Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 1. 2022,
10.54

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

82

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje Janez Poklukar

Ponedeljek, 3. 1. 2022, 10.54

2 leti, 3 mesece

Poklukar o epidemiji v Sloveniji: Situacija je resna #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

82

"Situacija je resna. Na mizi imamo vse vrste ukrepov. V tem tednu bomo zagotovo pretresali vse od A do Ž in iskali najboljše rešitve za zdravstvo in družbo kot celoto. Pri tem nam zagotovo ne bo lahko," je na  novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Minister Poklukar je najprej spregovoril o ključnih dosežkih predsedovanja Slovenije Svetu EU na področju zdravja.

"Izredno sem ponosen na to, da sem lahko vodil ekipo ministrstva za zdravje v času predsedovanja. Dosežki, ki smo jih dosegli tako na delu zakonodajnih aktov kot na delu samih zdravstvenih vsebin, dosegajo in presegajo številne dosedanje dosežke, ne samo našega prvega predsedovanja, ampak tudi številnih drugih članic EU. Bistveno je to, da smo s svojim prispevkom pomembno izboljšali zdravstvo oziroma zdravstveno varstvo v EU in na ta način vsem državljanom EU doprinesli k večjemu zdravju in lažjemu obvladovanju epidemije. Naše predsedovanje je zaznamovala epidemija in zato imajo ti dosežki še večjo težo," je povedal minister Poklukar. 

Slovensko predsedovanje v znamenju epidemije covid-19

Med pomembnejšimi dosežki na področju krepitve zdravstvene unije je Poklukar na novinarski konferenci izpostavil zaključen trialog o okrepljeni vlogi Evropske agencije za zdravila (Ema) in okrepitev vloge Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Eden največjih dosežkov predsedovanja je po ministrovih besedah zagotovo politični dogovor o novem evropskem organu za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere, poimenovanem Hera. Krepitev evropske zdravstvene unije je bila tudi prednostna naloga slovenskega predsedstva EU na področju zdravja.

 Zaradi nevarnosti pomanjkanja medicinskih pripomočkov na evropskem trgu je bilo treba skupaj z državami članicami na hitro spremeniti uredbo o in vitro diaognostičnih medicinskih pripomočkih, kajti v nasprotnem primeru bi Evropa lahko ostala brez ustrezne opreme.

Ob uveljavljanju krepitve evropske zdravstvene unije je bilo v času slovenskega predsedovanja pomembno tudi delo na vsebinah krepitve EU. Poklukar je tukaj izpostavil iskanje inovativnih rešitev za odpornejše zdravstvene sisteme, izboljšanje dostopnosti in razpoložljivosti zdravil, krepitev boja proti raku in krepitev vloge EU na svetovni ravni.

Janez Janša
Novice Janša po koncu predsedovanja Svetu EU: Bili so tudi klici sredi noči
Anže Logar
Novice Logar: Predsedovanje Svetu EU izboljšalo ugled slovenske diplomacije v svetu #video
Aleš Hojs
Novice Hojs: V tega pol leta smo stvari obrnili precej na glavo #video

"To je naša cokla, ki jo nesemo v peti val"

Poklukar je odgovoril tudi na novinarska vprašanja, povezana z aktualnim stanjem in epidemijo v Sloveniji. 

"Po najnovejših podatkih je v Sloveniji s sekvenciranjem potrjenih 324 primerov okužbe z različico omikron, še 2.335 je sumov, da gre za omikron. Reprodukcijsko število je med 1,4 in 1,5. Ti podatki zagotovo niso spodbudni. V enotah intenzivne terapije se danes zdravi 173 bolnikov, od tega je 17 cepljenih oziroma, povedano drugače: 90 odstotkov pacientov v enotah intenzivne terapije je necepljenih," je pojasnil Poklukar. 

Skupaj je hospitaliziranih 548 covidnih bolnikov, od tega 375 na navadnih oddelkih. 

Če ukrepi niso družbeno sprejemljivi, ostanejo črka na papirju in ne dosežejo svojega namena, je o možnih ukrepih za preprečevanje širjenja koronavirusne različice omikron še povedal Poklukar.

Napovedal je, da bodo zaradi zaostrovanja epidemioloških razmer ta teden pretresali številne ukrepe. Glede morebitne uvedbe pogoja PC, torej da negativen test na okužbo z novim koronavirusom ne bi bil več veljaven za udejstvovanje v javnem življenju, še čakajo na usmeritve stroke.

Minister je napovedal spremembe na področju odrejanja karanten. Zdaj velja, da ob tesnem stiku z okuženim ni treba v karanteno le tistim, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva proti covid-19. 

Čeprav iz tujine prihajajo različne informacije o novi različici, tudi, da ta povzroča manj hospitalizacij kot različica delta, Poklukar opozarja, da so marsikje v tujini zaradi visoke precepljenosti nov val okužb pričakali z manj zasedenimi bolnišničnimi kapacitetami. V Sloveniji pa se na današnji dan na intenzivnih oddelkih zdravi 173 covidnih bolnikov, kar predstavlja dve tretjini maksimalne zasedenosti intenzivnih oddelkov v četrtem valu epidemije covida-19.

"Vsak dan šteje in vsak od nas šteje. Ne vemo, katera varianta koronavirusa je tista zadnja. Mogoče je to omikron, mogoče katera druga. Mi ne začenjamo v enotah intenzivne terapije z nič, ampak s 173, in to je naša cokla, ki jo nesemo v peti val," je poudaril Poklukar. 

Minister tudi o obveznem cepljenju

Na vprašanje o možnosti uvedbe obveznega cepljenja in pogoja preboleli, cepljeni (PC) je odgovoril, da čaka na usmeritve stroke. "Ko jih bomo dobili, bomo z drugimi deli družbi pretresali, če je to mogoče implementirati," je dodal.

Epidemiološki kolegij Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je sicer prejšnji teden že tretjič razpravljal o obveznem cepljenju proti covidu-19 in ponovno potrdil stališče, da trenutno ne more podpreti njegove uvedbe, saj še ni načrta implementacije. Po veljavnem zakonu o nalezljivih boleznih bi minister za zdravje cepljenje proti covidu-19 lahko uvrstil na seznam obveznih cepljenj na predlog NIJZ.

Kot kaže, epidemiologi NIJZ niso naklonjeni niti uvedbi pogoja PC. "V trenutnem stanju, ko so vsi napori namenjeni obvladovanju širjenja virusa, po našem mnenju ostaja testiranje pomembno. Z vidika omejevanja širjenja okužb poudarjamo pomen po prosto dostopnem samotestiranju za celotno prebivalstvo," so minuli teden sporočili za STA. O pogoju so z ministrom govorili na sestanku 23. decembra lani.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice Tudi strokovni svet UKC Ljubljana za obvezno cepljenje #video
Ministrstvo za zdravje
Novice Poklukar ob Dnevih cepljenja: To, kar spremljamo, je praznik za zdravstvo #video
Poklukar
Novice Poklukar: Preprečili smo tristo smrti #video
Ne spreglejte