. Novice Slovenija
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija med najbolj priljubljenimi za naložbe nemških podjetij #video

0,52

termometer

Najpomembnejši vir naložb v Slovenijo ostaja Nemčija, iz katere smo pritegnili za okoli 1,4 milijarde evrov naložb. V Sloveniji tako z nemškim kapitalom posluje že okoli 260 podjetij, ki skupaj ustvarijo kar petino vsega domačega izvoza. V teh podjetjih je delo našlo kar osem odstotkov vseh zaposlenih. Zato je še kako pomembno, kako nemški menedžerji vidijo Slovenijo v primerjavi z drugimi državami. Nemška gospodarska zbornica ugotavlja, da se Slovenija sicer še vedno tradicionalno uvršča med najbolj priljubljene destinacije za naložbe nemških podjetij, a kar petina jih razmišlja tudi o drugih trgih. Kaj je razlog za upad zaupanja? 

Pogled od zunaj lahko pomaga pri spoznavanju in osredotočanju na težave in nujno potrebne ukrepe. ''Predlagam prilagoditev delovne zakonodaje dejanskim razmeram, obdavčitev je pomemben dejavnik, sistem nagrajevanja pa bi morali poenostaviti,'' je povedal Christoff Vollstedt iz družbe Henkel Maribor.

Slovenija sicer še naprej ostaja ena od najbolj priljubljenih destinacij za nemške naložbe. V skupnem seštevku smo letos na četrtem mestu – v konkurenci 17 držav srednje in vzhodne Evrope. Nemški menedžerji države ocenjujejo glede na operativno okolje. Torej stroški dela, infrastruktura, dobavitelji in podobno, drugi kriterij je trg dela, pri čemer imajo vlagatelji največ pomislekov, na tretjem mestu pa so gospodarski in politični pogoji.

Analiza nacionalnih načrtov za okrevanje in odpornost Posel danes Popravljena analiza: Slovenija po naložbah v zeleno in digitalno v zlati sredini EU Anže Lanišek Bor Pavlovčič Nika Križnar Ema Klinec Sportal Velika slovenska naložba v Nemčiji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin