Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 10. 2011,
6.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Združeni narodi Azerbajdžan Samuel Žbogar

Ponedeljek, 24. 10. 2011, 6.48

8 let

Slovenija in Azerbajdžan nadaljujeta z volilnim maratonom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija in Azerbajdžan nadaljujeta boj za sedež v Varnostnem svetu ZN v letih 2012 in 2013.

V štirinajstem krogu je Slovenija prejela 81 glasov, enega več kot v prejšnjem krogu. Azerbajdžan pa je prejel 110 glasov, enega manj kot v krogu pred tem. V 14. krogu je znova glasovalo 192 članic Generalne skupščine ZN, ena manj od vseh. Ponovno se je ena država vzdržala. Za izvolitev je bilo v tem krogu potrebnih 128 glasov. Zdaj že poteka glasovanje za 15. krog. Glasovalo je 192 od skupno 193 članic Generalne skupščine ZN, ponovno pa se je ena članica vzdržala. Zdaj že poteka glasovanje za 14. krog. Glasovanje bo potekalo toliko časa, dokler ena izmed kandidatk ne prejme dvotretjinske večine Glasovanje bo sicer potekalo toliko časa, dokler katera izmed obeh kandidatk ne bo zbrala potrebne dvotretjinske večine glasov. To teoretično lahko pomeni tudi v nedogled. Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, ki opravlja tekoče posle, je v petek po zaključku prvih devetih krogov volitev napovedal, da se Slovenija ne bo predala in da se bodo borili do konca.

Slovenija najprej povedla Slovenija je sicer v petek po uvrstitvi v drugi krog, ko je v prvem iz nadaljnjega boja izpadla Madžarska, celo povedla proti Azerbajdžanom z rezultatom 99 proti 93. Vodstvo je ohranila do šestega kroga, ko so tri države zamenjale stališče in se obrnile k Azerbajdžanu. Ta je nato do devetega kroga prejel 113 glasov, Slovenija pa 77. Nadaljevanje volitev se je nato prestavilo na danes.

Konec tedna sta obe strani izkoristili za intenzivna lobiranja, ki pa kake bistvene prednosti ni prineslo nikomur. Kot vse kaže, pa nobena od kandidatk tudi ne namerava popustiti.

Azerbajdžan je konec koncev v vodstvu in je v kampanjo vložil tudi veliko denarja in obljub. Kot pravi minister Žbogar, pa je v boju proti Sloveniji uporabil tudi izrazito negativno kampanjo. Tudi zato se Slovenija ne bo predala, je napovedal.

Ne spreglejte