Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
21. 8. 2013,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gašpar Gašpar Mišič Aleš Maver Sandi Češko Marjan Batagelj

Sreda, 21. 8. 2013, 14.42

8 let

Sladka pot iz politike v direktorski fotelj: GGM po poti Podobnika in Bavčarja

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kdor se gre biznis, naj se gre biznis. Kdor se gre politiko, naj se gre politiko, pravi postojnski podjetnik Marjan Batagelj.

Tako kot si sekretar v kabinetu premierke Alenke Bratušek Gašpar Gašpar Mišič močno želi postati vodja Luke Koper, sta v preteklosti politiko za direktorski stolček zamenjala tudi Igor Bavčar in Marjan Podobnik. Prvi v Istrabenzu, drugi v Telekomu. Imajo lastniki ali zaposleni koristi ob takšnem prehajanju iz političnih položajev v državna podjetja?

"Če se je nekdo odločil, da bo v politiki, potem naj bo v politiki"

"Tisti, ki se gre biznis, naj se gre biznis. Tisti, ki se gre politiko, pa naj se gre politiko. Delaj, kar znaš delati. Sam v življenju delam samo to, kar znam. Če se je nekdo odločil, da bo v politiki, potem naj bo v politiki," je povedal direktor Postojnske jame in podjetnik Marjan Batagelj.

"Politiki sedijo v upravnih odborih podjetij tudi v ZDA in Zahodni Evropi"

Najbogatejši Slovenec Sandi Češko, lastnik korporacije Studio Moderna, meni, da so pri kadrovanju v državnih podjetjih ključnega pomena transparentnost, kredibilnost in kompetentnost. "Kdor pade skozi to sito, naj pride zaradi mene z Marsa." Po njegovem mnenju ni mogoče povprek trditi, da politik ne more biti dober gospodarstvenik in obratno. Kot je še dejal, politiki sedijo v upravnih odborih podjetij tudi v ZDA in Zahodni Evropi, ne le v Sloveniji.

Državno lastništvo razumljeno kot poroštvo za ohranjanje nacionalnega interesa

Politični analitik Aleš Maver pa pojasnjuje, da gre pri prehajanju političnih funkcionarjev na vodilne položaje v državnih podjetjih za pojav, ki ima v Sloveniji razmeroma dolgo zgodovino.

Po njegovih besedah takšno ravnanje, ki je značilno predvsem za majhna okolja, v Sloveniji še dodatno spodbuja dejstvo, da večina prebivalstva razume državno lastništvo podjetij kot poroštvo za ohranjanje fiktivnega nacionalnega interesa, kar posledično pomeni, da ima politika velik neposredni vpliv na kadrovanje.

Ne spreglejte