SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikat vojakov Slovenje po treh letih in pol končno do veljave

4

termometer

Po dobrih treh letih in pol so pripadniki Slovenske vojske včeraj dobili socialnega partnerja, ki zastopa le njih, je sporočil predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak.

Do včeraj namreč noben sindikat ni imel priznane reprezentativnosti v vojaških poklicih. Odločba o reprezentativnosti sindikatu, ki zastopa le pripadnike Slovenske vojske, je v Sloveniji prva in edina, z njo je SVS-ju priznana specialna reprezentativnost v primerjavi z reprezentativnimi sindikati v dejavnosti obrambe.

Reprezentativnost še za dejavnost obrambe "Ne glede na specialnost za vojaške poklice vojak, podčastnik in častnik bomo v SVS-ju do poletnih počitnic zaprosili za reprezentativnost v dejavnosti obrambe kot samostojen sindikat, saj se je v zadnjih nekaj tednih število članov SVS-ja skokovito povečalo, in sicer za več kot 15 odstotkov zaposlenih v Slovenski vojski," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik sindikata Gvido Novak, ki je imel ravno na račun tega, da so mu delodajalci očitali nereprezetativnost, velike težave in disciplinske postopke.

Kot samostojen reprezentativen sindikat v dejavnosti obrambe bodo, so prepričani v SVS-ju, lahko legitimno zastopali tudi vojaške uslužbence in civilne osebe, zaposlene v Slovenski vojski, ki so enakovredni člani sindikata in za katere veljajo skoraj vsi predpis kot za zaposlene v vojaških poklicih. Poudarjajo namreč, da je še posebej pereč status civilnih oseb, ki so na delovnopravnem področju obravnavane kot pomožno osebje in ne kot pripadniki vojske, kar bo treba v socialnem dialogu urediti bolje.

Zahtevali bodo ločena pogajanja Glede na nov status SVS-ja se bodo tako še odločili o priključitvi pogajalski skupini v trenutno aktualnih pogajanjih za kolektivno pogodbo za javni sektor, saj si od ustanovitve sindikata želijo skleniti kolektivno pogodbo za pripadnike Slovenske vojske, v kateri bodo predvsem ovrednoteni vse posebnosti in odrekanja pripadnikov Slovenske vojske, ki so jih dolžni opravljati, kljub temu pa se od drugih javnih uslužbencev pri plačilu ne razlikujejo.

"Najverjetneje bomo zahtevali ločena pogajanja, saj so pogajanja do zdaj potekala le s stavkajočimi sindikati javnega sektorja, kar pa SVS ne more biti, saj je pripadnikom Slovenske vojske stavka z zakonom prepovedana," so še zapisali.

Novak: Počutimo se kot drugorazredni državljani Poudarjajo še, da je vojaški poklic edini, pri katerem zaposlenemu na delovnem mestu strežejo po življenju, še posebej na misijah, v delovnopravnem statusu pa so izenačeni z drugimi javnimi uslužbenci oziroma, kot pravijo, "smo prevečkrat celo v slabšem položaju od njih in se zato počutimo kot drugorazredni državljani. Zato je bil že skrajni čas, da smo organizirani v močan sindikat pripadnikov Slovenske vojske, ki bo legitimno in legalno zastopal najbolj diskriminirano poklicno skupino v Sloveniji," so prepričani v SVS-ju .

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin