Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
25. 10. 2016,
17.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Državni zbor dimnikarji

Torek, 25. 10. 2016, 17.50

6 let, 6 mesecev

Slovenci si bomo končno lahko sami izbrali dimnikarja

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Dimnikar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poslanci DZ so sprejeli zakon o dimnikarskih storitvah, ki uvaja licenčni sistem opravljanja dimnikarskih storitev in izbiro dimnikarja prepušča uporabnikom. Novega dimnikarja boste lahko izbrali do konca junija 2017, in sicer za prihodnjih 12 mesecev.

Opustitev zdajšnjega koncesioniranega načina izvajanja dimnikarskih storitev je bila načrtovana že s koncem leta 2015, vendar lani pripravljeni predlog zakona o dimnikarskih storitvah na vladi ni bil sprejet. Zato je DZ konec lanskega leta podaljšal koncesijski sistem do konca letošnjega decembra, vlada pa je pripravila nov predlog. Danes so ga poslanci potrdili z 48 glasovi za in 17 proti.


Kdaj si boste dimnikarja lahko izbirali sami?


Ta, kot je danes spomnila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, uvaja licenčni sistem na področju izvajanja dimnikarskih storitev, izvajalcem pa bodo licence, če bodo izpolnjevali pogoje, podeljevale in odvzemale upravne enote.

Ministrstvo tako z zakonom o dimnikarskih storitvah ureja področje, ki bi bilo sicer s 1. januarjem 2017 v celoti prepuščeno trgu, izvajanje dimnikarskih storitev pa v celoti neregulirano.

Če ne boste izbrali novega dimnikarja, bo k vam še vedno prihajal stari

Potrošniki bodo izvajalca dimnikarskih storitev izbrali do konca junija 2017, in sicer za prihodnjih 12 mesecev, v nasprotnem primeru se bo štelo, da so z izvajalcem zadovoljni in bo to delo opravljal tisti, ki ga je do zdaj.

Med prednostmi novega zakona je ministrica navedla možnost izbire dimnikarske službe, pri tem pa bodo določene tudi najvišje cene storitev. Te še niso znane. Licence ne bodo časovno in krajevno omejene ter bodo veljale za celotno območje države.

Zakon poleg svobodne izbire dimnikarja prinaša tudi nadgradnjo evidenc malih kurilnih naprav. Na novo bodo v evidenco vpisani podatki tako o uporabnikih kot izvajalcih in njihovi usposobljenosti ter izpolnjevanju pogojev za pridobitev licence.

Zaradi podhranjenosti inšpektorjev bo nadzor vprašljiv

Predsednik sekcije dimnikarjev pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije Simon Dovrtel opozarja na sprejemanje podzakonskih aktov, ki zakonu šele sledijo.

"V pripravo mora biti vključena stroka, ki doslej pri pisanju zakona ni sodelovala, sicer bo funkcioniranje zakona vprašljivo," je prepričan Dovrtel. Ena izmed odprtih točk je nadzor nad izvajanjem dimnikarskih storitev, ki je nedefiniran. Nadzor nad malimi kurilnimi napravami naj bi pri uporabnikih izvajale inšpekcijske službe, ki pa so kadrovsko podhranjene. To je okoljska, požarna in tržna inšpekcija. Zdravstvena in gradbena inšpekcija sta po novem zakonu iz nadzora izključeni.

"Upravnik stavb bo po novem zakonu lahko preko povezane družbe organiziral dimnikarsko službo, ki ne bo nevtralna in ne bo ustrezno izvajala storitev, saj bo v konfliktu interesov," opozarja Simon Dovrtel, predsednik sekcije dimnikarjev pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije.  | Foto: Klemen Korenjak "Upravnik stavb bo po novem zakonu lahko preko povezane družbe organiziral dimnikarsko službo, ki ne bo nevtralna in ne bo ustrezno izvajala storitev, saj bo v konfliktu interesov," opozarja Simon Dovrtel, predsednik sekcije dimnikarjev pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije. Foto: Klemen Korenjak

Drugo vprašanje pa se nanaša na konflikt interesov. Po novem zakonu bodo licenco za izvajanje dimnikarskih storitev pridobila tudi podjetja, ki se ukvarjajo s servisom in montažo kurilnih naprav. Zato se lahko pojavi veriženje podjetij, izključena niso niti povezana podjetja. Upravnik stavb bo tako lahko preko povezane družbe organiziral dimnikarsko službo, ki ne bo nevtralna in ne bo ustrezno izvajala storitev, saj bo v konfliktu interesov.

Lastnik bo odgovoren za redne obiske dimnikarjev

Lastnik si bo lahko izbral kateregakoli dimnikarja in bo tudi odgovoren za njihove redne obiske in pravilno delovanje svoje kurilne naprave. Doslej je bila odgovornost na strani dimnikarskega podjetja, ki je imelo koncesijo za določeno območje. V primeru nesreče je bila doslej odgovornost na strani dimnikarskih služb.

Dovrtel ne more napovedati, kaj se bo zgodilo s cenami dimnikarskih storitev. A zaradi neznanega obsega del bi lahko bile te še višje kot doslej.

 

Kaj menite o novi ureditvi? Boste zamenjali svojega dimnikarja? Svoje mnenje nam sporočite v komentarjih spodaj.
Ne spreglejte