Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 10. 2014,
8.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vreme veter

Petek, 24. 10. 2014, 8.06

8 let

Škodo po ujmi bomo šteli v milijonih (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ekipe delavcev cestnih in komunalnih podjetij, gasilci ter vojaki v Poljanski dolini so danes nadaljevali odpravljanje posledic sredinega neurja. Močan veter je težave povzročal na Gorenjskem.

Gasilci so danes zjutraj posredovali na Blejski Dobravi, kjer je sunek vetra odpihnil strešno kupolo na proizvodni hali. Kupolo za odvod dima so postavili nazaj in jo z notranje strani pritrdili z zapiralnim mehanizmom. Na območju Kranja je veter medtem poškodoval dimnik stanovanjske hiše, na območju Tržiča pa ostrešji dveh objektov. Prav tako je podrl nekaj dreves.

Do nedelje most med Žirmi in Vrhniko Medtem pa se je nadaljevalo odpravljanje posledic sredinega neurja, ki je prizadelo zlasti Poljansko dolino. Žirovski župan Janez Žakelj je povedal, da je bilo danes na območju njihove občine na terenu še vedno deset ekip z gradbeno mehanizacijo, te se trudijo po najboljših močeh zagotoviti dostopnost do vseh hiš. Do nedelje bo predvidoma vzpostavljen tudi pontonski most med Žirmi in Vrhniko po prometni občinski cesti čez Podlipo.

Za zdaj poskušajo sanirati najnujnejše Po Žakljevih besedah imajo zdaj občani druge zahteve in želje po pomoči pri odpravljanju škode na objektih in pri plazovih. "Vendar za zdaj še vedno poskušamo sanirati najnujnejše. Še nekaj dni se bodo nadaljevala interventna dela, potem pa se začenja redna sanacija," je pojasnil in dodal, da tudi vodarji za zdaj še opravljajo nujna dela po grapah, v ponedeljek pa bodo začeli čistiti vodotoke.

Težave pomaga reševati tudi vojska Kot je dejal poveljnik Civilne zaščite Občine Gorenja vas-Poljane Pavle Razložnik, so v njihovi občini še vedno na terenu vse gasilske enote, vojska in vzdrževalci, ki bodo poskušali čim prej vzpostaviti normalne razmere. Ker je vodovod v Poljanah na več mestih pretrgan, vodohrane zdaj polnijo z gasilskimi cisternami, uporabniki pa morajo vodo prekuhavati.

Pri sanaciji bodo nastali visoki stroški Največ težav je sicer še vedno v dolini Hotovlja, kjer je odneslo precej ceste, oporni zidovi pa so porušeni. Dostop do hiš je sicer že zagotovljen, pri čemer si ponekod pomagajo tudi z obvozi. "Huje bo, ko bo treba stvar sanirati za daljše obdobje. To bo povezano s precejšnjimi stroški, na potezi pa bosta občina in država," je poudaril Razložnik.

"Ko je potrebno, znamo stopiti skupaj" "Ljudje so zelo potrpežljivi in hvaležni gasilcem, ki so se res izkazali. Pokazala se je tudi velika solidarnost. Zelo sem ponosen, ko je potrebno, znamo stopiti skupaj," pa je dogajanje na prizadetem območju opisal škofjeloški župan Miha Ješe.

Tudi na območju Škofje Loke se razmere izboljšujejo Tudi na območju škofjeloške občine se danes z mehanizacijo prebijajo še do zadnjih hiš, tako da bodo vsi dostopi stanovalcev do glavnih cest normalno prevozni. Delavcem železnic pa je uspelo sprostiti promet na odseku železniške proge med Mostom na Soči in Podbrdom.

V občini Dobrova-Polhov Gradec več kot tri milijone škode Na območju občine Dobrova-Polhov Gradec se zaradi posledic torkovega neurja še vedno ni mogoče pripeljati z avtomobilom do osmih hiš v dveh naseljih na območju Sela nad Polhovim Gradcem, je povedal župan Franc Setnikar. So pa pristojni v stiku s prebivalci. Škodo po eni od najhujših ujm v občini ocenjujejo na več kot tri milijone evrov.

Vode je bilo toliko, kot je verjetno ni bilo zadnjih 90 let Ujma je bila ena od najhujših, vode je bilo toliko, kot je verjetno ni bilo zadnjih 90 let, je dejal Setnikar, ki dodaja, da je bila skoraj vsa dolina od Dobrove proti Polhovemu Gradcu eno samo jezero. Uničena je vodna in cestna infrastruktura, od skupno 270 kilometrov cest jih je 40 kilometrov popolnoma uničenih, preostale so poškodovane, tako da bo potrebna resna sanacija vseh cest, je dejal župan.

Voda je zalila 25 hiš Voda je zalila 25 hiš, poleg tega so v vaseh Hrastenice, Osredek, Gabrje in Selo nad Polhovim Gradcem do hiš prišli plazovi blata in vode, ki so vdrli v kar nekaj objektov, en kozolec je podrlo. Spet sta bila prizadeta dva večja proizvodna obrata v Polhovem Gradcu in eden v Gabrju, prav tako je poškodovanih več manjših proizvodnih objektov, tudi dva gostinska obrata v Polhovem Gradcu in v Gabrju.

Na območju Ljubljane poplavljenih okoli 900 objektov Na območju Ljubljane je bilo po ocenah poplavljenih okoli 900 objektov, natančni podatki pa bodo znani, ko bo škoda popisana, pravi vodja oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo na ljubljanski občini Robert Kus. Po njegovih besedah so črpanje vode iz objektov skoraj končali, nadaljujeta pa se čiščenje in odvoz kosovnega materiala. Kot je pojasnil Kus, za eno skladišče še čakajo analizo vode, šele potem bodo lahko začeli črpanje. Prav tako so tu in tam še manjše težave zaradi podtalnice, ki še vedno prodira v nekatere objekte.

Popis škode se še ni začel. Kus je pojasnil, mora vlada najprej izdati sklep o začetku ocenjevanja, nato pa bodo lahko komisije na terenu začele delati. Pričakujejo, da se bo ocenjevanje začelo konec prihodnjega tedna, še bolj verjetno pa v ponedeljek po praznikih.

Zavarovalnica: Škodo bomo preštevali v milijonih Iz Zavarovalnice Triglav so danes sporočili, da bo zavarovana škoda za zavarovalnico znašala okoli osem milijonov evrov, v Zavarovalnici Maribor pa pravijo, da je o višini škode v tem trenutku še preuranjeno govoriti.

Ne spreglejte