SiolNET. Novice Slovenija
2,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zavajajočega referenduma o demografskem skladu ne bo

2,24

termometer

referendummnenje3

Opozicijskim strankam ni uspelo doseči posvetovalnega referenduma o demografskem skladu. Za odločanje ljudstva je glasovalo 43 poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezanih, proti pa 46 poslancev SDS, NSi, SMC, DeSUS in narodnosti. Zaradi bolezni je manjkal poslanec SMC Dušan Verbič. 

 

"Referendumsko vprašanje je nejasno ter zavajajoče in tako zastavljeno ne more biti predmet razpisa posvetovalnega referenduma," je ta predlog za posvetovalni referendum, ki so ga predlagali poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB, ocenila zakonodajno-pravna služba državnega zbora.  

So pa idejo posvetovalnem referendumu, ki parlamenta ne zavezuje o nejasnem vprašanju, katerega namen bi bila  predvsem politična propaganda proti vladi, javno podprli iz več sindikalnih central. Te so se prejšnji teden večinoma pridružile tudi levičarskim protestom v Ljubljani. 

Da podpirajo tak ne najbolj razumen referendum, so sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacije sindikatov Slovenije - Pergam, Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacije sindikatov 90 Slovenije, KNSS - Neodvisnost in Slovenske zveze sindikatov - Alternativa.

Vprašanje, ki je po mnenju zakonodajno-pravne službe nejasno ter zavajajoče in tako zastavljeno ne more biti predmet razpisa posvetovalnega referenduma, bi se glasilo: 

"Ali ste za to, da Državni zbor Republike Slovenije sprejme Predlog Zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki ne rešuje problema financiranja pokojnin, pač pa vladi Janeza Janše še povečuje možnosti kadrovanj po državnih podjetjih in privatizacijo?"

Mnenje zakonodajno-pravne službe o referendumskem vprašanju si lahko preberete tukaj:

mnenjereferendum1 mnenjeref2

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin