SiolNET. Novice Slovenija
3,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikat v podporo policistu, ki se je fotografiral s protestnikom

3,28

termometer

protesti 8.5. |  | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je podprl policista na motorju, ki je v petek v Ljubljani opravljal naloge varovanja na protestu in privolil v fotografiranje z enim od udeležencev. "Pogrom, ki je prišel iz vrst določenih politikov in celo ministrov, je do vseh 8.000 zaposlenih v policiji žaljiv in ga v SPS najostreje obsojamo," so zapisali. Javni podpori vpletenemu policistu so se danes pridružili tudi v drugem sindikatu, Policijskem sindikatu Slovenije.

V sindikatu so v pismu javne podpore poudarili, da policisti pri opravljanju nalog zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja vedno sledijo temeljnemu poslanstvu in da je njihova primarna skrb, da se tako udeleženci shodov in prireditev kot tudi sodelavci varno vrnejo domov k svojim najbližjim, piše STA.

Protest s kolesi po Ljubljani Novice Več tisoč protestnikov s kolesi protestiralo proti vladi #foto #video

"Policist, ki je bil tarča diskreditacije, je v danem trenutku ravnal po taktičnem preudarku in s svojim ravnanjem množici jasno pokazal, da je njegova naloga zagotoviti varnost ljudi. Policistke in policisti moramo v situacijah, ko je zaradi množičnosti ozračje že tako razgreto, včasih tudi na provokacije odgovoriti z nasmehom in s svojim ravnanjem ne smemo zaostrovati situacije. In policisti smo tega sposobni, saj svoje delo opravljamo nepristransko, predano in profesionalno," je v pismu javne podpore zapisal predsednik SPS Kristjan Mlekuš.

"Policistke in policisti smo vedno in vedno bomo poskrbeli za varnost ljudi, ne glede na raso, spol, narodnost, barvo kože, politično prepričanje, spolno usmerjenost, socialni položaj in druge osebne okoliščine. Ne bomo pa dopustili, da se nas zaradi našega profesionalnega ravnanja diskreditira!" so še navedli v sindikatu, ki je javno izrekel pohvalo policistu za ravnanje, prav tako vsem ostalim policistom, ki so svoje naloge na petkovih protestih "opravili visoko strokovno in skladno z etičnimi standardi našega poklica," pravijo v sindikatu.

Borut Pahor Janez Janša Novice Premier Janša komentiral kolesarske proteste

Iz sindikata še sporočajo, da bodo vpletenemu policistu nudili vso potrebno pravno in drugo pomoč, če bi nadrejeni poskušali zoper njega kakorkoli nezakonito ukrepati.

Poziranje policista sprožilo številne odzive

Policist na motorju, ki je na petkovih protestih proti ukrepom in ravnanjem vlade v Ljubljani z dvignjenim palcem privolil v fotografiranje z enim od udeležencev protesta, pri čemer ga je na drugi fotografiji ujel nekdo drug, je s tem sprožil več odzivov.

V zvezi z izraženo podporo SPS se je popoldne odzval predsednik vlade Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da je Slovenija edina država na svetu, kjer se sindikat policistov "bori proti ukrepom, ki bi policiste razbremenili (37.a člen), hkrati pa podpira kršenje zakona o nalezljivih boleznih".

Že v soboto pa je minister, pristojen za strateške projekte in kohezijo, Zvonko Černač, ki v odzivu na posnetek fotografiranja zapisal, da je takih pripadnikov policije manj kot odstotek in da žalijo tisoče njihovih kolegov. "Zato jim je treba sneti maske, z motorja, ki so ga plačali davkoplačevalci, pa naj presedlajo na kolo. In zaradi mene lahko biciklirajo 24ur/dan/365 dni v letu. Za svoj denar," je na Twitterju zapisal Černač.

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec pa se je na javno izraženo podporo SPS policistu odzval z besedami, da so in bodo slovenske policistke in policisti vedno opravili svoje delo korektno. "Politični pritiski, ki smo jim priča, in menjave v vrhovih ne morejo uničiti srčnosti in predanosti poklicu. Njihovo delo je že dovolj težko, zato ne potrebujejo zastraševanja s strani ministrov!" je na Twitterju zapisal Šarec.

Javni podpori vpletenemu policistu so se danes pridružili tudi v drugem sindikatu, Policijskem sindikatu Slovenije. "Politika naj se ukvarja s politiko, zagotavljanje javnega reda in miru ter notranje varnosti države pa naj prepusti nam, policistkam in policistom!" so v sindikatu zapisali na svoji spletni strani, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin