SiolNET. Novice Slovenija
0,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sedem neutemeljenih vpogledov v osebne podatke v UKC Maribor

0,00

termometer

UKC Maribor galerija
Foto: Matjaž Vertuš

UKC Maribor je izdal opozorila pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga. Primer je povezan z nedovoljenimi vpogledi v kartoteko sodnice Daniele Ružič, ki so jo konec junija napadli pred njenim domom.

Izsledki nadzora v UKC Maribor so odkrili sum nepravilnosti glede vpogledov v osebne podatke. Nadzor je ob koncu maja zahtevalo ministrstvo za zdravje, takrat pa so mediji poročali, da naj bi bilo kar pet tisoč vpogledov v izvide sodnice.

Notranja komisija UKC Maribor je ugotovila skupno sedem nepooblaščenih vpogledov po napadu na Ružičevo. Ob tem je Vojko Flis, direktor sveta zavoda, dejal, da je pri visokem številu vpogledov treba upoštevati tudi zastarel sistem, ki vsako osvežitev šteje kot nov vstop. Pri spornih vpogledih je šlo za vpoglede v osebne podatke (ime, priimek, naslov, datum rojstva in EMŠO), ne pa tudi v medicinsko dokumentacijo.

Opozorilo pred odpovedjo vpletenim

Ob sedmih nedovoljenih vpogledih je komisija ugotovila še pet opuščenih dolžnih skrbstev za geslo, kar je lahko vodilo v nepooblaščen vpogled v osebni podatek, ne pa tudi v medicinsko dokumentacijo, so pojasnili v UKC Maribor.

Zaposlenim, odgovornim za te kršitve, je vodstvo bolnišnice izdalo opozorila v postopku redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga. Naložili so jim udeležbo na predavanjih s področja varstva osebnih podatkov.

Komisija je o ugotovitvah obvestila tudi bolnika, pristojno zastopnico pacientovih pravic, ministrstvo za zdravje in svet zavoda, obvestili pa bodo tudi informacijskega pooblaščenca.

sodnica Ružičeva Novice Kaj se dogaja s primerom pretepene sodnice?

Neutemeljeni vpogledi niso posledica neustreznih informacijskih sistemov

Namestnica informacijske pooblaščenke Alenka Jerše je nadzor v UKC Maribor za STA potrdila že 2. avgusta. Do nezakonitih vpogledov v osebne podatke bolnikov po ugotovitvah informacijskega pooblaščenca ne prihaja zaradi neustreznih informacijskih sistemov, pač pa ker zaposleni, ki jim je zaradi narave dela omogočen dostop do osebnih podatkov, "zaradi radovednosti zavestno kršijo navodila oziroma pravila izvajalca".

Kot so opozorili, so zaposleni, ki nezakonito vpogledujejo v osebne podatke, sicer seznanjeni s tem, v katerih primerih lahko obdelujejo osebne podatke, ter tudi z dolžnostjo njihovega varovanja. "Vendar pa zaposleni ta navodila oziroma pravila kljub temu kršijo, v upanju, da njihovi nezakoniti vpogledi ne bodo odkriti," so dodali. STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin