Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2011,
15.54

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
policija

Natisni članek

Torek, 11. 10. 2011, 15.54

8 let, 3 mesece

Skregani ljubljanski sociologi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ljubljanski profesorji sociologije bi imeli zagotovo dovolj dela že z analizo družbenih razmer, a veliko energije namenjajo tudi medsebojnim sporom. Z njimi se bo ukvarjala tudi policija.

Od prejšnjega tedna je dostop do spletne strani oddelka za sociologijo (OS) na ljubljanski filozofski fakulteti omejen. Tam lahko pridete le do obvestila predstojnice Tine Kogovšek, da je stran zamrznjena zaradi določenih nerešenih zadev, ki imajo že dolgo zgodovino. Prav tako ne izhajajo publikacije oddelka. "Neka klika si želi prirediti oddelek" Njena predhodnica Ksenija Vidmar Horvat temu pravi cenzura. "Spletna stran ni last predstojnice ali sveta oddelka, ampak je namenjena študentom. Ne pride v poštev, da bi kdorkoli zamrzoval ali prepovedal objavo vsebin iz kakršnega koli razloga," je dejala. Meni, da gre za kaznivo dejanje vdora v spletno mesto in ga je prijavila informacijski službi fakultete in policiji.

Tudi ona meni, da ima zaplet dolgoletne korenine. "Oddelek se je zelo polariziral," trdi. "Neka klika znotraj oddelka si poskuša na vsak način oddelek prirediti po svoji podobi, prejšnje vodstvo fakultete pa se ni odzvalo oziroma je celo dajalo tiho podporo. Imamo kup dokazov o nepravilnostih in nezakonitostih določenih postopkov. Upamo, da se bo z novim dekanom vsaj nekaj teh nejasnosti razrešilo in se vrnilo v okvir pravnega delovanja," je povedala včeraj. Dekan čaka pojasnila Dekan Andrej Černe je sporočil, da se je v petek pogovarjal s Kogovškovo in jo prosil, da ga "v obliki pisnega poročila seznani zgolj z dejstvi in hkrati poda tudi predloge oddelka za reševanje odprtih vprašanj".

"Seveda sem zbolela" Danes in do nadaljnjega je Vidmar Horvatova na bolniškem dopustu. "Čeprav je naš glavni cilj ponovna postavitev spletne strani, je to le vrh ledene gore. To se vleče že dolgo in seveda sem zbolela," je pojasnila danes. Kogovškova in njeni podporniki (z nami se je sestala skupaj z namestnikom Romanom Kuharjem in profesorjem Jožetom Vogrincem) očitke zavračajo. "Ne gre za nobene klike, gre za člane in članice oddelka, ki se niso strinjali z načinom, na katerega je nekdanja predstojnica vodila oddelek," je povedala.

Volitve kot povod Zadnji spor se je začel, ko je Kogovškova septembra na volitvah premagala Vidmar Horvatovo. Slednja ter njen podpornik in koordinator spletne strani profesor Avgust Lešnik trdita, da je Kogovškova predstojnica nelegalno in nelegitimno: ker naj bi bila pravila OS, po katerih so bila izvedene volitve, nična in ker Kogovškova ni polno zaposlena na FF, ampak tretjinsko na fakulteti za družbene vede.

Vogrinec: Zrelo za disciplinsko Ta mnenja je začel Lešnik objavljati na spletni strani pod razdelkom Gradiva sveta OS. "Teh gradiv nismo nikoli obravnavali na svetu oddelka, poleg tega pa je v svojih objavah navajal zasebno elektronsko pošto nekaterih posameznikov, ki v to niso nikoli privolili," je dejal Kuhar. Po mnenju Vogrinca je to zrelo vsaj za disciplinsko komisijo.

Kogovškova poudarja, da je edini pogoj za predstojnika oddelka na FF, da je visokošolski učitelj. "Volitve pa so potekale povsem enako kot pred dvema letoma, ko je bila izvoljena Vidmar Horvatova. Edina razlika je, da so bile tajne. Vzrok za to so razmere na oddelku, zaradi katerih se nekateri ne upajo izpostavljati," je pojasnila.

O pravilih pa je povedala, da je njihova "ničnost" mnenje glavne tajnice fakultete Romana Kranjčec, ki je bilo izraženo v zasebnemu pismu Avgustu Lešniku. Kljub temu bodo o pravilih odločali ponovno, je obljubila. Vogrinc je dodal, da Romana Kranjčec ni pravnica, ampak sociologinja.

Kdo naj urednikuje? Kogovškova je napovedala, da bodo spletna stran in publikacije ponovno zagnane, ko bo ugotovila, kolikšne so finančne obveznosti oddelka – primopredaje poslov ni bilo – in ko bodo dorekli stvari glede uredniškega odbora. Pravi, da sploh ni vedela, da je Lešnik član uredniškega odbora, in da bo v kratkem svet oddelka verjetno odločal o njegovi zamenjavi.

Vidmar Horvatova to ocenjuje kot nedopusten poseg v avtonomijo uredništva. Medtem ko ona spletno stran smatra za medij, ga Kogovškova vidi kot uradno spletno stran oddelka, o uredništvu katere mora odločati svet OS.

Nekdanja predstojnica tudi zavrača, da je treba ugotoviti finančno stanje, saj trdi, da spletna stran in publikacije temeljijo na prostovoljnih prispevkih študentov.

Obsojeni drug na drugega Kogovškova in njeni podporniki obžalujejo, da se je Vidmar Horvatova obrnila na medije, saj menijo, da bi se dalo spore rešiti z dialogom.

"Bomo morali," je Kogovškova odgovorila na vprašanje, ali sploh še lahko sodelujejo. "Odnosi so res napeti, ampak bomo morali najti način sodelovanja. Kdaj in kako se bo to zgodilo, pa si ne upam napovedati."

Ne spreglejte