SiolNET. Novice Slovenija
0,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V šempetrski bolnišnici krepko prevladujejo necepljeni bolniki

0,70

termometer

Šempeter pri Gorici, bolnišnica Šempeter, bolnišnica Franca Derganca | Na covidnem oddelku šempetrske bolnišnice trenutno zdravijo 31 bolnikov, med njimi sta le dva cepljena proti bolezni covid-19, in to brez poživitvenega odmerka. | Foto: STA
Na covidnem oddelku šempetrske bolnišnice trenutno zdravijo 31 bolnikov, med njimi sta le dva cepljena proti bolezni covid-19, in to brez poživitvenega odmerka. Foto: STA

Na covidnem oddelku šempetrske bolnišnice trenutno zdravijo 31 bolnikov, med njimi sta le dva cepljena proti covid-19, in to brez poživitvenega odmerka. Ob hitrem širjenju omikrona pa jih skrbi izpad kadra, zaradi česar iz delovnega procesa kmalu ne bodo izključili tistih, ki so bili v tveganem stiku, a ne bodo kazali nobenih simptomov bolezni.

Starost bolnikov se vse od začetka epidemije niža, trenutno je najmlajši bolnik na covidnem oddelku star 37 let, na intenzivnem oddelku pa 52 let. Smrtnost pa je bila v četrtem valu epidemije višja kot v predhodnih valovih, kar pomeni, da je bil potek bolezni agresivnejši, je v današnji izjavi za javnost povedala strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler.

Trenutno se v bolnišnici zaradi poslabšanja epidemiološke slike v goriški regiji v zadnjih dneh pripravljajo na to, da bo v zamiku desetih dni več ljudi tudi potrebovalo bolnišnično zdravljenje.

Zmogljivosti za zdaj ne bodo povečevali, na voljo je 30 covidnih postelj 

Zato so slovenske bolnišnice okrepile skupne sestanke z ministrstvom za zdravje. Za zdaj zmogljivosti covidnih oddelkov ne bodo spreminjali, v šempetrski bolnišnici tako covidnim bolnikom na voljo ostaja 30 postelj na navadnem oddelku in devet postelj na intenzivni terapiji.

"Bojimo se predvsem, kaj bo z zaposlenimi, pričakujemo veliko obolevnost, saj naj bi se do konca meseca po napovedih vsi državljani srečali z omikronom," je še dejala Savnik Winklerjeva.

Direktor šempetrske bolnišnice Dimitrij Klančič naj bi že v kratkem razglasil tretjo fazo, kar pomeni, da zaradi pomanjkanja zdravstvenih delavcev iz delovnega procesa ne bodo izključili tistih, ki so bili v tveganem stiku z okuženo osebo, a ne bodo kazali nobenih znakov bolezni.

V bolnišnici še vedno niso cepljeni vsi zaposleni 

V bolnišnici se je danes sestala tudi služba za obvladovanje bolnišničnih okužb in se dogovarjala o še strožjih zaščitnih ukrepih. Še vedno namreč niso cepljeni vsi zaposleni v bolnišnici, zanje in za vse preostale hospitalizirane bolnike je uvedeno presejalno testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

Savnik Winklerjeva je povedala še, da dnevno kakšnemu bolniku še vedno predpišejo zdravljenje z regeneronom. Na srečo pa že nekaj tednov v bolnišnici niso odkrili nobenega vdora okužb na katerega izmed tako imenovanih belih oddelkov, je dodala.

Delo v šempetrski bolnišnici je zaradi delovanja covidnega oddelka reorganizirano, to pomeni okrog 40-odstotno zmogljivost operativnih ekip v primerjavi z delom v normalnih razmerah, namenjeno bolnikom, ki potrebujejo neodložljive in nujne operacije.

letališče Đoković Sportal Đokoviću zavrnili vizum, zapustiti mora Avstralijo! Avstrija koronavirus Novice V zadnjem dnevu v Avstriji potrdili skoraj enkrat več okužb kot v torek Emmanuel Macron Novice Macron razburil z izjavo, da želi kar najbolj otežiti življenje necepljenim Janez Poklukar Novice Poklukar o epidemiji v Sloveniji: Situacija je resna #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin