Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 11. 2019,
9.15

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,59

17

Natisni članek

Triglav gorski reševalec nesreča nesreča alpinizem

Sreda, 20. 11. 2019, 9.15

4 leta, 5 mesecev

V supergah se je izgubil na poti proti Triglavu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,59

17

Bohinjski gorski reševalci so včeraj v zelo težkih snežnih in meglenih razmerah posredovali pri reševanju tujega pohodnika, ki se je slabo opremljen izgubil na poti na Triglav. Reševalcem je podhlajenega tujca uspelo izslediti s pomočjo stopinj v snegu. 

slovenska policija
Novice 38-letni Maročan v desetih dneh spolno napadel dve Ljubljančanki #video

Kot so sporočili s policijske uprave Kranj, so Bohinjski gorski reševalci včeraj, od jutranjih ur do poznega popoldneva, posredovali v iskalni akciji tujega pohodnika, ki se je zelo slabo opremljen izgubil na poti na Triglav. 

Na sebi je imel trenirko in lahke športne copate

Slabo oblečen se je odpravil v gore čez nevarno Komarčo že dan prej. Pri Črnem jezeru je prišel do resnih snežnih razmer z okoli 40 centimetrov snega, vendar se je vseeno odločil pot nadaljevati in se je vmes izgubil. 

Kot so še navedli na policijski upravi, je imel tujec veliko srečo, saj so bile sporočene koordinate le delno pravilne, terenske razmere pa zahtevne. Telefonski signal je namreč na tem območju zelo slab oziroma ga skoraj ni, zato z njim ni bil mogoč običajen stik.

Lahkomislenost v gorah je lahko smrtno nevarna

Gorski reševalci so se na intervenciji zato večinoma ravnali po njegovih stopinjah, ki jih je vmes delno prekril že sneg. Če bi še bolj snežilo, bi sneg stopinje povsem zakril, kar bi lahko bilo za tujega pohodnika usodno. K sreči so ga reševalci, kljub podhladitvam, našli živega. 

Policija ob tem opozarja, da je lahko lahkomiselnost pri odpravah v gore smrtno nevarna, zato bodite previdni.

Krvavec PZS snežne razmere
Sportal Kako varne so v teh dneh slovenske gore? #foto #video
Kaj vse spada v nahrbtnik in kaj predstavlja smrtno kombinacijo?

V sredogorje ali visokogorje se nikar ne podajajte brez derez. Dereze niso enake derezicam, opozarja Matjaž Šerkezi iz Planinske zveze Slovenije. Te so primerne zgolj za sprehod po pločniku ali ravnini, nikakor pa ne za hojo v sredogorju ali visokogorju.

Dereze vedno uporabljamo v kombinaciji s cepinom, ne s pohodniškimi palicami. "To je smrtna kombinacija," opozarja izkušeni gorski reševalec in inštruktor. Zelo pomembna so tudi primerna topla oblačila, pri katerih ne smejo manjkati kapa in rokavice.

V nahrbtnik spada tudi lavinski trojček, ki ga sestavljajo lavinska žolna, lopata, ki je lahko takšna, da se jo da kombinirati s cepinom, in lavinska sonda (aluminijasta zložljiva palica, s katero prebadamo plazovino in lažje lociramo osebo, ki jo je zasul plaz).



Na pot se ne odpravite brez prve pomoči

Ne pozabite na prvo pomoč, zložljive pohodne palice za boljše ravnotežje, ki pa jih uporabljajte samo takrat, ko si pri vzponu ne pomagate z derezami.

Priporočljiva je tudi uporaba varnostne čelade, še posebej če je tura speljana po poteh pod stenami ali po zamrznjeni podlagi. V nahrbtniku naj bodo še astronavtska folija in vrečka hrane z visoko energijsko vrednostjo, termočutara in zaščitna oblačila, ki nas bodo zaščitila pred vlago, ter toplejša puhovka.

Zelo pomembna je tudi kakovostna obutev. "Primerni so čevlji s trdim podplatom, ki omogoča večjo stabilnost, nikakor pa pozimi ne uporabljajte superg ali obutve za gorski tek," priporoča Šerkezi. Odveč ne bo niti nahrbtnik z zračnim balonom, ki pohodnika ali turnega smučarja, če ga zajame plaz, obdrži na vrhu plazovine.
 
slovenska policija
Novice "Delavki" centra za socialno delo okradli zakonca med masažo
Janez Rozman GRS
Sportal "Nesreč v gorah, ki bi se zgodile zaradi alkohola, je v resnici zelo malo" #foto #video
Ne spreglejte