Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 3. 2018,
7.41

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

2

Natisni članek

prazniki prazniki pirhi velika noč Vatikan

Sobota, 31. 3. 2018, 7.41

6 let

Slovenca znova pomagala papežu pri okraševanju #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

2

Velikonočna krasitev bazilika Svetega Petra Vatikan 2018 | Foto Sabina Šegula

Foto: Sabina Šegula

Na veliko soboto pred praznikom velike noči se kristjani spominjajo Jezusa v grobu, verniki pa na ta dan odnesejo k blagoslovu velikonočne jedi. V cerkvah bodo zvečer potekale slovesne vigilije, ki bodo naznanile Jezusovo vstajenje od mrtvih. V Vatikanu pa sta dva Slovenca letos že trinajstič pomagala pri okraševanju Bazilike svetega Petra.

Velika sobota, ki je del velikonočnega tridnevja, je v Katoliški cerkvi dan celodnevnega čaščenja Jezusa v grobu, kamor so ga simbolično prenesli na veliki petek, zato ponavadi verniki ta dan obiskujejo njegov simbolični grob v cerkvah. Zgodaj zjutraj duhovniki blagoslavljajo tudi velikonočni ogenj in vodo, s katerima nato verniki pokadijo in pokropijo domove.

Na veliko soboto potekajo blagoslovi velikonočnih jedi, ki so jih pripravili verniki, med katerimi so najpogostejši kruh, pirhi, šunka in hren. Vsaka od teh jedi ima svojo simboliko. Evangeličani na veliko soboto zakurijo velikonočni ogenj, ki prinaša svetlobo in napoveduje veselje. Prav tako pripravijo jedi za nedeljski velikonočni zajtrk, vendar jih ne blagoslavljajo. Bogoslužja ob sobotah nimajo.

Najpogostejše velikonočne jedi so kruh, pirhi, šunka in hren. | Foto: Tina Deu-Siol.net Najpogostejše velikonočne jedi so kruh, pirhi, šunka in hren. Foto: Tina Deu-Siol.net

V katoliških cerkvah bodo zvečer potekale velikonočne vigilije. Pri tem imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči in obnovitev krstnih obljub. Škofje in duhovniki bodo katehumenom, ki so se pripravljali na zakramente, podeljevali krst, obhajilo in birmo. Jezusovo vstajenje od mrtvih pa bodo oznanjale slovesne aleluje.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore bo vigilijo vodil ob 20. uri v ljubljanski stolnici, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa uro prej v mariborski stolnici.

Papež Frančišek bo velikonočno vigilijo vodil v vatikanski Baziliki sv. Petra ob 20.30. Papež je sicer na večer velikega petka vodil molitev križevega pota in Jezusa prosil, naj vernikom podeli milost svetega sramu, skesanosti in upanja.

Velikonočna krasitev Bazilike svetega Petra v Vatikanu

Kot vsako leto tudi letos v času velike noči poteka krasitev Bazilike svetega Petra v Vatikanu. Pri okraševanju ponovno sodelujeta Slovenca Peter Ribič in Sabina Šegula. "Glede na barve in količino ter mere, ki so standardne, smo kombinirali belo-rumene vrtnice v skupinah skupaj, saj smo tako simbolično predstavili barve vatikanske zastave," pravi Šegula. 

Fotogalerija
1 / 9

Med temi skupinami so dodali skupine mareličnih vrtnic in oranžnih nageljnov. Zeleni nageljni so prevzeli nalogo zelenja, medtem ko je vijoličasta statica kompozicijo nekoliko razrahljala. "Končni rezultat je dinamična, vesela, svetla kombinacija barv, ki sporoča, da je vesela velika noč tu," dodaja Šegula.

"Od Jezusovega vstajenja gredo naši koraki naprej"

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v velikonočni poslanici dejal, da je sporočilo o Jezusovem vstajenju najpomembnejša vest celotne človeške zgodovine, kajti od tistega trenutka gredo naši koraki naprej.

Poudaril je, da je v Jezusu vsako trpljenje, "ki mu ga izročimo, poveličano". "Zato moramo reči odločno ne vsakemu zlu, ki na svetu povzroča trpljenje. V moči vstalega Jezusa Kristusa se moramo skloniti k vsaki bolečini, k vsakemu trpljenju.

"Velikonočni kristjani morajo svetu prinašati oznanilo, da Jezus nosi s seboj v vstajenje svoje poveličane rane kot znamenje svoje istovetnosti." | Foto: STA , "Velikonočni kristjani morajo svetu prinašati oznanilo, da Jezus nosi s seboj v vstajenje svoje poveličane rane kot znamenje svoje istovetnosti." Foto: STA ,

Vsem kristjanom in vsem ljudem dobre volje je voščil blagoslovljeno veliko noč. "Jezus je vstal! Zares je vstal! Jezus živi in zato praznujmo. Praznujmo Jezusovo vstajenje in praznujmo tudi svoje vstajenje," je še pozval.

Ne spreglejte