SiolNET. Novice Slovenija
1,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija danes praznuje dan Rudolfa Maistra

1,22

termometer

Rudolf Maister
Foto: commons.wikimedia.org

Slovenija danes slavi državni praznik, dan Rudolfa Maistra, s katerim se spominja 23. novembra 1918, ko je general Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru. Letos praznik zaradi epidemije sicer mineva brez posebnih slovesnosti.

Rudolf Maister Novice To je eden najpogumnejših Slovencev, kar jih je kadarkoli živelo

Državne proslave letos ni, predsednik Borut Pahor, ki običajno praznik zaznamuje z dnevom odprtih vrat in častno stražo, pa bo danes državljane iz predsedniške palače nagovoril skupaj s predsednico Zveze društev general Maister Lučko Lazarev Šerbec, piše STA.

Pred palačo bo postrojena častna straža

Zaradi običajno velikega zanimanja so v uradu predsednika za vse, ki si želijo ogledati prostore palače, pripravili virtualen sprehod po protokolarnih in delovnih prostorih. Ta je objavljen na njihovi spletni strani. V počastitev državnega praznika bo, tako kot ob vsakem dnevu odprtih vrat, pred predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Množičnih javnih dogodkov ni niti v lokalnih okoljih, kjer je general Maister preživel večino svojega življenja. V rojstnem Kamniku bodo praznik popoldne zaznamovali z nagovorom župana Mateja Slaparja na spletni strani občine, hkrati pa bodo na daljavo podelili občinska priznanja, ki jim jih ni uspelo podeliti marca.

Tudi Mariborčane bo župan Saša Arsenovič skupaj z Lazarev Šerbčevo nagovoril prek spleta, in sicer na občinskem profilu na Facebooku. Na Maistrovi obeležji - spomenik pred Prvo gimnazijo in grobnico na pobreškem pokopališču - bodo dostavili vence, župan pa bo skupaj s poveljnikom 72. brigade Petrom Zakrajškom in predsednico Maistrovih društev položil venec pred novim kipom v mariborski vojašnici, ki nosi njegovo ime, poroča STA.

Janez Janša Saša Arsenovič Novice Janša je obiskal mariborskega župana Arsenoviča

Pomembna osebnost 20. stoletja

Kot vsako leto se bodo praznika tudi letos spomnili v Ravnah na Koroškem, kjer pa tokrat ne bo proslave in tradicionalnega jesenskega pohoda po Malgajevi poti. Organizatorji namesto tega ljudi vabijo, da se samostojno sprehodijo po omenjeni poti ter obiščejo spomenik Franja Malgaja na Dobrijah ali spominske plošče Andreju Osetu na Tolstem vrhu.

General Rudolf Maister spada med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. S svojim pogumnim dejanjem je ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, najprej v Mariboru, nato pa tudi na širšem štajerskem območju uveljavil ljudsko voljo ter dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.

Dan Rudolfa Maistra je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan. Običajno v tem času poteka več prireditev, na katerih opominjajo, da je bil Maister, s pesniškim imenom Vojanov, tudi umetnik in bibliofil, še navaja STA.

Peter Jančič Siol Plus Kurbe, hlačke in covid bureki

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin