Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
15.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci Postojna Center za tujce

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 15.55

6 let, 7 mesecev

Sirci nočejo na Madžarsko, Slovenija jih tja pošilja jutri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sirci, ki so jih slovenski policisti prijeli v četrtek, nočejo na Madžarsko, prav tako nočejo ostati v Sloveniji, nam je povedala pravnica Jerneja Turin iz Amnesty International Slovenije.

Predstavniki Amnesty International Slovenije (AIS) so v postojnskem centru za tujce govorili z dvema od 14 Sircev, ki so jih policisti v četrtek prijeli v Prekmurju. Kot nam je povedala Turinova, si Sirci želijo v Nemčijo, Slovenija pa jih namerava jutri predati Madžarski.

"Ne smejo jih vrniti na Madžarsko" V AIS ob tem spet pozivajo slovenske oblasti, naj Sircev zaradi trenutnih kriznih razmer na Madžarskem ne pošiljajo tja proti njihovi volji. "Tam trenutno vladajo izredne razmere, zato se ne zdi mogoče, da bi lahko zagotavljali osnovne sprejemne razmere in učinkovit dostop do azilnega postopka," pravijo v AIS. Objavili so apel notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar in predsedniku vlade Miru Cerarju proti prisilni vrnitvi Sircev na Madžarsko, ki ga je podpisalo že več kot 1.200 ljudi.

Jih bo Madžarska sprejela? Policisti sicer nameravajo Sirce v okviru neformalnega postopka jutri odpeljati do Madžarske. A lahko se zaplete. Madžarska se mora namreč s predajo strinjati. Poleg tega ni dokazov, da so Sirci res prišli z Madžarske. Na poti v Evropo jih pred Slovenijo namreč ni zaznala še nobena od držav, ki so jih prečkali.

Če ta t. i. neformalna najava ne uspe, jih bodo vrnili v Postojno in začeli formalni postopek, v katerem bodo skušali dokazati, da so Sirci prišli iz Madžarske. Če tudi to ne uspe, jim bo Slovenija dovolila, da začasno ostanejo v Sloveniji. Dovoljenje jim izda policija za šest mesecev z možnostjo podaljšanja.

Kazni za prečkanje meje in prometne prekrške Slovenski policisti so sicer Sirce kaznovali zaradi nelegalnega prečkanja meje in kršenja cestnih predpisov. Sirci so namreč hodili po avtocesti.

Slovenija pripravljena na "nekaj tisoč ljudi" Slovenija se medtem pripravlja na morebiten prihod večjega števila beguncev. Jutri bo na Madžarskem namreč začel veljati nov zakon o nezakonitih migracijah, tok beguncev pa bi se lahko preusmeril proti Sloveniji.

Kot je za STA dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, bi Slovenija lahko nastanila nekaj tisoč ljudi, zmogljivosti pa se dnevno povečujejo.

Slovenija se zato pripravlja na morebitno preusmeritev migracijskih tokov, predvidevajo, da bi se ti lahko preusmerili na Hrvaško in nato proti Sloveniji, predvsem proti Pomurju, Podravju in Posavju ter prek teh območij, je Šefic povedal po sestanku skupine, zadolžene za pripravo na morebiten prihod večjega števila migrantov. Za zdaj so posebej pozorni na razmere v severovzhodni Sloveniji, še poroča STA.

Ne spreglejte