Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2016,
12.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

mejna kontrola Slovenija Italija

Torek, 5. 1. 2016, 12.26

7 let, 12 mesecev

Šefic: Italija nam je zagotovila, da nadzora na meji ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija ni dobila nobenega obvestila italijanske strani o vzpostavitvi nadzora na italijansko-slovenski meji, je dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

Italijanski častnik Corriere della Sera je danes poročal, da naj bi Italija v luči naraščajoče begunske krize pripravila načrt za morebitno ponovno uvedbo nadzora na meji s Slovenijo.

V skladu z njim bi ob morebitnem novem begunskem valu italijanski obmejni policisti preverjali dokumente vseh, ki bodo prečkali mejo. To naj bi veljalo tudi za potnike na vlakih.

Načrt naj bi pripravili, potem ko so v zadnjih tednih zabeležili veliko povečanje beguncev, ki v Italijo prihajajo iz Slovenije. Na teden naj bi jih tako iz Slovenije v državo vstopilo približno 300. Kot navaja italijanski časnik, ki se sklicuje na notranje ministrstvo v Rimu, gre za tujce, ki jih lokalna policija ne registrira. Ti se odločijo, da bodo vstopili v Italijo, da bi tam dobili zatočišče.

Slovenija dobila zagotovila, da navedbe ne držijo Medijske navedbe o nadzoru so na notranjem ministrstvu preverili na operativni ravni, a so dobili zagotovila, da ne držijo, je dejal Boštjan Šefic.

Prav tako so dobili zagotovila kolegov na operativni ravni, da za vzpostavitev nadzora na italijansko-slovenski meji ni razlogov, ker nezakonitih prehodov meje ni, morda je le kakšen posamezen primer, je dejal Šefic. Kljub temu pa bo ministrstvo za notranje zadeve prek diplomatskih kanalov od italijanskega notranjega ministrstva terjalo pojasnilo, je še povedal Šefic.

Število prihodov migrantov na Švedsko močno upadlo Število migrantov, ki na jug Švedske prihajajo iz sosednje Danske, je z dnevom uvedbe preverjanja identitete vseh potnikov močno upadlo, je danes sporočil švedska policija. Kot so pojasnili na policiji v južni švedski regiji Skane, so v ponedeljek, ko je Švedska uvedla preverjanje, registrirali zgolj 48 migrantov.

Pahor nadzor na mejah evropskih držav vidi kot prehodni ukrep Predsednik republike Borut Pahor uvajanje nadzora na mejah znotraj schengenskega območja vidi kot prehodni ukrep nacionalnih vlad, ki se soočajo s problematiko beguncev. Bolj od pričakovanj je namreč odpovedala varnost na zunanjih mejah EU. Zato je zdaj ključno oblikovati skupno evropsko politiko.

Ne spreglejte