Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2019,
13.19

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

24

Natisni članek

Andrej Šiško Andrej Čuš Evropske volitve 2019 Evropske volitve 2019 rezultati

Ponedeljek, 27. 5. 2019, 13.19

4 leta, 10 mesecev

Šiško: Evropske volitve so bile neveljavne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

24

Andrej Šiško | Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško meni, da so bile nedeljske evropske volitve neveljavne. | Foto STA

Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško meni, da so bile nedeljske evropske volitve neveljavne.

Foto: STA

Volitve v Evropski parlament so bile po mnenju predsednika Gibanja Zedinjena Slovenija Andreja Šiška diskriminatorne, nesvobodne, nepravične, nepoštene in posledično tudi neveljavne. V Gibanju Zedinjena Slovenija so po njegovem prepričanju glede na svoj finančni vložek in diskriminatorno obravnavo medijev dejansko zmagovalci volitev.

Krivci za diskriminatornost in nepoštenost volitev so po mnenju Andreja Šiška poslanci parlamentarnih strank. Ti so pred leti sprejeli volilno zakonodajo, ki omogoča takšne volitve, kot smo jim bili priča. "Volivci imajo tega počasi že dovolj, zato se je teh volitev udeležila manj kot tretjina volilnih upravičencev," je sporočil Šiško.

volitve
Novice Še ena grenka zmaga SDS. Zvezda Tanja Fajon in začetek konca SMC. #analiza

Šiško že začel priprave na naslednje državnozborske volitve

Prepričan je, da so bile evropske volitve, na katerih je ZSi prepričala 0,68 odstotka volivcev, tudi "vnaprej zrežirane in utrjevane s pomočjo planskih anket, ki ne odražajo realnega stanja". Po njegovih besedah so takšne rezultate pričakovali, zato se z njimi ne obremenjujejo.

Dodal je, da njihova stranka ni bila povabljena na nobeno soočenje, razen na soočenja zunajparlamentarnih strank, kjer so bili "postavljeni v tretjo ligo, s prvokategorniki pa se sploh nismo mogli javno soočiti". Šiško je še napovedal, da z današnjim dnem začenjajo priprave na naslednje državnozborske volitve.

Volitve v Evropski parlament: LMŠ, Majrjan Šarec
Novice Kako bo izid evropskih volitev vplival na Šarčevo koalicijo?

Čuš: Rezultat je dober obet za prihodnost

Izid nedeljskih volitev v Evropski parlament, na katerih so dosegli 2,08-odstotno podporo, je medtem za Zelene Slovenije dober obet za naslednje parlamentarne volitve. Kot je poudaril predsednik stranke Andrej Čuš, jih veseli trend naraščanja podpore, Zeleni Slovenije pa po njegovih besedah nadaljujejo svojo pot vrnitve v slovenski parlament.

Predsednik stranke Zeleni Slovenije Andrej Čuš je v odzivu na izide evropskih volitev poudaril, da ga veseli trend naraščanja podpore njegovi stranki. | Foto: STA , Predsednik stranke Zeleni Slovenije Andrej Čuš je v odzivu na izide evropskih volitev poudaril, da ga veseli trend naraščanja podpore njegovi stranki. Foto: STA ,

Čuš je spomnil, da so po delnih izidih med listami zasedli deveto mesto in prvo mesto med neparlamentarnimi strankami, prehiteli pa so tudi vladajočo SMC. "Prepričani smo, da bi ob enakopravnejši medijski zastopanosti dosegli še boljši rezultat," je dodal Čuš, ki se mu zdi rezultat dober obet za prihodnost. "Zavihali bomo rokave, začeli ustanavljati nove odbore, primerno mesto pa bomo dali tudi stroki," je še napovedal in dodal, da v stranki začenjajo priprave na naslednje, torej državnozborske volitve.

Evropski parlament
Novice Evropske volitve nakazale prelomnico in nove trende v EU

V Dobri državi s prstom kažejo na medije

V Dobri državi nad rezultatom evropskih volitev niso presenečeni. Ocenili so namreč, da gre za "logično posledico sistemskega medijskega favoriziranja ideološko usmerjenih strank, ki politično-ekonomsko nadzorujejo ključne medije v Sloveniji". Najboljši pokazatelj anomalij in demokratičnega deficita v slovenski politiki ter medijih je po njihovih navedbah katastrofalna volilna udeležba, ki v volilnem telesu kaže na nevarno vdanost v usodo.

"Velik del krivde za to nosijo mediji, ki so v sodelovanju s politično motiviranimi agencijami za merjenje javnega mnenja 'zmagovalce' in tiste, za katere 'nima smisla volit', opredelili že pred uradnim začetkom volilne kampanje," so zapisali v Dobri državi, ki so ji volivci v nedeljo namenili nekaj čez pol odstotka glasov, kar je najmanj med vsemi listami.

Na nedeljskih volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament je zmagala skupna lista SDS in SLS, ki je s 26,43-odstotno podporo osvojila tri poslanske mandate (Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič). SD je z 18,64 odstotka glasov dobila dva mandata (Tanja Fajon in Milan Brglez), prav tako tudi LMŠ, ki so ji volivci namenili 15,58 odstotka glasov (Irena Joveva in Klemen Grošelj). NSi je dobila 11,07-odstotno podporo, volivci pa so v Bruselj poslali Ljudmilo Novak.
Ne spreglejte