Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2013,
11.53

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

fiskalno pravilo Andrej Šircelj Matjaž Han

Četrtek, 4. 4. 2013, 11.53

4 leta, 11 mesecev

Šircelj: Z vpisom fiskalnega pravila v ustavo do cenejšega denarja; Han: Počakajmo s političnimi pritiski (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na izredni seji bodo poslanci razpravljali o vpisu fiskalnega pravila v ustavo. V SDS menijo, da bi tako prišli do cenejšega denarja, v PS pa, da bi morala SDS miriti finančne trge, ne pa vznemirjati.

Po dobrega pol leta bo spet vroča razprava o zapisu fiskalnega pravila v ustavo, saj je SDS na to temo sklicala izredno sejo državnega zbora. Andrej Šircelj iz SDS je prepričan, da bi vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo Sloveniji le koristil. "To bi bil znak, da je treba voditi ekonomsko politiko na način, da toliko kot ustvarimo, tudi potrošimo," je jasen Šircelj, ki meni, da bi bila v takšnem primeru Slovenija v veliko boljšem položaju, kot je zdaj. "Zaradi tega bi se lažje pogajali pri najemanju posojila, pribitki bi bili manjši, denar bi bil cenejši, plačevali bi manj obresti, tako da bi več denarja ostalo za razvoj in večjo blaginjo," zatrjuje Šircelj. Vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo nima zagotovljene dvotretjinske podpore. Tako recimo v največji koalicijski stranki PS potezo SDS, da je sklicala izredno sejo na to temo, označujejo za destruktivno potezo. "SDS se zaveda, da zlato fiskalno pravilo ne uživa zadostne podpore poslancev za sprejem in da bo glasovanje oz. zavrnitev fiskalnega pravila Slovenijo na mednarodnih finančnih trgih potegnilo v spiralo špekulacij in negativnih mnenj. Čudimo se, da je njen spomin na neupravičene in neutemeljene katastrofične izjave o stanju javnih financ nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše, ki so negativno vplivale na donose državnih obveznic, tako hitro zbledel. Po mnenju poslanske skupine bi morala SDS ravnati obratno in tako kot predsednica vlade z izjavami miriti mednarodne finančne trge," pravi Lojze Potočnik (PS).

Han: Treba je umiriti negativni trend, šele takrat o vpisu Poslanec SD Matjaž Han meni, da trenutne razmere ne govorijo v prid vpisu fiskalnega pravila v ustavo. "Najprej moramo umiriti negativni trend in sprejeti ukrepe, ki bi pomagali pri konsolidaciji javnih financ. Po mojem prepričanju bi bili pravi signal Evropi pravi ukrepi. Treba je počakati s političnimi pritiski, saj nas mesec, dva ali tri nič ne stane," pravi Han.

Ne spreglejte